Reiservaringen en tips voor je reis naar Turkije
Het lijkt onmogelijk; een reis langs de klassieke hoogtepunten zonder terecht te komen tussen grote groepen toeristen. Een rondreis door Turkije langs plekken die niemand wil missen, probeert het toch. Als je zelf dan ook nog eens zijpaden neemt en net iets verder doorloopt, dan lukt het helemaal.
Bezoek het Turkije zonder massa toerisme
Niemand gelooft het, tot je het zelf hebt meegemaakt. Op hemelsbreed maar enkele kilometers van de drukbezochte stranden waar all-inclusive vakanties hoogtij vieren, hoedt boven in de bergen een boerin met harembroek en gekleurde hoofddoek haar vee. Op zo'n kleine afstand kom je twee totaal verschillende werelden tegen en juist die wereld van de boerin en de lokale bewoners komt tijdens de reis zo veel mogelijk aan bod. Zoals in het slaperige plaatsje Kayaköy, een kwartiertje rijden van die drukke kust, waar je niets van het massatoerisme merkt.
Het is zelfs zo dat je in een nabijgelegen spookstad, die Griekse Turken in 1934 op stel en sprong moesten verlaten, het rijk makkelijk voor je alleen hebt. Vanuit Kayaköy wandel je ook een stukje van de oude Lycische weg, een rood-wit gemarkeerd langeafstandswandelpad langs de kust van ruim 500 kilometer. Die route gaat over de paadjes waar de plattelandsbevolking zelf ook loopt. Toegegeven, rond de kalkterrassen van Pamukkale, de dodenstad Hiërapolis en vooral de archeologische ruïnestad Efeze is het wel anders. Daar leeft de bevolking grotendeels van het toerisme en is het heel moeilijk om aan de drommen toeristen te ontkomen. Maar het zou een gemiste kans zijn om deze hoogtepunten links te laten liggen. Hier geldt, loop even een stukje verder, sla een zijpad in en je kunt in relatieve rust het erfgoed of de natuur tot je laten doordringen.
Bezoek ook andere delen van Istanbul
Istanbul trekt veel bezoekers die zich concentreren rond de bekende bezienswaardigheden in de wijk Sultan ahmet. Natuurlijk, je wilt graag die Aya Sofia, de paleizen en de grote bazaar ook zien, maar ga daarna naar andere wijken en slenter door achterafstraatjes. Of neem de boot naar Kadiköy aan de Aziatische kant en bezoek de verse (vis)markt waar de buurtbewoners boodschappen doen en je heerlijk kunt eten.
Slapen op het dek
Heel bijzonder is de tweedaagse boottocht over de turkooise Middellandse Zee van Kas. Door het heldere zeewater zie je van alles onder water, zelfs mozaïeken. Trieste getuigen van verzonken steden die eeuwen geleden onder water zijn gekomen door de aardbevingen die de kust hier nog altijd teisteren. Dichter bij de kust zie je ook Lycische overblijfselen; de ene keer een verdwaalde sarcofaag, de andere keer uit de rotswand gehakte graven, omgeven door de mooiste decoraties die de huizen voorstellen van de overledenen. Je slaapt op een matrasje op het dek, want wie wil op een zwoele nacht nou in de kajuit slapen als nachtrust in de open lucht mogelijk is. Dat is 's ochtends nog eens wakker worden! Voor de lunch gooi je een lijntje uit en de gevangen vis ligt even later op de grill. Verser kan niet. Voor de rest, zwemmen, snorkelen of gewoon ontspannen op het dek. Van de kust gaat het naar het binnenland, naar Cappadocië met het bizarre vulkaanlandschap van golvende heuvels en diepe ravijnen. Vooral bizar door de zogenaamde elven- of sprookjesschoorstenen, oftewel de ongelijkmatige pilaren van vulkanisch steen die door erosie een opvallende fallische vorm hebben gekregen.
Wandelen bij Göreme
Twee volle dagen zijn er om te wandelen rondom Göreme. Duidelijke wandelkaarten bestaan niet, maar een lokale gids neemt je graag mee langs de mooie plekjes. Of loop naar het volgende dorp en neem een bus terug. Mogelijkheden te over om een goede indruk te krijgen van deze in het oog springende natuur. De dorpsbewoners woonden vroeger in grotwoningen, die vele verdiepingen diepkonden gaan, maar nu zijn het eigenlijk alleen nog de ouden van dagen die een zeer primitieve grotwoning bewonen. Wie een gewoon huis vanbinnen wil zien, kan een avond gaan eten bij een lokale familie. Grote kans dat er kebab, groenten en brood uit de eigen kleioven op het menu staan. Uiteraard allemaal huisgemaakt.
Scheerbeurt bij de barbier
Nog meer tips om het echte Turkije te ervaren? Mannen, laat je scheerspullen thuis en bezoek de barbier voor een traditionele scheerbeurt. Elke stad of dorp heeft er wel een die zijn vak verstaat. Voor een paar euro lever je je over aan een echte vakman, die in de weer gaat met scheermes, lotion, crème. Met een beetje geluk masseert hij ook nog je hoofd en armen. Voor een uitgebreide massage of een flinke scrubbeurt is de hammam de aangewezen plek.
Bursa schijnt overigens de mooiste hammam van Turkije te hebben. Die voor mannen welteverstaan, want voor vrouwen is hij een stuk minder mooi. In de meeste plaatsen waar overnacht wordt, vind je wel een of meerdere hammams waar mannen en vrouwen gescheiden baden. Niks geeft een schoner gevoel dan je na een intensieve scrubbeurt heerlijk schoon te spoelen. En dan na afloop nagloeien bij een kop Turkse thee. Uitgerust en schoon ga je naar buiten en reken maar dat je slaapt als een roos.