-
1
vlucht Amsterdam – Ashgabat
Voor gegevens over de vlucht verwijzen wij naar het vluchtschema.
-
2
Ashgabat / bezoek Nissa
In de ochtend komen we aan in Ashgabat, de hoofdstad van Turkmenistan. De stad, die in Sovjet-stijl is herbouwd na de grote aardbeving in 1949, heeft diverse interessante pleinen en (gouden) standbeelden. Omdat Turkmenistan de laatste jaren veel inkomsten heeft uit de verkoop van gas en olie wordt de hoofdstad op imposante wijze opgetrokken. Alle gebouwen zijn bedekt met wit marmer en in grootse stijl gebouwd.
Let op: De Nederlandse reisbegeleider mag de reis niet in Turkmenistan begeleiden. Hij/zij wacht jullie op dag 4 op aan de grens met Oezbekistan.
In de middag bezoeken we Nissa, de overblijfselen van een 2000 jaar oude stad, net buiten Ashgabat. Nisa staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In de avond kun je in of nabij het hotel dineren.
-
3
naar Darvaza / overnachting in de woestijn
In de ochtend kun je een bezoek brengen aan de moderne Bazaar van Ashgabat, het nationale museum of bezoek de enorme mechanische replica van het boek Ruhnama, geschreven door de voormalige Turkmeense president Niazov. Iedereen die dit boek driemaal leest, zal rechtstreeks in de hemel komen. Na de lunch rijden we de woestijn in.
Aan het eind van de middag komen we aan bij een enorme gaskrater. Deze gaskrater, aangelegd door de Russen staat sinds het ontstaan onafgebroken in brand, zelfs als het sneeuwt. We slaan onze tenten op iets voorbij de krater. Terwijl gezorgd wordt voor het avondeten kun je genieten van het unieke, maar vreemde gezicht, van het felle licht van de krater.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Diner
-
4
naar Khiva via Konya - Urgench
We rijden naar Kunya-Urgench. In deze oude Turkmeense stad vindt je verschillende monumenten uit de 11de tot 16de eeuw. De moskee, de karavanserai en een 60 meter hoge minaret (ook allemaal UNESCO werelderfgoed), zijn vast een voorproefje van de Oosterse architectuur die je in Oezbekistan zult gaan zien. Vervolgens rijden we naar de grens met Oezbekistan. Na de nodige grensformaliteiten arriveren we aan het eind van de dag in Khiva. Vanuit het hotel heb je een schitterend uitzicht over de oude binnenstad.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
5
Khiva / vrije dag
Khiva is één van de oudste steden van Centraal Azie en was vroeger een belangrijke schakel in de zijderoute. Door de ligging en het bezit van een grote waterbron is Khiva uitgegroeid tot een belangrijke stad langs de Zijderoute. Het huidige Khiva bestaat uit een historisch en modern deel. Het oude ommuurde en volledig gerestaureerde deel, de Ichan Qala, is vooral in het vroege ochtendlicht of in de namiddag erg spectaculair.
Binnen dit kleine oppervlak zijn twee paleizen, waar de Khans van Khiva met hun harems leefden, meer dan 60 madrassah, moskeeën, minaretten, mausoleums en baden te vinden. Veel gebouwen zijn rijkelijk versierd met een kleurrijk mozaïek. Je kunt hier zelf uren ronddwalen of ter plekke een gids inhuren om alles te weten te komen over de architectuur en de geschiedenis van deze stad. Ook de markt is een bezoek waard.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
6
naar Bukhara
We rijden met onze eigen bus naar Bukhara: een lange dag door de steppe. Halverwege stoppen we voor een mooi uitzicht over de brede Darya-river (de vroegere Oxus, nu gedeeltelijk de noordelijke grens van Afghanistan met achtereenvolgens Tadzjikistan en Oezbekistan). Bukhara, vroeger één van de belangrijkste karavaansteden langs de Zijderoute is vandaag de dag de meest authentieke stad van Oezbekistan. In de avond is het erg gezellig op en rond de terrasjes. We slapen in een sfeervol hotel.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
7
Bukhara / vrije dag
In de sfeervolle binnenstad kun je uren rondwandelen of rustig op een terrasje met de beroemde shashlick, de wereld aan je voorbij laten gaan. Rond Labi Hauz, een waterbasin, drinken de mannen thee en zitten hele families te lunchen in de schaduw van de moerbeibomen. De vele bazaars zijn volgeladen met fruit, groenten, specerijen, kruiden, maar ook met kleding en huisraad.
