7 hoogtepunten van het prachtige Jordanië
Elf jaar geleden stapte ik met mijn moeder in het vliegtuig op weg naar Jordanië. Samen met vier andere gezinnen gingen wij in de meivakantie 8 dagen op familiereis. Een perfecte bestemming om in ruim een week de geweldige sfeer van het Midden-Oosten te proeven. De bijzondere herinneringen aan Petra, de Wadi Rum woestijn, het heerlijke eten én de gastvrije bevolking blijven mij nog altijd bij. Toen ik dit jaar de kans kreeg om Jordanië opnieuw te bezoeken, zei ik dan ook gelijk volmondig “ja!”. Zou ik weer net zo enthousiast zijn? En hoe heeft het land zich in de afgelopen 11 jaar ontwikkeld? In april 2022 reisde ik met een Sawadee groep mee langs de hoogtepunten van Jordanië.
1. Jerash
Deze foto van een moeder met haar twee dochters uit mijn groep doet mij denken aan de mooie ervaringen die ik met mijn eigen moeder had tijdens onze familiereis in 2011.
Mocht je denken genoeg oude overblijfselen uit de klassieke oudheid te hebben gezien in bijvoorbeeld Griekeland of Italië, dan toch zal Jerash je verbazen. Jerash is één van de best bewaarde klassieke steden ter wereld. Ooit woonden hier 20.000 inwoners, maar de stad werd in de achtste eeuw tijdens een aardbeving grotendeels met zand bedekt. Rond 1920 werd er begonnen met opgravingen en restauraties, welke tegenwoordig nog plaatsvinden. Je vindt er imposante stadspoorten, een plein omzoomd met zuilen in Ionische stijl, en vele indrukwekkende theaters en tempels. Het geheel ligt prachtig tussen groene weiden vol wilde bloemen en planten. Een goede start van je reis in Jordanië.
2. Dode Zee
Dat je kan drijven in de Dode Zee weten de meesten mensen wel, maar hoe dat voelt is echt een unieke ervaring die je gewoon een keer meegemaakt moet hebben. De Dode Zee is 10 keer zouter dan de oceaan. Het is dan ook slim om op een specifieke manier de Dode Zee in te gaan, om te voorkomen dat er allemaal zout in je ogen en mond komt. Het enige wat je hoeft te doen is je rustig op je rug laten vallen en het water doet de rest.
Na wat dobberen is het heerlijk om je met de modder uit de Dode Zee in te smeren. Deze modder bevat 26 soorten mineralen en heeft een diep reinigende werking. Je zult merken dat je huid hierna ontzettend fijn en zacht aanvoelt. Laat de modder na het insmeren even opdrogen in de zon en ga vervolgens weer de Dode Zee in om het er af te spoelen.
Wil jij deze bijzondere ervaring ook meemaken? Wacht dan niet te lang. Ze zeggen namelijk dat de Dode Zee binnen nu en 50 jaar opgedroogd zal zijn. Men doet er van alles aan om dit tegen te gaan, maar mijn advies is: ga zo snel mogelijk om te voorkomen dat je spijt krijgt!
3. De King's Highway
4. Petra
Typ je Jordanië in op Google, dan wordt je overspoeld met de schatkamer in Petra. Dit is het iconische beeld dat velen in hun hoofd hebben als ze denken aan Petra, maar er is in deze prachtige 'roze stad’ nog veel meer te beleven.
Na de schatkamer zijn we met een klein groepje verder op pad gegaan. Na zo’n 800 treden klimmen kom je aan bij het klooster. Het is geïnspireerd op het schatkamer, maar dan nog een stuk groter en indrukwekkender. Het is een best pittige klim, maar meer dan de moeite waard! Na het drinken van een vers sapje raad ik zeker aan om nog net die paar extra treden te beklimmen naar het uitzichtpunt van het klooster. Kom hier helemaal tot rust met een kopje Jordaanse thee en geniet van het prachtige uitzicht.
Van onze reisleider Ahmad hebben wij een heerlijk lunchpakketje meegekregen. Zo kan iedereen op zijn eigen moment en plek weer wat energie krijgen. Ondanks de vele kilometers die we al in onze benen hebben zitten, zijn we weer helemaal opgeladen om verder langs de oranje route lopen. Het is hier zo prachtig dat je er geen genoeg van kan krijgen. Onderweg wordt je steeds verrast met nieuwe in de rotsen uitgehakte tombes.
