Met de Antigua naar Spitsbergen, wereldreiziger Theo Molenaar deed het en heeft er een prachtig en beeldig verhaal over geschreven. Klik hier om zijn reisverhaal te lezen.
-
Onderstaand programma kan door weersomstandigheden, ijscondities en ontmoetingen met bijvoorbeeld walvissen of ijsberen anders uitpakken dan vermeld. De expeditieleiding en de kapitein zullen steeds proberen om een zo mooi en avontuurlijk programma mogelijk te maken, zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen.
Het programma en de vluchttijden zijn op dit moment onder voorbehoud. Wij zullen jullie hier tijdig over informeren.
-
1
vlucht Amsterdam - Tromsø
Vandaag vliegen we van Amsterdam met een overstap in Oslo naar Tromsø. Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema. We overnachten in een hotel in Bodø
-
2
Tromsø/ Antigua
Je hebt de ochtend nog vrij te besteden in het stadje Tromsø. Om vast in polaire stemming te komen, kun je het Poolmuseum of het Polaria bezoeken. Na de lunch ga je op eigen gelegenheid naar de kade, waar je kunt inschepen aan boord van de Antigua. Als iedereen aan boord is, vertrekt de Antigua richting de fjorden in zuidelijke richting
-
3
naar Henningsvær & Trollfjord
In de ochtend zal de Antigua bij de mooie Trollfjord aankomen en door de nauwe doorgang naar binnen varen. We zullen hier enige tijd doorbrengen om de grote waterval en het verder landschap te verkennen. In de middag vaart de Antigua verder in noordelijke richting om de avond in de adembenemend mooie Trollfjord door te brengen.
-
4
Henningsvær & Trollfjord
Henningsvær is een van de grootste visserplaatsen op de Lofoten. Alhoewel er tegenwoordig ook veel plezierjachten in de haven liggen, is de visvangst nog het voornaamste middel van bestaan. Het omringende landschap is fenomenaal. Tijdens het varen kunnen dolfijnen en (kleine) walvissen gezien worden. Komt er een vissersboot binnen, dan zullen er steevast verschillende meeuwen en soms ook een zeearend te zien zijn.
-
5
naar Moskenesøya
Wie vroeg op is, zal veel zeevogels voorbij zien vliegen. Zeekoeten, jan-van-genten, drieteenmeeuwen en de Atlantische papegaaiduiker. Rond de zuidpunt van de Lofoten stroomt één van de sterkste getijdenstromen ter wereld. De schipper zal dus proberen om hier tijdens doodtij langs te varen. Daarna is het nog ongeveer 10 km varen langs de indrukwekkende kustlijn naar de haven van Sakrisøy-Reine. Sakrisøy en Reine zijn kleine authentieke vissersplaatsjes.
Overal staan grote rekken waar, voornamelijk in de winterperiode, de gevangen en gezouten kabeljauw gedroogd wordt om daarna als stokvis verhandeld te worden. Veel rekken zullen nu al leeg zijn. Verder is er een poppenmuseum met vooral poppen met gezichten van porselein. In de middag vaart de Antigua naar het noordelijker gelegen dorpje Nusfjord. Hier zal in het beschutte haventje overnacht worden. Een avondwandeling door het pittoreske dorpje, staat ook zeker op het programma.
Optioneel upgrade comforthut
Tijdens deze reis slaap je in een standaard hut een stapelbed. Het is mogelijk om je hut te upgraden naar een comforthut. Deze hut beschikt over twee losse, gelijkvloerse bedden.
-
6
naar Vesterålen
Alleen al het varen door het indrukwekkende landschap van de noordelijke eilandengroep Vesterålen is een onvergetelijke belevenis. Er zijn verschillende rotsen die helemaal bezet zijn door broedende vogels. Op hooggelegen kliffen broeden zelfs zeearenden. Deze machtige vogels zult u ongetwijfeld verschillende keren hoog in de lucht zien cirkelen.
-
7
Vesterålen/ op zoek naar potvissen
Voor de kust leven ook walvissen, zoals orka's en potvissen. De hoogste tijd dus om met de verrekijker aan dek te staan! We gaan vandaag op zoek naar de magistrale beesten!
-
8
op zee
Langzaam verdwijnt de Noorse kust uit zicht. U bevindt zich op volle zee. Zeevogels, zoals zeekoeten, alken, Atlantische papegaaiduikers, drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en jan-van-genten vliegen in groepjes voorbij of zitten op het water. Soms zult u aangenaam verrast worden door het gekwetter van een groepje sneeuwgorzen.
-
9
op zee
Verschillende dolfijnen, bruinvissen, orka's, butskoppen en bultruggen kunnen overal opduiken. Als het weer het toelaat, zult u dus veel tijd met verrekijker en camera aan dek doorbrengen.
-
10
Bereneiland
Bereneiland heeft ruige kusten met veel rotspilaren die net voor de kust uit het water steken. Gevaarlijker zijn de pilaren die net niet boven water komen. De kapitein zal dus (misschien wel letterlijk) alle zeilen bij moeten zetten om de Antigua naar een goede ankerplaats te laveren. Er zijn enkele strandjes waar nog roestige machines, zoals lieren, staan die gebruikt werden door walvisvaarders.
U zult een redelijke klim moeten maken om op vlakker terrein te komen. De gele bloemen van de Rozenwortel en de Paarse Steenbreek geven kleur aan het landschap. Vanaf de top van de kliffen kunt u neerkijken op de vogelkolonies. Grote burgemeesters broeden boven de kliffen, kleine en grote jagers broeden midden in het veld. Hier en daar kunt u een enkele poolvos tegenkomen.
