Wat te doen in Bogota, Colombia - Onze 5 tips
Ondanks het feit dat de hoofdstad van Colombia een behoorlijke metropool is - met haar dikke acht miljoen inwoners - kun je de toeristische hoogtepunten gemakkelijk binnen een dag of drie aflopen. Welke dat zijn?
1. Het uitzicht vanaf Monserrate
Nu ligt Bogota al hoog, 2.600 meter dichter bij de wolken, zoals ze het zelf zo mooi verwoorden. Wil je de stad écht goed kunnen zien, dan moet je dus nóg hoger! Dat kan op Bogota´s toeristische attractie nummer één: de berg Monserrate. Voor 20.000 pesos (zo´n €5,50) koop je een retourtje voor de steile kabelbaan die je naar het witte kerkje op de top brengt op 3.152 meter boven zeeniveau (lopen kan ook). Als het onbewolkt is heb je hier een adembenemend uitzicht over een groot deel van de stad (adres: Carrera 1 met Carrera 3 Este).
2. Slenteren door La Candelaria
La vida respira color, oftewel: het leven ademt kleur - dat is mijn slogan als fotograaf tijdens een rondreis Colombia. En kleur vind je genoeg in dit immense land, vooral in Bogota´s historische wijk La Candelaria. Bezoek de plek waar de stad naar verluid is gesticht; het pleintje Chorro de Quevedo. Of word gek van de duiven op het immense centrale plein 'Plaza Bolivar'; waarop het enorme gemeentehuis uitkijkt, waar de president werkt en waaraan het paleis van justitie ligt. Slenter door de gekleurde straatjes met haar koloniale huisjes, binnenplaatjes, musea en de vele café´s en winkeltjes (adres: Carrera 7 met Calle 10, Plaza Bolivar).
3. Op zoek naar El Dorado in het Goudmuseum
De Spanjaarden zochten El Dorado, het Muisca opperhoofd dat zichzelf met goud bedekte en zich daarna ritueel onderdompelde in het Guatavitameer, even buiten Bogota. De “Gouden Man” bleek geen legende te zijn: goud werd er uiteindelijk daadwerkelijk gevonden, en veel ook. Het is nu tentoongesteld in het indrukwekkende Goudmuseum. Voor slechts $4.000 (€ 1,-) loop je dit Museo del Oro binnen, dat de grootste goudsmidcollectie van pre-Spaanse indianenculturen ter wereld bezit (adres: Carrera 6 met Calle 15).
4. De zondagsmarkt in Usaquén
Bogota breidde zo sterk uit, dat het voormalige dorpje Usaquén inmiddels midden in de stad ligt. Hier vind je luxe restaurants, bars en een prachtige architectuur en kun je even ontsnappen aan de drukte van de stad. Niet op zondag overigens, want dan trekt de markt met lokale handgemaakte ambachtswerken veel publiek; van zowel toeristen als van Bogotanos. Loop ook een rondje door de Hacienda Santa Barbara. Nu is het een winkelcentrum, maar de architectuur van dit enorme koloniale buitenverblijf van een rijke zakenman uit de begin twintigste eeuw is desondanks prachtig bewaard gebleven (adres: Carrera 7 met 115, Hacienda Santa Barbara).
5. Bogota per fiets verkennen
Als je elke dag al fietst in Nederland, waarom zou je dat in Bogota dan doen? Al promoot de stad zich als fietsvriendelijk, met haar meer dan 2 miljoen auto´s (tien keer zoveel als in Amsterdam) is het er best druk en verkeersregels lijken er soms slechts voor de vorm te bestaan. Niet altijd even prettig fietsen dus. Maar op zondag worden de grote wegen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer en zie je zo´n anderhalf miljoen Bogotanos lekker in vrijetijdskleding fietsen, rolschaatsen of hardlopen tijdens de “Ciclovía”. Ben je hier rond Koningsdag? De Ambassadeur van Nederland fietst dan met honderden Nederlanders en Colombianen in het oranje gekleed door de stad tijdens de “Ciclovía Naranja”.
Handig om te weten over Bogota:
Beste reistijd
Door de locatie nabij de evenaar, kent Bogotá geen seizoenen. Er is dus geen specifieke beste reistijd voor deze stad. Ondanks het feit dat het een tropisch land is, is Bogotá geen warme stad door haar ligging op bijna drie kilometer hoogte in het Andesgebergte. Ze zeggen wel eens dat de stad alle seizoenen in één dag kent: het kan er fris zijn (zeker ´s ochtends vroeg), best warm zijn als de wolken wegtrekken waarna het ineens weer kan gaan plenzen. Mensen hier nemen dus altijd én een paraplu mee (voor de regen óf tegen de zon), een jas of trui die weer uit kan als het warmer wordt, én een zonnebril. Colombia´s Nobelprijswinnaar Gabriel García Márquez maakte geen grapjes over 'het Magisch Realisme', toen hij vertelde dat het in één straat zonnig kan zijn terwijl het in de straat verderop regent.
Navigeren in Bogota
Behalve in het historische centrum, kent Bogota geen straatnamen, maar de straten zijn genummerd en heten Carreras en Calles. De wegen parallel aan de berg Monserrate heten Carreras en de straten hoeks daarop Calles. In het centrum van de stad beginnen ze te nummeren (Calle 1, Calle 2, etc.) tot aan het Noorden. Richting het Zuiden lopen de nummers ook op, maar met de extensie Sur (Zuid) erachter. De combinatie geeft je locatie aan, bijvoorbeeld Calle 93 met Carrera 11. Als je er eenmaal aan gewend bent, is het veel makelijker de weg te vinden dan aan de hand van willekeurige straatnamen.
Veiligheid in de stad
In de toeristische en rijke delen van de stad kun je prima vertoeven als je niet met dure bezittingen te koop loopt. Draag niet teveel geld bij je en hang geen camera om je nek. Onveilige delen van de stad moet je gewoon ontwijken. Informeer van tevoren waar je naar toe gaat en hoe die buurt is. Neem geen taxi´s op straat maar bestel ze telefonisch; een hotel of restaurant kan dit prima voor je doen. Het leven begint vroeg in Bogota want de zon komt ´s ochtends om zes uur op en gaat altijd rond zes uur ´s avonds weer onder. ´s Avonds kunnen bepaalde delen van de stad daarom soms verlaten aandoen.
Belangrijke Toeristeninformatie
In verschillende delen van de stad, waaronder op het Plaza Bolívar (naast het gemeentehuis) vind je toeristische informatiepunten voor al je vragen, gratis stadswandelingen met gids en plattegronden.
Fotos © Fetze Weerstra. Fetze (Sneek, 1977) is reisfotograaf en woont sinds jaren in Bogota van waaruit hij Colombia portretteert. Kijk op zijn website voor meer van zijn werk.