Overal zie je moskeeën, medressa's, (koranscholen) en indrukwekkende blauwe koepels. De Kalyanmoskee, biedt plaats aan wel 12.000 gelovigen. De 47 meter hoge 'toren des doods' uit de twaalfde eeuw (destijds het hoogste gebouw ter wereld) werd gebruikt om criminelen en ongelovigen vanaf te gooien. Tegenwoordig wordt niet meer in alle medressa´s onderricht in de koran gegeven, maar soms kun je er wel een uitvoering van traditionele muziek of dans bijwonen.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
8
naar Samarkand via Shachrisabz
In ongeveer negen uur reizen we met onze bus naar Samarkand. Halverwege stoppen we in Shachrisabz, de geboorteplek van Timoer Lenk. Deze veertiende eeuwse heerser, die beweerde af te stammen van Dzjengis Khan, wist een groot rijk te stichten. Met de afsplitsing van Oezbekistan van de voormalige Sovjet Unie is Timoer naar voren geschoven als de 'Vader des Vaderlands'.
In Shachrisabz bouwde Timoer zijn paleis, de Ak-serai. Vlakbij staat nu een enorm standbeeld van Timoer. Na Shachrisabz wordt de omgeving groener doordat we het stroomgebied van de Zerafshan-rivier binnenrijden waar Samarkand haar water uit haalt. Van ver kun je de blauwe koepel van de Bibi Chanum moskee al zien. We overnachten de komende nachten in een comfortabel hotel op loopafstand van het Registan.
*Indien gedurende de reis, de staat van de weg tussen Shachrisabz en Samarkand te slecht is, vervalt dit bezoek en wordt voor een alternatief programma gekozen.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
9
Samarkand / vrije dag
Je hebt een volle dag de tijd om de pracht van Samarkand te verkennen. Ambachtslieden vanuit het hele rijk werden door Timoer naar Samarkand gebracht en bouwden er prachtige bouwwerken, waaronder het Registan. De grootsheid en verfijnde schoonheid van de drie medressa's op het plein is indrukwekkend. Voor zijn mooiste vrouw (de Chinese Bibi) bouwde Timoer de Chanum moskee.
Rond de moskee ligt een levendige bazaar waar je uren kunt ronddwalen. Verderweg ligt de ´vader des vaderlands´ begraven in de fabelachtige Gur Emir. Samarkand is bij uitstek geschikt om het traditionele voedsel van Oezbekistan, zoals sjaslik (geroosterd schapenvlees) of plov (rijstgerecht), te proberen.