-
11
op zee
De komende twee dagen kunnen van alles brengen. Het ene jaar is de weg naar Spitsbergen helemaal vrij en het andere jaar ligt het er nog vol met pakijs. Als er ijs is, is de kans groot dat er zadelrobben, walrussen en ijsberen gezien kunnen worden. Het is dan niet ondenkbaar dat er hier meer tijd doorgebracht zal worden.
-
12
op zee
Het ene jaar is de weg naar Spitsbergen helemaal vrij en het andere jaar ligt het er al vol met pakijs. Als er ijs is, is de kans groot dat er zadelrobben, walrussen en ijsberen gezien kunnen worden. Het is dan niet ondenkbaar dat er hier meer tijd doorgebracht zal worden.
-
13
Hornsund (Spitsbergen)
De Hornsund is een van de mooiste fjorden van Spitsbergen. De spitse bergen bij de ingang lijken wel wachters die het geheim van de fjord bewaken. Langs de hele fjord komen gletsjers naar beneden die zorgen voor afbrokkelend ijs en kleine ijsbergen. Het grote ijsfront achterin (Brepollen) zal waarschijnlijk nog in het pakijs zitten en daardoor niet bereikbaar zijn. Wel zullen er baardrobben op het ijs liggen en daar komen weer ijsberen op af.
Op de zuidelijke oever ligt Gåshamna waar aan het begin van de 20e eeuw Engelse walvisvaarders actief waren. Hier zijn restanten uit die tijd en enkele fundaties van Pomorenhuizen te zien. Voor planten is het aan de vroege kant, maar het landschap en de geologische structuren zijn overweldigend. Bij de ingang ligt het Poolse weerstation. Op de achterliggende berghelling is een immens grote kleine-alkenkolonie. Je hoort de vogeltjes al van verre.
Mocht de gehele fjord door ijs geblokkeerd zijn, dan wordt meteen naar de volgende fjord gevaren.
-
14
naar Bellsund / Van Keulen- & Recherchefjord
De Bellsund is een brede baai waar de Van Keulen- & Recherchefjord in uit komen. De noordelijke fjord, Van Mijenfjord, wordt voor een groot deel afgeschermd door een zandbank. Helemaal achterin bevindt zich Sveagruve, waar verschillende (actieve) mijnen zijn. De Antigua blijft voor de zandbank. Er zijn hier verschillende landingsplaatsen. Als de sneeuw van de toendra is verdwenen, kun je hier duidelijk oude strandniveaus ontdekken. Dit zijn aardlagen die rechtop staan en vol zitten met fossiele schelpen.
Het is tevens een van de fjorden waar in de loop van de eeuwen ontdekkingsreizigers, walvisjagers, Noorse en Russische pelsjagers geweest zijn. Overblijfselen zoals fundaties van hutten, nog in tact zijnde hutten, boten en skeletten van gevangen Beluga's zijn achtergebleven als stille getuigen. Tijdens een wandeling over de toendra kunnen o.a. rendieren, poolvossen, klein jagers, rosse franjepoten, paarse strandlopers en ganzen gezien worden. Op de steile gedeelten van de bergen broeden kleine alken, drieteenmeeuwen en Noordse stormvogels.
Afhankelijk van hoe vroeg het voorjaar is ingetreden, zullen er meer of minder planten bloeien. Hier groeien in ieder geval de Paarse Steenbreek, het Groenlands Hongerbloempje en de Spinneplant.
-
15
Isfjord
De laatste dag op Spitsbergen zal in de Isfjord en eventuele zijarmen worden doorgebracht. Ook hier zijn de landingsplaatsen sterk afhankelijk van de ijssituatie. Mogelijke landingsplaatsen zijn:
- Alkhornet: toendra met prachtige polygonen (vorstringen), vogelrotsen, rendieren en poolvossen.
- Tryghamna: uitzicht op de verschillende gletsjers, kans op Baardrobben en ijsberen.
- Eckmanfjorden: een gebied waar een gletsjer zeer snel is teruggetrokken. Hierdoor is een bizar landschap van rode klei ontstaan.
-
16
Longyearbyen / vlucht naar Tromso
In de ochtend zal de Antigua bij Longyearbyen aankomen. Afhankelijk van het vluchtschema is er na het ontbijt is er nog tijd om in Longyearbyen te winkelen of het museum te bezoeken. Vervolgens is het tijd om naar de luchthaven te gaan voor de vlucht terug naar Tromso om vervolgens hier vervolgens te overnachten.
-
17
vlucht naar Amsterdam
Afhankelijk van het vluchtschema heb je de tijd om het gezellige Tromso te ontdekken. Vervolgens vlieg je terug naar Amsterdam.
Waarom deze reis?
- Zeilreis in expeditiesfeer op basis van volpension
- Regelmatig (land)excursies met wandelingen
- Aan boord van comfortabel en sfeervol zeilschip
- min. 20 / max. 32 passagiers // Nederlandstalig en Duitstalig gezelschap
- Bezoek aan de vissersplaats Henningsvær
- Bezoek aan Bereneiland
- Langs de mooiste fjorden van Spitsbergen
- Kans op het spotten van vele vogelsoorten, poolvossen, potvissen, walvissen, orka's, ijsberen en veel meer wild