< Terug naar overzicht
Wat zijn de 7 wereldwonderen?

Wat zijn de 7 wereldwonderen?

Heb je de zeven wereldwonderen op je bucketlist staan? Goed idee! In dit blog vertellen we je hoe je ze bezoekt en waar je rekening mee moet houden.

De 7 klassieke wereldwonderen

Wist je dat de lijst met de zeven moderne wereldwonderen komt van de zeven oude wereldwonderen? Deze werden ooit aangewezen als de indrukwekkendste gebouwen uit de klassieke oudheid. Dit waren ze:

  • Hangende tuinen van Babylon
  • Tempel van Artemis
  • Beeld van Zeus te Olympia
  • Mausoleum van Halicarnassus
  • Kolossus van Rodos
  • Pharos van Alexandrië
  • Piramide van Cheops

Sommige van deze wereldwonderen hebben misschien nooit bestaan en vandaag de dag staat alleen nog de Piramide van Cheops overeind. Gelukkig kun je de zeven moderne wereldwonderen wel gewoon bezoeken. Dit zijn ze.

De 7 moderne wereldwonderen

Gelukkig zijn er 7 nieuwe wereldwonderen die nog wel steeds allemaal te bezichtigen zijn. In 2007 is er wereldwijd gestemd over welke bouwwerken behoren tot dit wonderbaarlijke erelijstje. De 7 nieuwe wereldwonderen staan bij menig reisliefhebber op de bucketlist en zijn dan ook echte toeristische trekpleisters.  

1. Het Colosseum in Rome

We sluiten deze lijst af met het enige Europese wereldwonder. Dit bekende amfitheater uit de eerste eeuw na Christus, is een stuk makkelijker te bezoeken dan andere wereldwonderen: het staat midden in de stad Rome.

Hoe kom je er?

Bijna alle wegen leiden naar het Colosseum. Je kunt met de metro, bus, taxi, of gewoon lopend. Je mag het gebied niet in met de auto.

Toegang

Tickets kosten zestien euro. De openingstijden verschillen per seizoen. Bekijk ze op de officiële website. De eerste zondag van de maand is het gratis entree.

Wat moet je weten

De derde ring van het Colosseum en de ruimte onder het Colosseum zijn alleen toegankelijk met een gids. De tickets hiervoor zijn snel uitverkocht, boek ze anderhalve maand van tevoren.

Colosseum Rome - 7 nieuwe wereldwonderen


2. Rotsenstad Petra in Jordanië

Het vijfde moderne wereldwonder ligt in Jordanië. De bekende graftombes en rotswoningen werden zo’n tweeduizend jaar geleden gebouwd. De stad was een belangrijk handelsknooppunt, maar werd uiteindelijk verlaten. Zoals bij alle moderne wereldwonderen, is het hier ook weer aan te raden vroeg uit de veren te gaan. De zonsopgang is erg mooi bij Petra. Geen zin om vroeg te gaan? Kies dan voor het middaglicht. Rond vier uur ‘s middags kleurt de stad roze door de ondergaande zon.   

Hoe kom je er?

Vanuit de hoofdstad Amman is het ongeveer drie uur rijden. Vanuit Akaba aan de Rode Zee ben je twee uur onderweg.

Toegang

Voor een bezoek aan Petra betaal je ongeveer 65 euro, maar met een Jordan Pass krijg je gratis toegang. Deze toeristenkaart kost iets meer, maar je hoeft hiermee niets te betalen voor je visum. Je bent hiermee altijd goedkoper uit.   

Wat moet je verder weten?

Gebruik de app Maps.me om offline rond te lopen in Petra.

Petra Jordanië - 7 nieuwe wereldwonderen


3. De Taj Mahal in India

De Taj Mahal is rond 1632 gebouwd als laatste rustplaats voor de echtgenote van een keizer van het Mogolrijk. Het grafmonument is beroemd vanwege de marmeren architectuur, het reliëfwerk en de ingelegde edelstenen. De Taj Mahal opent bij zonsopkomst. Ga ruim hiervoor in de rij staan zodat je niet lang hoeft te wachten. Zie je dit niet zitten, dan kun je ook gewoon overdag gaan. De rijen zijn dan korter, maar het is dan wel drukker in de Taj Mahal. Ook mis je het mooie ochtendlicht.

Hoe kom je er?

Vanuit Delhi reis je in drie tot vier uur naar Agra met de trein. Vanaf daar ben je er zo. Er zijn drie toegangspoorten. De Eastern, Southern en Western Gate. Als je bij zonsopgang wilt gaan, kies je de Eastern of Western Gate (de Southern gate gaat pas later open). De Eastern Gate is rustiger, maar de ticketbalie ligt op één kilometer lopen. Gelukkig is er gratis vervoer. Overdag is de Southern Gate de snelste optie.

Toegang

Een kaartje kost ongeveer twaalf euro. Bij de toegangsprijs zit een flesje water en schoenovertrek (verplicht) inbegrepen. Koop je ticket bij de kassa of online. De toegangsregels zijn strikt. Je mag geen rugzak mee naar binnen en er wordt streng gecontroleerd. Vrouwen en mannen moeten gescheiden wachten omdat je wordt gefouilleerd bij binnenkomst. Houd dus je eigen kaartje bij je.

Wat moet je verder weten?

De audiogids Taj Mahal CaptivaTour is een aanrader. Deze is alleen offline beschikbaar, dus download de audiobestanden vooraf. Wil je de zonsondergang zien, ga dan naar het park Mehtab Bagh aan de overkant van de rivier. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht.