Op een heuvel iets ten noorden van Samarkand ligt de dodenstad Shah-i-Zindeh waar vele mausolea verzameld zijn rond die van koning Kussam ibn-Abbas. De graven, in verschillende kleuren en stijlen, zijn huizen op zich. Meer dan tweeduizend jaar geleden bevond zich hier de stad Afrasiab, waarvan Alexander de Grote zei dat er de mooiste vrouwen ter wereld woonden. In de traditie van Ulugbek, één van de beroemdste astronomen en wetenschappers van zijn tijd, is Samarkand nog steeds een echte studentenstad.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
10
naar Tashkent
We rijden in een uur of vijf naar Tashkent, waarna je de stad kunt verkennen. Tashkent is ingericht in de typische Sovjet-stijl: brede lanen, grote imposante gebouwen, groene parken en immense pleinen. Het voormalige Rode Plein -nu bekend als het onafhankelijkheidsplein- is hier een goed voorbeeld van. Ook het 'Museum of the Uzbek People' is een bezoekje waard. Het hotel is gelegen in de buurt van een levendige woonwijk. Hier krijg je een idee van het dagelijkse leven in het moderne Oezbekistan.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
11
naar Ferghana
We rijden in een uur of zes uur over de Kamchik-pas naar Ferghana. De vallei was destijds een belangrijke schakel in de Zijderoute, omdat er sterke paarden werden gefokt, die langs de gehele Zijderoute zeer gewild waren. De vallei -gedeeld door drie landen- is de meest vruchtbare in de regio en daarom ook het meest dichtstbevolkte gebied van Centraal-Azië. Onderweg zullen we kort stoppen in Kokand, vroeger het kruispunt van oude handelsroutes. Van de enorme culturele rijkdom is helaas weinig bewaard gebleven. We overnachten in een eenvoudig hotel.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
12
naar Osj
Vandaag steken we de grens over naar Kirgistan. Na de grensperikelen komen we in de middag aan in Osj, een levendige stad vol met Oezbeken, Kirgizen en Russen. Osj is al vanaf de achtste eeuw een belangrijke plaats voor de productie van zijde. Onderweg proberen we daarom ook een zijdefabriekje te bezoeken. Hoewel de zijde grotendeels is verdwenen, bezit Osj nog steeds een van de drukste markten van Centraal-Azië. De stad wordt al eeuwen gebruikt als tussenstop door handelaren of als voorbereidingsplaats op de lange reis over de hoge passen van het Pamirgebergte heen. We slapen er bij de mensen thuis in een homestay.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
13
naar Toktogul
We vertrekken richting Toktogul. Onderweg stoppen we kort in Ozgul, waar we een complex van drie oude mausolea uit de Karakhanid Dynastie (999 tot 1211) bezoeken. Vervolgens beginnen we aan de tocht over de hoge bergpassen en door de diepe ravijnen van Kirgistan. Het eerste deel van de weg is nog goed, omdat het voor voor de hoofdstad Bisjkek de belangrijkste verbinding met het zuiden is.
De komende dagen zullen de reistijden en afstanden groot zijn. Je rijdt dan wel één van de mooiste routes, met prachtige vergezichten. In de zomermaanden zie je onderweg veel nomaden die hun yurts hebben opgezet in deze onherbergzame streek. Indien het weer en de tijd het toelaat, maken we af en toe een wandeling langs de weg. Het grote, diepblauwe Toktogul stuwmeer levert jaarlijks de helft van alle energie van Kirgizstan. We overnachten in een eenvoudig guesthouse vlakbij Toktogul.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
14
naar Kyzyl Oy (2000 meter)
We rijden verder door de bergen richting de Suusamyrvallei en passeren daarbij de Ala Bel-pas gelegen op 3184 meter hoogte. Deze vallei, omgeven door bergketens, bezit de weidse graslanden waar Kirgistan zo bekend om is. Ook hier komen we in de zomermaanden veel yurts tegen, soms zelfs in de vorm van een wegrestaurant. We rijden verder richting Kyzyl Oy, een gebied met prachtig gekleurde berglandschappen.
We komen in de loop van de middag aan zodat er nog meer dan genoeg tijd is om de omgeving wandelend te verkennen. Kyzyl Oy is een piepklein idyllisch dorpje waar koeien en geiten door de hoofdstraat lopen en de bevolking een tijdloze levenswijze lijkt te hebben. We slapen vannacht weer in een homestay.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Diner
-
15
naar Son Köl meer (3000 m)
Vandaag rijden we naar het Son Köl meer, gelegen op 3000 meter hoogte. Tijdens de rit verandert het landschap en zien we in de verte sneeuwvelden liggen. Ook de vegetatie verandert en plantensoorten zoals edelweiss verschijnen. In de omgeving grazen vele kuddes wilde paarden, schapen en geiten. Het Son Kul meer is gelegen in een groene kom en is turkoois van kleur. De komende twee nachten overnachten we in zo’n yurt.
