< Terug naar overzicht
12 leuke weetjes over Suriname

12 leuke weetjes over Suriname

Bij een reis naar Zuid-Amerika wordt door veel reizigers al snel gedacht aan Peru, Colombia of Brazilië. Minstens zo mooi en interessant als deze populaire bestemmingen, is het prachtige Suriname. Met groene natuur, een lekkere keuken en een boeiende geschiedenis is Swietie Sranang voor elke avontuurlijke reiziger het bezoeken waard. Wist jij deze 12 dingen al over Suriname? 

1. Het is het kleinste land van Zuid-Amerika 

Met een oppervlakte van 163.821 vierkante kilometer is Suriname het kleinste land van Zuid-Amerika. Het land is daarmee bijna 4 keer zo groot als Nederland en ruim 5 keer zo groot als België. 

2. Het is een van de dunst bevolkte landen ter wereld 

Met zo’n 591.000 inwoners staat Suriname in de top 10 van dunst bevolkte landen ter wereld. Nog dunner bevolkt zijn onder andere IJsland, Australië, Namibië en Mongolië. 

3. Bijna de helft van de bevolking leeft in Paramaribo 

Van die 591.000 inwoners wonen er maar liefst 245.000 in de hoofdstad Paramaribo, wat neerkomt op zo’n 41% van de bevolking. 

Paramaribo

4. De binnenstad van Paramaribo is Werelderfgoed 

Over Paramaribo gesproken; de historische binnenstad van de hoofdstad staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De gebouwen in Paramaribo weerspiegelen de samensmelting van Europese architectuur met Zuid-Amerikaanse materialen. 

5. Er wordt in Suriname links gereden  

Suriname is naast Guyana het enige land in Zuid-Amerika waar aan de linkerkant van de weg wordt gereden. Dit is een overblijfsel van de tijd dat Suriname een Engelse kolonie was. Let dus goed op bij het oversteken!

6. Suriname is een smeltkroes van culturen

Je vindt in Suriname een enorme culturele diversiteit en de bevolking bestaat uit vele verschillende groepen. Naast de indianen, de oorspronkelijke bewoners, vind je er ook Creolen, Javanen, Hindoestanen, Chinezen en Europeanen.  

Moskee en synagoge Keizerstraat Paramaribo

7. Iedereen leeft harmonieus samen 

Al deze verschillende mensen leven bijzonder harmonieus samen. Een mooi symbool hiervoor is te vinden aan de Keizerstraat in Paramaribo, waar een moskee en een synagoge pal naast elkaar staan. Dit komt vrijwel nergens anders ter wereld voor. 

8. De officiële taal is Nederlands 

Het Nederlands is door het koloniale verleden nog steeds de officiële taal van Suriname. Als Nederlandse toerist is dat erg fijn, zeker als je met kinderen door Suriname reist. Naast het Nederlands wordt er ook Sranantongo gesproken, een Creoolse taal die gebaseerd is op het Engels en het Nederlands. Enkele handige woorden en zinnetjes voor op reis: 

Gi odi – Hallo
Fa ya tan? / Fa waka? – Hoe gaat het?
A bun – Het gaat goed 
Gran tangi – Bedankt
Mo syi – Tot ziens
Olati? – Hoe laat is het?
Omeni? – Hoeveel kost het?
No spang – Rustig aan/Maak je niet druk 

9. Suriname bestaat grotendeels uit regenwoud 

Meer dan 80% van de oppervlakte van Suriname wordt in beslag genomen door de Amazone. Suriname is dan ook een van de meest bosrijke landen ter wereld en de perfecte bestemming voor gave jungletochten. Dit betekent ook een enorme diversiteit aan flora en fauna. In 2013 werden in Suriname zelfs nog 60 nieuwe diersoorten ontdekt. 

Regenwoud Suriname

10. Je kunt in Suriname ‘cassavebier’ drinken 

Kasiri is een alcoholische drank die wordt gemaakt volgens een Indiaans recept en wordt bereid uit het sap van cassave. De wortels van de cassaveplant worden geraspt, in water geweekt en vervolgens geperst. Het uitgeperste sap gaat gisten en wordt ‘cassavebier’, ofwel kasiri. Je kunt kasiri uiteraard proeven tijdens een reis naar Suriname.

11. Het is in Suriname bijna nooit onder de 24 graden

De temperatuur in Suriname is het hele jaar door zeer constant. Qua temperatuur maakt het dan ook niet heel veel uit wanneer je Suriname bezoekt. Wel is het handig om rekening te houden met de regentijd.

12. Surinamers hebben doorgaans geen deurbel 

Bij het huis van een Surinamer zal je in de meeste gevallen geen deurbel aantreffen. Je kunt je bezoek in plaats van aan te bellen aankondigen door ‘klop klop’ te roepen. Handig voor als je bij iemand thuis wordt uitgenodigd. En die die kans deze aanwezig, want Surinamers zijn enorm gastvrij. 

Surinamerivier