Na een prachtige dag, veel thee en gezellige gesprekken keren we na 26 kilometer wandelen terug naar het hotel.
5. Wadi Rum
Ik denk dat veel reizigers het met mij eens zijn, als ik zeg dat de Wadi Rum één van de mooiste woestijnen ter wereld is. Het is meer dan alleen een zandwoestijn. Het prachtige rode zand in combinatie met de grote rotsformaties van zandsteen blijven je keer op keer verrassen. Voor een paar dagen waan je jezelf echt op een andere planeet. Om een goede indruk te krijgen van de afwisseling en de pracht van de woestijn kun je ervoor kiezen om een spectaculaire jeeptocht te maken. Vanuit het bedoeïenenkamp beleven we een magische zonsondergang tussen de warme rotsen. We slapen in een traditionele bedoeïenentent. Daar staat een heerlijk zarb-diner voor ons klaar. Dit is een combinatie van vlees, groenten, aardappels en soms ook rijst, die wordt gemaakt in een ondergrondse barbecue. Na dit heerlijke diner is het tijd om de fonkelende sterrenhemel te bewonderen. Ga niet meteen na zonsondergang de sterrenhemel bekijken maar juist wanneer het al een paar uur donker is. Met een beetje geluk zal je dan de Melkweg kunnen zien. Dit is het echte Jordanië!
6. Het eten
Voor het eten alleen al wilde ik terug naar Jordanië. Op de eerste dag van mijn reis kwam ik gelijk in gesprek met een local over de Jordaanse keuken. Hoewel het op dat moment ramadan was, vertelde hij mij in geuren en kleuren wat ik per se komende week moest eten om het echte Jordanië te ervaren. Ik kon niet uit Jordanië vertrekken voordat ik maglooba, ook wel “ondersteboven”, had gegeten. Dit bijzondere gerecht wordt gemaakt met lagen kip, groenten en rijst in een steelpan. Om het gerecht te serveren wordt de steelpan omgekeerd, zodat de kip bovenop de rijst komt te liggen. In Petra kan je ervoor kiezen om met de groep te gaan eten bij een Jordaanse familie. Mijn geluk kon niet op toen ze vertelde dat ze voor die avond Maglooba hadden gekookt. Het was één grote smaakexplosie. Niemand kon een tweede portie weigeren!
Naast dit heerlijke gerecht kan je tijdens je rondreis in Jordanië ook genieten van vers gemaakte hummus met pitabrood, de beste falafel en heerlijke verse sappen. En probeer ook zeker het gerecht mansaf. Ik kan er geen genoeg van krijgen.
7. De bevolking
Jordaniërs zijn erg vriendelijk en gastvrij. Heb respect en begrip voor de lokale bevolking, hun religie en de cultuur en verwacht een warm onthaal. Het eten is een belangrijk onderdeel van de Arabische cultuur en een manier om hun gastvrijheid en gulheid te tonen. Wees dan ook niet verbaasd als je wordt uitgenodigd voor een kopje thee of koffie. Het is beleefd om het aangeboden drankje te accepteren. Wij leerden al snel van onze reisleider Ahmad hoe we konden laten zien dat we na 1 of 2 kopjes koffie genoeg hadden. Dit doe je door je rechterhand een paar keer heen en weer te schudden. Helaas kwamen wij er na het 3e kopje thee achter dat dit gebaar alleen werkt voor koffie. Ondanks de vele zoete kopjes thee, begon ik deze bij terugkomst in Nederland toch al snel te missen.
Jordanië heeft mij net als 11 jaar geleden compleet betoverd. Het wordt een steeds populairdere vakantiebestemming, maar het authentieke gevoel blijft. Op veel plekken in Jordanië heb je het gevoel echt even alleen op de wereld te zijn en kan je in alle rust genieten van de prachtige landschappen. Zelfs na twee bezoeken aan Jordanië, wil ik zeker nog eens terug naar dit bijzondere land. Ik kan dan ook het beste afsluiten met woorden die je in dit mooie land vaak hoort: ‘In Sha Allah’, oftewel “Als Allah het wil”.
Wil jij deze hoogtepunten zelf ontdekken? Bekijk dan hier onze reizen naar Jordanië.