NB: mochten plotseling de bergpassen naar Son Köl onbegaanbaar zijn (bijvoorbeeld door plotselinge hevige sneeuwval), dan wordt ter plekke voor een alternatieve route gekozen.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Diner
-
16
Son Köl meer / vrije dag
Met het opkomen van de zon verandert het meer steeds van kleur; een schitterend contrast met de besneeuwde bergtoppen aan de horizon. Vandaag heb je alle tijd om een mooie wandeling te maken langs het meer. Tijdens de wandeling wordt je soms in een yurt uitgenodigd, om kennis te maken met de koumis, een licht gefermenteerde paardenmelk.
In de zomermaanden zie je rond het meer veel nomaden met hun vilten yurts. Paarden zijn in het leven van de Kirgizen heel belangrijk. Ze worden gebruikt bij het hoeden van de schapen, het vlees wordt gegeten en er zijn festivals waarbij paardenraces worden gehouden. Een bekend gezegde luidt: “zonder paard is als zonder benen" en geeft het belang van deze dieren in de lokale cultuur weer.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Diner
-
17
naar Tash Rabat (3100 m)
Wederom een prachtige reisdag. We dalen het Son Köl-plateau af naar het dal van de Naryn-rivier en komen aan het begin van de middag aan in het stadje Naryn, een klein en rustig provinciestadje met een leuke bazaar. Na een korte stop rijden we door naar Tash Rabat. Hier overnachten we twee nachten in traditionele yurts.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Diner
-
18
Tash Rabat / vrije dag
De karavanserai Tash Rabat werd in de tiende eeuw gebouwd als klooster en was eeuwenlang een toevluchtsoord voor zijdekaravanen uit Kashgar om zich te beschermen tegen sneeuwstormen en bandieten. De caravanserai ligt ingeklemd tussen ongenaakbare rotspieken in een schitterende smalle vallei. Als de bewaker thuis is, kunnen we de serai ook van binnen bezoeken en worden we rondgeleid door dit indrukwekkende bouwwerk. Vanuit Tash Rabat kun je prachtige wandelingen maken.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
- Diner
-
19
naar Kashgar (1270 meter)
Vroeg in de ochtend beginnen we aan een lange reisdag. In een kleine vier uur berijken we de Torugart-pas. De weg is prachtig met rondom imposante besneeuwde bergtoppen. Vlak onder het hoogste punt beginnen de Kirgizische grensformaliteiten: helaas een lang en koud oponthoud. We rijden door een onherbergzaam stukje niemandsland over de 3752 meter hoge Torugart-pas en bereiken we de Chinese kant van de grens.
Ook hier hebben we te maken met immigratie- en douaneformaliteiten die soms lang duren. We nemen afscheid van onze Kirgizische crew en verwelkomen de Chinese crew. Met onze Chinese bus rijden we door een prachtig gebied naar Kashgar. We komen laat op de dag aan in ons hotel in het centrum van deze grote stad. Centraal op het grote plein staat nog een groot standbeeld van Mao.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
20
Kashgar / vrije dag
Kashgar is de meest westelijk gelegen stad van China en een boeiende smeltkroes van oud en nieuw. Het hart van de oude stad wordt gedomineerd door de immense Id Kah-moskee, die plaats biedt aan 10.000 gelovigen. Rond de moskee liggen vele smalle straatjes met oude huizen en kom je Oeigoerse mannen met Turkse gelaatstrekken en zwarte gewaden tegen.
De oude stad wordt deels omgeven door een bruinrode stadsmuur. Daarbuiten bouwen de Chinesen in razend tempo een nieuwe stad van winkelcentra, wolkenkrabbers en vierbaansautowegen. De tegenstelling tussen Oeigoers en Han-Chinezen, tussen traditie en moderniteit kom je overal tegen. In Kashgar kun je heerlijk eten, vooral de kebab en gele rijst met geroosterd lamsvlees zijn heerlijke Oeigoer gerechten.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
21
Kashgar / zondagsmarkt, vlucht naar Ürümqi
Vandaag kun je volop genieten van een van de hoogtepunten van de reis, de beroemde zondagsmarkt van Kashgar. De sfeer van vroeger is nog overal tastbaar: mannen in traditionele gewaden; oude houten boerenkarren getrokken door ezels. Er wordt van alles verhandeld: groente, fruit, huishoudelijke artikelen, meubilair, kleding. Net buiten de stad is er iedere zondag een enorme veemarkt. Volgens oud gebruik wordt er voordat de paarden, en soms ook kamelen in andere handen overgaan een 'proefrit' gemaakt!
