Celina's droomreis door het magische Peru
Een rondreis door Peru betekent een reis door verschillende landschappen, zoals woestijnen en zandduinen, hoogvlaktes, vulkanen en het hoogst bevaarbare meer ter wereld. Maar het betekent ook je onderdompelen in lokale sferen tussen de kleurrijke bevolking én je verdiepen in de mysteries van de Inca’s. Op reis gaan naar Peru was voor mij echt een droom die uitkwam. Hieronder neem ik je mee op mijn 22-35ers reis door het magische Peru!
Amsterdam – Lima
De reis begon op Schiphol, waar ik mijn reisgenoten al ontmoette bij de gate.
Met een directe vlucht van KLM vlogen we van Amsterdam naar Lima. Het is 12,5 uur vliegen naar Peru, maar ik hoefde me zeker niet te vervelen aan boord. Mijn reisgids over Peru was nog niet helemaal uit, dus ik kon mooi van de gelegenheid gebruik
maken om nog even verder te lezen. Ik vloog voor het eerst met een intercontinentale KLM-vlucht en was best verrast door de smakelijke maaltijden die we aan boord kregen. Omdat iedere stoel voorzien is van een eigen tv-scherm, kon ik mooi de rest
van de tijd opvullen met het kijken van films. Voor ik het wist waren we na een goede vlucht al geland in Lima.
Paracas
De volgende dag zijn we er allemaal klaar voor - de eerste échte dag van de reis! We reden naar het kleine vissersdorpje Paracas, waar we een onwijs interessante tour maakten door het Reserva Nacional de Paracas. We werden vergezeld door één van onze lokale gidsen, die veel over dit bijzondere gebied kon vertellen. De tour sloten we af met een mooie wandeling langs de ruige kliffen bij de ondergaande zon. Aan de kust kun je veel verschillende vis en zeevruchten eten. Ik kan mijn favoriete Peruaanse gerecht, de ceviche, zeker aanbevelen! Ook pisco, de nationale drank van Peru, komt hier uit de regio. Dit is dan ook de ideale plek om de bekende cocktail pisco sour te proeven!
Islas Ballestas & Huacachina
Voor de kust van Paracas liggen de Ballestaseilanden, waar we in de ochtend een leuke boottocht hebben gemaakt. Je kunt hier veel zeedieren en vogels spotten. Wij konden o.a. pelikanen, aalscholvers, Humboldtgenten, zeeleeuwen en zelfs Humboldtpinguïns van ons lijstje afstrepen. Na de boottocht was het een tijd om te vertrekken richting Nazca, maar niet zonder een tussenstop te maken in Huacachina. De oase Huacachina ligt midden tussen metershoge zandduinen. Iedereen was wel in voor een adrenalinekick en hoe beleef je die hier beter dan door te gaan sandboarden? Op onze buik op de plank zoefden we de hoge zandduin af. Voor velen van ons de eerste keer en het was een spectaculaire ervaring!
Nazca
Voordat we bij ons hotel aankwamen, maakten we een stop bij de uitkijktoren langs de Pan American Highway. Vanuit de uitkijktoren konden we al snel de eerste drie Nazca figuren spotten; de hagedis, de boom en de handen. In de late middag kwamen we aan bij ons fijne hotel; tijd voor een plons in het zwembad! Het hoogtepunt van de volgende dag was unaniem toch wel de vlucht over de Nazca-lijnen. Vanuit het kleine propellervliegtuigje heb je goed zicht op de meest bekende figuren. Je vliegt twee keer langs ieder figuur, zodat je aan beide kanten van het vliegtuig goed zicht hebt. Dit betekent wel dat het vliegtuig erg veel bochten maakt. Eet dus vooral niet te zwaar voordat je de lucht in gaat!
Arequipa
Bereid je voor op een lange reisdag naar “de Witte Stad” of “La Ciudad Blanca”, Arequipa. We vertrokken vroeg en gingen voor het eerst goed de hoogte in. Je ziet het landschap compleet veranderen. In Arequipa is het een en al gezelligheid en er is genoeg te beleven op de vrije dag. Eén van mijn hoogtepunten was het bezoek aan het Santa Catalina klooster, waar je uren rond kunt dwalen door de kleurrijke steegjes. ‘s Middags nam onze reisbegeleidster ons mee naar de lokale markt, waar we typisch Peruaanse dingen konden proeven. Dat was een onwijs leuke ervaring! ’s Avonds aten we met zijn allen een overheerlijk stukje Alpacavlees in het hiervoor beste restaurant van de stad.
