Unieke reiservaring in Marokko
Noura Harrath is reisbegeleider en heeft haar roots in Tunesië liggen. Noord-Afrika en het Midden Oosten zijn voor haar plekken waar niets stil heeft gestaan en waar zoveel culturen samen een smeltkroes vormen. Waaronder Marokko, waar ze met haar groep heengaat. Hier ontvangen ze haar als ‘okht’ (zus).
Stel je wilt naar Marokko en je vraagt me waar te beginnen? Geen idee, want dit land kent zoveel landschappen, smaken, geuren en kleuren dat dé place-to-be in Marokko niet bestaat. Een rondreis door Marokko toont je de vele gezichten van Marokko nu en vroeger. Zin om te gaan? Wakha!
Steden & cultuur
We beginnen in Casablanca, een moderne stad. Hier bezoeken we de Hassan II moskee, die méér is dan alleen pracht en praal. Een gids vertelt over de Islam en de overlap met het Jodendom en het Christendom. Religie heeft nog altijd een sterke invloed op het dagelijks leven in Marokko.
We gaan door naar Rabat, de hoofdstad. Hier kunnen we alvast wennen aan niet al te bescheiden gebouwen, zoals de Kasbah Oudaya. Vervolgens vertrekken we landinwaarts en komen we aan bij Volubilis, aangeduid met de naam Oualili. Geschiedenisgekken kunnen hier hun hart ophalen. Volubilis is namelijk een Romeinse nederzetting, die je terugvoert naar Marokko van vóór de Islam en de komst van de Arabieren.
De volgende ochtend worden we wakker in het blauwe stadje Chefchaouen. Ons hotel staat op een heuvel en het uitzicht is overweldigend; de mist is nog niet opgetrokken en rust over de blauw-geverfde huizen. Tijdens onze wandeling treffen we de oudste
soefimeester van Chefchaouen aan op een trapje. Hij houdt in zijn hand een tasbih, een bidkrans, terwijl hij zich niets lijkt aan te trekken van voorbijgangers.
Dan is het tijd voor een bezoek aan Fes, die ik omdoop tot ‘De Stad van de Verdwaalden’. De kans is groot dat je dwaalt door het doolhof van de souq, de markt. Dit kan je beter laten gebeuren want uiteindelijk leiden alle wegen naar... misschien wel de Al-Qarrawiyin universiteit, de oudste universiteit van Noord-Afrika. Of laat je wegleiden naar de kleurrijke baden waar leer wordt geverfd. Het meeste leer wordt verwerkt in Fes. Een goede plek om te investeren in de lokale economie.
Ongelofelijke landschappen
Terwijl we doorreizen zien we de natuur elk half uur veranderen. Onderweg stoppen we bij de cederbossen voor een picknick. Als we doorrijden begint het landschap te verzanden en te verstoffen en komen we langs kleine Berberse dorpjes en de canyons. De gids wijst ons plekken waar nog niet zo lang geleden mensen in grotten woonden, toen de rivier droog stond.
Vanaf hier trekken we verder voor onze nacht in de woestijn. We hebben ieder een kameel met ons en een 'keukenkameel'. Een van de kamelen draagt niets. Hij is erg opstandig en loopt veelal uit de pas. De kamelendrijver vertelt mij dat deze kameel
aan het ‘puberen’ geslagen was. Geen ongewone zaak voor kamelen dus.
Na een avond vol ritmes en zang, begint de stilte van de woestijn ons over te nemen. Ik kijk uit om de volgende dag mijn groep mee te nemen naar Khamlia, waar Gnawa muziek de hoofdrol speelt. Deze muziek is opzwepend en kan je in trans brengen, en heeft zijn geschiedenis liggen in de slavernij van West-Afrika. Zo zie je dat Marokko niet alleen een mix is van religies, maar hebben oeroude muziektradities ook invloeden vanuit Sub-Saharaans Afrika.
Hierna rijden we naar de Todrakloof en de Dadeskloof. Een wandeling door deze natuurgebieden geeft inkijk in hoe mensen hier hebben kunnen leven. De volgende dag verdelen we ons over verschillende jeeps. We gaan de Jbel Saghro, een berggebied, doorkruisen. Hier wonen een aantal Berberse families die zelden bezocht worden, want een moeilijk begaanbare weg door dit prachtige berglandschap houdt massatoeristen tegen. Tegen het einde van de middag gaat iedereen meer en meer op in dit verstilde landschap.
De magie van Marokko
Via Ait Ben Haddou, dé filmset van Marokko, trekken we weer richting de grote stad: Marrakech.
We laten de rust achter ons en met een lokale gids gaan we op verkenningstocht. Ook in Marrakech kan je lekker ronddwalen in haar magie, kleuren, geuren, muziek en dans. Er zijn eindeloos veel Marokkaanse, Europese en Afrikaanse eettentjes. Dat wordt moeilijk kiezen vanavond!
En dan is het alweer tijd voor onze allerlaatste nachten in Essaouira. In dit kuststadje waar zelfs Jimi Hendrix gek op was, ruik je de Atlantische Oceaan. Vanavond staat vis op het menu, vers gevangen door de mannen van Essaouira. Hier komt iedereen tot rust. Zo kunnen we alle indrukken van de afgelopen drie weken nog eens goed opnemen, voordat we via Casablanca weer op Hollandse bodem belanden.