Halverwege de middag stappen we in de bus naar de luchthaven om te vliegen naar Ürümqi. Daar land je in woestijnachtig gebied in de uitlopers van het Tien Shan gebergte.
Maaltijd(en) inbegrepen deze dag:
- Ontbijt
-
22
Ürümqi / hoge snelheidstrein naar Dunhuang
Rond het middaguur reizen we met de hogesnelheidstrein in ongeveer 3 uur naar Dunhuang. We doorkruisen een woestijngebied geflankeerd door de besneeuwde toppen van het Tian Shan gebergte. Vanaf het treinstation rijden we in ongeveer 2 uur. Aangekomen in Dunhuang merk je meteen dat we nu echt China zijn en dat de islamitische invloeden minder worden.
-
23
Dunhuang / Mogaogrotten
De wereldberoemde Mogaogrotten, zo’n 25 kilometer buiten Dunhuang, zijn een echte aanrader. Hier kun je veel zien over het dagelijks leven van mensen tijdens de hoogtijdagen van de Zijderoute. Het complex bestaat uit honderden uit zandsteen uitgehakte grotten met goedbewaarde muurschilderingen, die een prachtig beeld geven van het toen bloeiende boeddhisme.
In de grotten zijn in het begin van de 19e eeuw duizenden geschriften gevonden waaruit bleek dat de grotten erg belangrijk waren voor de Zijderoute: handelaren gingen er bidden voor aanvang van hun handelsreis en duizenden pelgrims bezochten de grotten. Na de veertiende eeuw raakten de grotten in onbruik. De grote zandduinen aan de rand van de stad zijn de andere grote attractie: bij zonsondergang heb je een geweldig uitzicht. Je kunt er naartoe fietsen of eventueel met een lokale riksja worden gebracht.
Optioneel Excursie Mogaogrotten en zandduinen
Vanwege de grote belangstelling voor de Mogao-grotten moet een bezoek ruim van te voren worden gereserveerd en aanbetaald. Om er zeker van te zijn dat je de grotten kunt bezoeken is het zeer aan te raden om de excursie naar de Mogao-grotten, gecombineerd met een bezoek aan de zandduinen, vooraf te boeken.
Onder begeleiding van een lokale, Engelssprekende gids ga je in de namiddag naar de Mogao-grotten, waar je eerst twee introductiefilms te zien krijgt over de geschiedenis van de zijderoute en over de grotten. Aansluitend wordt je naar enkele schitterend beschilderde grotten gebracht. Als afsluiter gaan we naar de grote zandduinen aan de rand van de stad, waar je tijdens de zonsondergang een geweldig uitzicht hebt.
Inclusief in deze excursie:
- Transfers naar de Mogao-grotten en de zandduinen
- Lokale, Engelsprekende gids
- Reservering en entree introductiefilm
- Entree Mogao-grotten (240 RMB, ong. 30 euro)
- Entree zandduinen (120 RMB, ong. 15 euro)
-
24
naar Jiayuguan
Na een rit van een uur of vijf bereiken we Jiayuguan, een belangrijk kruispunt van vele takken van de Zijderoute. Jiayuguan is tevens het eindpunt van de Chinese muur. Het onneembare Ming-fort was de meest westelijke gelegen militaire post van China en daarmee voor de Chinezen het eindpunt van het Chinese keizerrijk en het begin van de 'barbaarse' landen.
