< Terug naar overzicht
Waar alles begon: Ethiopië Bronvermelding:

Waar alles begon: Ethiopië

'Grillige bergformaties en groene valleien. Zo onverwacht mooi.'

Uiteraard had André Derksen (40) zich ingelezen voordat hij de 29-daagse rondreis door Ethiopië maakte. 'Maar dat het zo groen was had ik niet verwacht.' André was net na de regentijd in Ethiopië en zag alleen maar vruchtbare, glooiende gebieden waar families het land bewerkten met koe en ploeg en waar de eerste oogst werd binnengehaald.

André en zijn reisgenoten reden veel over onverharde bergweggetjes waarop boeren met kar en ezel voortsjokten. Hij vergaapte zich in het noorden van Ethiopië aan het mooie bos.

Bossen en gebergte in Noord-Ethiopië

Ethiopië ervaring

'Grillige bergformaties en groene valleien. Zo onverwacht mooi dit gebied, de bijzondere vulkaankraters, wild stromende rivieren en indrukwekkende watervallen. De wandelingen door de bergen op zo'n 3000 meter hoogte hebben veel indruk gemaakt. De lucht was er fantastisch helder, je kon ontzettend ver kijken. Ik moest steeds stoppen om te fotograferen; zo mooi was het uitzicht met grillige bergformaties en groene valleien. De Geladabavianen die we daar zagen, waren helemaal niet bang voor ons. Ze kwamen zo dichtbij. Het was sprookjesachtig.'

Dit is echter niet het enige landschap dat je in Ethiopië tegenkomt. Als je zo'n 1.500 meter naar beneden zakt, is de kans groot dat je koffiestruiken en -plantages ziet. Het land is de bakermat van koffie, hier 'buna' genoemd, dat een belangrijk exportproduct is. De Ethiopiërs zijn bij uitstek echte koffiedrinkers en hun koffieceremonie is een uiting van gastvrijheid. De geur van vers geroosterde koffie komt je tijdens de reis telkens tegemoet, waar je ook in Ethiopië bent.

Koffiebonen in Ethiopië

Landschap en klimaat

Typerend voor het landschap zijn ook de velden met teff, een graansoort die het belangrijkste ingrediënt van de injera is. Dit is een soort pannenkoek die de basis vormt van het dagelijkse eten, samen met hoopjes wot (saus) gemaakt van bijvoorbeeld linzen, kikkererwten, kip, vis, lam en berbere, een pittig kruidenmengsel. De inwoners staan ermee op en gaan ermee naar bed. Veel langeafstandslopers, Ethiopiërs behoren tot de besten van de wereld, zeggen dat de teff in de injera's bijdraagt aan hun prestaties. Deze hardlopers komen trouwens vaak uit de hooggelegen gebieden met ijle lucht, wat natuurlijk ook helpt. De bergen zijn hier hoog; de hoogste bergtop Ras Dashen reikt tot maar liefst 4.620 meter. Daartegenover staat het laagste punt in de Danakildepressie (ook wel de Afar-driehoek genoemd): 125 meter onder zeeniveau. Een zeer heet en droog gebied waar drie aardplaten samenkomen.

Lucy

Eeuwenlang heersten keizers met harde hand over Ethiopië, tot de laatste keizer, Haile Selassie, in 1974 gevangen werd gezet. Daarna volgde een militair bewind maar gelukkig is het land nu in rustiger vaarwater gekomen. De Ethiopiërs zijn er trots op dat ze officieel nooit gekoloniseerd zijn. Italië heeft het land in de 20e eeuw kort bezet, maar de Italianen werden ook snel weer verdreven. Trots zijn de Ethiopiërs ook op de zeldzame voorvaderen die er regelmatig worden opgegraven. Zo was de vondst van Denkenesh, de oudste mens ter wereld genoemd, in 1974 wereldnieuws. Deze Lucy, vernoemd naar de Beatles-hit Lucy in the sky with diamonds, is in ieder geval ruim drie miljoen jaar oud en spreekt nu nog altijd tot de verbeelding. Een kopie van Lucy is in het nationaal museum van Addis Abeba te bezichtigen.

Wat Ethiopië uniek maakt is de Ethiopisch Orthodoxe Kerk die nog steeds een grote rol speelt in het leven van de mensen in het noorden. Het meest bekend zijn de onovertroffen, uit rotsen gehouwen kerken, versierd met de mooiste muurschilderingen, zoals je die veel tegenkomt in Lalibela en in Tigray. Je dwaalt door een stelsel van sleuven en onderaardse gangen dat je van kerk naar kerk brengt. UNESCO beschouwt dit niet voor niets als werelderfgoed. 

Orthodoxe kerk in Ethiopië

Timkat festival

Reizigster Nelleke Meijer (69) is speciaal een tweede keer naar Ethiopië gegaan om het religieuze Timkat-festival mee te maken. Dit festival in januari is een van de belangrijkste feesten van het land. Er wordt onder meer een tabot in processie naar een heilige plaats met water gedragen. De tabot staat voor de Ark van het Verbond met de Tien Geboden van Mozes. 'Fascinerend', zegt Nelleke. 'Het is een onvoorstelbaar schouwspel, met de kleurige kleding en parasols en de rode loper die voor de priesters uitgerold wordt. Wat leven de mensen hier nog Bijbels.' Dat de Ethiopische Orthodoxe Kerk springlevend is, ervoer ook Ingrid Mulders (43). Een kerkdienst was een van de hoogtepunten van haar reis: 'Normaal gesproken zit je buiten als er een dienst plaatsvindt. Maar juist toen wij er waren vlogen er zwermen bijen rond en mochten we gelukkig binnenkomen. Toen zaten we daar ineens op elkaar gepakt in een grot tussen de gelovigen en priesters in witte gewaden, terwijl ze hypnotiserend zongen en baden. Het was heel bijzonder om hier deel van uit te maken.'

Timkat festival in Ethiopië