Colca Canyon
In de Colca Canyon was het tijd om de grootste vliegende vogel ter wereld te gaan bewonderen, de condor. We vertrokken al vroeg naar het bekendste uitzichtpunt over de Colca Canyon. Het was een mooie zonnige dag, ideaal voor het spotten van Condors. Al snel zagen we de eerste condors voorbij en over ons heen vliegen. Met de omringende bergen en de gapende kloof op de achtergrond was dit een indrukwekkend gezicht. Hierna trokken we onze wandelschoenen aan voor de eerste echte wandeling van de reis. We wandelden zo’n 8,5 kilometer langs de kloof en namen regelmatig een pauze. De uitzichten zijn hier adembenemend en ik genoot intens van het wandelen in deze mooie omgeving.
Colca Vallei
We gingen weer vroeg uit de veren voor een nieuwe wandeldag. Tijdens de wandeling van ongeveer 7 kilometer hadden we mooi uitzicht over de vallei en de eeuwenoude terrassen die vandaag de dag nog steeds worden gebruikt voor het verbouwen van gewassen. De lokale bevolking bewerkt al het land hier nog met de hand en het was interessant om de mensen aan het werk te zien. We stegen iets meer hoogtemeters dan gisteren en ik kon al goed merken dat ik langzaam beter aan de hoogte begon te wennen. Vanaf het hoogste punt hadden we goed zicht op een van de vulkanen in de regio. Na de inspannende wandeling en een lekkere lunch in het dorpje Chivay reden we door naar de thermale baden. Omringd door de toppen van de Andes konden we hier twee uur heerlijk tot rust komen in het warme water.
Titicacameer
We verruilden de bus voor de boot om een aantal eilanden in het Titicacameer te gaan ontdekken. Onze eerste stop was één van de drijvende Uros-eilanden. Deze eilanden worden volledig van riet gemaakt en zo ook de hutten die er op het eiland staan. We kregen een demonstratie hoe de mensen dit doen en mochten nog een stukje meevaren over het meer in een originele Tortora-rieten boot. Op het eiland Taquile maakten we een leuke wandeltocht langs kleine stenen huisjes en tussen eucalyptusbomen door. Vanaf hier hadden we zicht op de besneeuwde bergtoppen van Bolivia aan de overkant van het Titicacameer. Aan het eind van de wandeling was er nog de gelegenheid om een koude duik in het Titicacameer te maken, wie wil dat nou niet?!
Amantaní
Op het eiland Amantaní sliepen we in een homestay bij de lokale bevolking. Bij aankomst stonden onze gastmoeders al enthousiast op ons te wachten in hun traditionele kledij. We werden in kleine groepjes verdeeld over de verschillende gastgezinnen en warm verwelkomd. De slaapkamers waren volgens lokale standaard erg goed en we hadden genoeg warme dekens. We hoefden ons ook geen zorgen te maken dat we te weinig eten kregen, want er werd genoeg voor ons gekookt. Dat de gastgezinnen vaak alleen maar Spaans of Quechua spreken maakte voor mij de ervaring compleet, want je waant je zo echt bij de lokale bevolking thuis. Met wat enkele woorden Spaans, die ik met de rest van mijn reisgenoten geleerd had, konden we toch kleine gesprekjes voeren. ’s Avonds genoten we van een prachtige zonsondergang vanaf de top van het eiland. ’s Ochtends werden we vroeg gewekt voor het ontbijt. Voor vertrek mochten we ons namelijk nog even kleden in traditionele kledij. Het was erg komisch toen iedereen uit de groep vanuit de verschillende huisjes weer samenkwam in de haven in de kleurrijke kleding.
Cuzco
Het was tijd om naar Cuzco te gaan, de hoofdstad van het Incarijk. Ieder jaar vind op 24 juni, rond de dag van de winterwende, het Inti Raymi festival plaats in de stad. Het grootste evenement van Peru wordt ook wel het “Festival van de Zon” genoemd. Tijdens het festival wordt de Zonnegod vereerd en vinden er verschillende feestelijke ceremonies plaats. In de ochtend werd ik dan ook al vroeg gewekt door een muzikale optocht die door de straat van onze accommodatie trok. Nieuwsgierig naar alle gebeurtenissen, trokken we al vroeg de stad in. Tijdens de kleurrijke ceremonie wordt er veel gedanst, muziek gespeeld en er worden oude rituelen en gebruiken uitgebeeld. Het hele spektakel wordt gevoerd in het Quechua, de taal die werd gesproken door de Inca’s en die nog altijd door velen wordt gesproken in Peru. Ik vond het ontzettend bijzonder om de festiviteiten tussen de locals mee te maken. Het was op en top genieten van de prachtige Peruaanse cultuur.