-
25
naar Xi'an
Vandaag is een lange reisdag. Vroeg in de ochtend vertrekken we met de hoge snelheidstrein naar Xi'an waar je aan het einde van de middag aan zult komen. Onderweg zie je het landschap van het kale woestijngebied naar de grillige bergen en de akkers van het Chinese binnenland. De komende twee overnachtingen in Xi'an vinden plaats in een comfortabel hotel.
-
26
Xi'an / vrije dag
Xi’an was eens hoofdstad van maar liefst elf dynastieën! Grote bloei kende de stad die ten tijde van de Zijderoute aan het begin van deze route lag. Het stratenpatroon van Xi’an is erg overzichtelijk. De nog geheel overeind staande stadsmuren vormen een perfecte rechthoek waarbinnen de oude stad ligt.
De Moslimwijk, een wirwar van smalle straatjes met winkeltjes en restaurantjes ligt rondom de Grote Moskee. Je kunt er uren ronddwalen. Je kunt ook een fiets huren om rond de muur te fietsen. Een absolute aanrader voor museumliefhebbers is het Shaanxi Historisch museum.
-
27
Terracotta leger / nachttrein naar Bejing
Vandaag bezoeken we uiteraard het wereldberoemde Terracottaleger dat de taak had het grafcomplex van keizer Qin Shihuang te bewaken. In 1974 deed men deze archeologische ontdekking. Inmiddels zijn vier kuilen blootgelegd, waarin zich ongeveer zevenduizend manshoge terracottabeelden bevinden, elk met zijn eigen gelaatstrekken. In de vooravond worden we naar het station gebracht voor de nachttrein naar Beijing.
-
28
Beijing / vrije dag
Beijing, het einde van onze Zijderoute reis. Je hebt de rest van vandaag, morgen én overmorgen de tijd om van deze immense, bruisende metropool te genieten. Je kunt het grootste plein ter wereld, het Tian’anmen plein (plein van de Hemelse Vrede) bezoeken en vanzelfsprekend is de Verboden Stad een 'must'.
-
29
Beijing / vrije dag
Beijing is ook een stad van parken. Eén ervan, het Tiantan, ligt op ongeveer een kwartier van ons comfortabele hotel en tijdens het ochtendgloren zie je hier de lokale bevolking Tai Chi beoefenen of op allerlei soorten muziek dansen om de spieren te ontspannen. Een andere aanrader is om een bezoek te brengen aan het Olympisch Stadion: 'het vogelnest'.
-
30
vlucht naar Amsterdam
Het is leuk om het oude Beijing te voet of per fiets te verkennen. De hutongs, of oude straatjes met woningen en winkeltjes, waren vroeger het kenmerk van Beijing. Achter de muren van de hutongs verbergen zich nog woningen die gebouwd zijn rond een binnenplaats, de siheyuan. Nu verdwijnen ze in een snel tempo om plaats te maken voor brede straten en flatgebouwen. Ten noorden van de Verboden Stad rond het Hou Hai meer zijn ze nog te zien.
In de avond vertrekken we naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Amsterdam.
-
31
aankomst Amsterdam
Voor de vluchtgegevens verwijzen wij naar het vluchtschema.
Waarom deze reis?
- Kleine groepen van maximaal 16 deelnemers
- Afwisselende rondreis door 4 verschillende landen
- Bijzonder contact met de lokale bevolking & nomaden
- Bezoek aan de beroemde zondagsmarkt van Kashga
- Mogelijkheid tot mooie wandelingen in Kirgizstan
- Afwisselende overnachtingen in hotels, homestays en yurts
- Boeiende steden en grootse monumenten afgewisseld met spectaculaire natuur
- Bezoek aan één van de meest westelijk gelegen delen van de Chinese muur bij Jiayuguan
- Binnenlandse vlucht in China om twee lange reisdagen uit te sparen
- Optioneel bezoek Mogao grotten met betoverende Boeddhistische muurschilderingen
Groepsrondreis Zijderoute
In het spoor van Marco Polo
Bijkomende kosten €26,25
p.p. o.b.v. 2 personen