< Terug naar overzicht
Afvalbarrière geplaatst op Bali namens Sawadee

Afvalbarrière geplaatst op Bali namens Sawadee

Op 18 september is er namens Sawadee een afvalbarrière geplaatst op Bali, net buiten de hoofdstad Denpasar. Indonesië is één van de landen in Zuidoost-Azië waar er een groot plasticprobleem heerst. Veel van het plastic dat er wordt gebruikt wordt niet goed weggegooid en gerecycled en komt daardoor in de natuur terecht. Door afvalbarrières in rivieren te plaatsen wordt voorkomen dat dit plastic en ander afval in de zee terecht komt en daar nog meer schade toebrengt aan het milieu en zeedieren. 

Sawadee afvalbarrière in Bali

De Sawadee afvalbarrière is geplaatst door Sungai Watch, een organisatie die strijdt om ’s werelds meest vervuilde rivieren schoner te maken. Naar verwachting zal er jaarlijks 1500 kilo afval worden tegengehouden door onze barrière. Het afval zal dagelijks uit de barrière worden gehaald en vervolgens worden gesorteerd in 30 categorieën. Uiteraard zal zo veel mogelijk van dit afval worden geüpcycled (hergebruikt) of gerecycled. 

Sawadee afvalbarrière in Bali

Sungai Watch is opgericht in 2020 door drie broers en zussen uit Bali. Inmiddels hebben zij al meer dan 300 afvalbarrières geïnstalleerd en zijn er 140 mensen fulltime aan het werk om dagelijks alle barrières schoon te maken. Gezamenlijk hebben zij al meer dan 2,5 miljoen kilo aan plastic uit de rivieren gehaald. De barrières bevinden zich voornamelijk op Bali, rond Denpasar en aan de noordkust bij Lovina, en op Java, rond Ketapang. 

Sawadee afvalbarrière in Bali

Naast het plaatsen van de barrières probeert Sungai Watch ook te voorkomen dat afval überhaupt in de rivieren terechtkomt. Dit doen ze door de lokale bevolking te informeren over de gevolgen van vervuiling en alternatieven zoals goede recycling aan te bieden. Ook wordt voor al het afval dat Sungai Watch verzamelt genoteerd om wat voor items het gaat en door welk merk het is geproduceerd. Zo kunnen ze in gesprek met deze partijen om de oorzaak van vervuiling bij de bron aan te pakken. Daarnaast organiseert Sungai Watch emergency cleanups op illegale dumpplekken, om te voorkomen dat het afval zich via het waternetwerk verder verspreid.

Wil je meer weten over Sungai Watch? Neem dan een kijkje op hun website.