Larestrail
Eén van de dingen waar ik het meest naar uitkeek tijdens deze reis, was de Larestrail. De Larestrail is minder drukbezocht dan de Incatrail en gaat dwars door de ongerepte natuur, precies waar ik naar op zoek was. Eenmaal op pad genoot ik dan ook volop! De route is echt prachtig en onwijs afwisselend. Daarnaast was de trail ook een flinke uitdaging, omdat er op sommige momenten constant wordt gestegen naar letterlijke hoogtepunten. Het hoogste punt tijdens de trail is bovenop de Pachacutec Pass, namelijk op 4.625 meter. Hier hadden we een prachtig 360-graden uitzicht over de valleien en zicht op de Pitusiray-gletsjer. Onderweg kwamen we locals met alpaca’s en lama’s tegen en overnachtten we op campings in de lokale dorpen, waardoor je ook in aanraking komt met de bevolking. Iedere avond, voordat we onze tenten inkropen, konden we genieten van een prachtige, heldere sterrenhemel. Ik kijk terug op een hele bijzondere ervaring, mede dankzij de geweldige gids en crew!
Machu Picchu
Dan was het eindelijk tijd voor het bezoek aan Machu Picchu! We moesten vroeg uit de veren voor het meemaken van de zonsopkomst over Machu Picchu. Het was magisch om de zon boven de bergen en over Machu Picchu te zien verschijnen. Na een hoop foto’s vanaf het uitzichtpunt wandelden we onder begeleiding van onze gids het complex in. Hij liet ons zien hoe het licht van de zon rond de winterzonnewende precies door de Zonnetempel scheen, dat was erg bijzonder om te zien. Daarna kregen we de gelegenheid om zelf op ontdekking te gaan tussen alle eeuwenoude bouwwerken. Hoe onwerkelijk het ook nog steeds voelt, ik heb een bezoek aan Machu Picchu van mijn bucketlist kunnen afstrepen!
Cuzco
Eenmaal terug in Cuzco hadden we nog een laatste dag vrij te besteden. Cuzco is een onwijs leuke stad en er is veel te zien. Ik bracht met een aantal reisgenoten een bezoekje aan de lokale San Pedro markt, waar we wat leuke souvenirs hebben aangeschaft. Op het Plaza Mayor bekeken we de grote kerken en ook bezochten we de Coricancha, destijds de belangrijkste tempel in het Incarijk. De ruïnes van Sacsayhuaman waren ook zeker een bezoek waard.
De laatste avond was inmiddels aangebroken. Samen met het hele reisgezelschap hadden we een afscheidsdiner en blikten we terug op de geweldige reis die we samen achter de rug hadden.
Lima – Amsterdam
Na een korte binnenlandse vlucht vanuit Cuzco en een overstap op de luchthaven van Lima stegen we op richting Amsterdam. Voor zowel de heen- als de terugreis had ik bij KLM een Economy Comfortstoel gereserveerd. Dit gaf mijn benen wat extra ruimte tijdens de lange vlucht. Na de avondmaaltijd - ik koos voor een lekkere pasta met een glaasje witte wijn - vond ik het welletjes geweest en ben ik in slaap gevallen. De volgende ochtend kwam één van de stewardessen even een praatje maken, dat was erg gezellig. Doordat steeds meer KLM-vluchten WiFi aan boord hebben kon ik het thuisfront op de hoogte houden van waar ik vloog, zelfs kilometers hoog in de lucht!
Terugblik
Mijn reis door Peru bestond uit een aaneenschakeling van hoogtepunten! Ik heb mijzelf echt verwonderd over de schoonheid van het land en de warmte van de lokale bevolking. Ik heb in een relatief korte tijd enorm veel van Peru kunnen zien en die herinneringen zullen me nog heel lang bijblijven. Dit was mijn eerste groepsreis en ik vond het onwijs leuk om met gelijkgestemden op pad te gaan. Dat dit allemaal leeftijdsgenoten waren tussen de 22 en 35 jaar, zorgde direct voor een gezellige sfeer. Deze reis naar Peru heeft mij erg nieuwsgierig gemaakt naar de rest van Latijns-Amerika, een reis door Costa Rica of Guatemala staat nog hoog op mijn lijstje.