Taj Mahal India - 7 nieuwe wereldwonderen


4. De Chinese muur in China

Het vierde wereldwonder is de Chinese Muur in, jawel, China. Deze verdedigingsmuur is écht lang. De eerste delen stammen uit zevenhonderd voor Christus. De bekendste stukken muur liggen rondom Beijing. We noemen er vier.

Waar? Toegankelijkheid
Badaling of Mutianyu Goed. Badaling is het bekendste en drukste deel van de muur. Er zijn veel faciliteiten zoals leuningen en een kabelbaan. Mutianyu is te vergelijken met Badaling, maar het is hier iets rustiger.
Simatai Slecht toegankelijk, maar nog steeds in goede staat. Simatai is een goede optie als je het iets avontuurlijker en rustiger wilt, maar geen professionele wandelaar of hiker bent.
Jiankou Lastig. Dit stuk muur is alleen aan te raden als je een ervaren wandelaar bent. Je krijgt er wel rust en een prachtige omgeving voor terug.

Toegang

Het bedrag kan verschillen maar ligt ongeveer rond de zes euro. 

Wat moet je verder weten?

De Chinese muur is niet plat. Er zijn veel steile trappen en afdalingen. Kijk goed naar je conditie en je reisgezelschap. Maak het jezelf niet te moeilijk en kies bij twijfel voor een goed begaanbaar stuk.

Chinese Muur - 7 nieuwe wereldwonderen

5. Chichén Itzá in Mexico

Het Amerikaanse continent kent drie wereldwonderen. We beginnen met de eerste in Mexico. Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de oude Maya’s, met als middelpunt de Piramide van Kukulcán. Deze piramide laat zien dat de Maya’s veel kennis hadden over de aarde, de seizoenen en het sterrenstelsel (de trap heeft 365 treden). En dat in 987!   

Chichén Itzá opent om acht uur ‘s morgens en we raden je aan zo vroeg mogelijk te gaan. Liever uitslapen? Om drie uur vertrekken de meeste groepsreizen weer. Het is dan wat rustiger, maar je hebt dan niet genoeg tijd om alles te bekijken. Wat je ook doet, probeer zondag te vermijden. Dan mogen de Mexicanen gratis naar binnen en is het heel druk.   

Hoe kom je er?

De bekendste route is vanaf Mérida, maar wij raden je aan te vertrekken vanaf Valladolid. Deze stad is wat kleiner en ligt op 45 minuten rijden.   

Toegang

Je betaalt ongeveer 28 euro om naar binnen te gaan. Koop je kaartjes op de officiële website.   

Wat moet je nog meer weten? 

‘s Avonds is er een mooi lichtvoorstelling met projector. De begeleidende teksten zijn in het Spaans, maar ook zonder dat je de taal spreekt, is het de moeite waard. Je koop deze tickets apart, bij Chichén Itzá zelf.

Chichen Itza Mexico - 7 nieuwe wereldwonderen

6. Machu Picchu in Peru

Van alle wereldwonderen is de Inca-ruïne Machu Picchu misschien wel het lastigst te bezoeken. Machu Picchu werd in 1440 gebouwd en ligt op een bergtop. Het is een indrukwekkende stad en zeker een bezoekje waard.        

Hoe kom je er?

Je vertrekt vanaf Aguas Calientes, vlakbij Machu Picchu. Aguas Calientes is alleen te bereiken met de trein. Koop je tickets naar Aguas Calientes minimaal een maand van tevoren. Vanaf Aguas Calientes pak je de bus naar Machu Picchu of ga je hiken.   

Toegang

Een standaardticket kost ongeveer veertig euro. Boek je ticket vooraf via de officiële website.  Machu Picchu opent om zes uur. Ga om vijf uur in de rij staan voor de pendelbus vanaf Aguas Calientes. Zo is het nog rustig als je aankomt.   

De officiële regels om Machu Picchu te bezoeken zijn streng. Je moet een tijdsblok reserveren en verplicht met een gids rondlopen. In de praktijk valt dit mee. Je kunt zo lang blijven als je wilt, zonder gids.   

Wat moet je verder weten?

Er zijn geen toiletten.

Machu Picchu Peru - 7 nieuwe wereldwonderen

7. Cristo Redentor in Brazilië

Vanaf Peru gaan we naar Rio de Janeiro. Deze miljoenenstad ligt onder toeziend oog van een enorm Christusbeeld: de Cristo Redentor, gebouwd in 1931. Of je nu religieus bent of niet, het beeld is indrukwekkend en het uitzicht fantastisch.   

Hoe kom je er?

Vanuit heel Rio rijden er bussen en taxi’s naar de voet van de berg. Je kunt ook de auto pakken, maar er is niet veel parkeerruimte, dus dat raden we af. Aan de voet van de berg (bij het bezoekerscentrum Paineiras Corcovado) pak je een treintje. De eerste trein vertrekt om acht uur ‘s morgens.   

Toegang

Je betaalt ongeveer zeventien euro voor je ticket en de trein.

Wat moet je verder weten?

Ga op een zonnige dag. Als het erg bewolkt is, zie je vrij weinig van het beeld. De echte sportieveling gaat er trouwens klimmend naar toe. De hike begint in de Botanische Tuinen van Rio. Ga vanwege de veiligheid altijd met een groep of onder begeleiding van een gids.

Cristo Redento Rio de Janeiro - 7 nieuwe wereldwonderen