< Terug naar overzicht
Wat te doen in het vliegtuig: 12 tips tégen verveling en vóór comfort

Wat te doen in het vliegtuig: 12 tips tégen verveling en vóór comfort

Als je de meest bijzondere plekken op aarde wilt ontdekken, ontkom je er niet aan om soms een lange vliegreis te maken. We kunnen ons voorstellen dat je er best een beetje tegen opziet om urenlang in een vliegtuigstoel te zitten. Hoe maak je het jezelf comfortabel en hoe ga je verveling tegen? In dit blog schieten we je graag te hulp! Samen met onze partner Turkish Airlines zetten we de ultieme tips op een rijtje voor een comfortabele vlucht zónder verveling. 

Tips voor een vlucht zonder verveling 

1. Lezen, lezen, lezen 

Al een tijdje een boek op je nachtkastje liggen waar je maar niet aan toekomt? Een lange vlucht is hét moment om eindelijk een flinke slag te slaan. Lezen is ook een leuke manier om de bestemming waar je naartoe vliegt alvast wat beter te leren kennen. Bij reisboekhandel Evenaar vind je reisgidsen én verhalende boeken over bestemmingen wereldwijd. Zit jouw handbagage al vrij vol? Kies dan voor een e-reader. Dit is bovendien een stuk lichter én duurzamer dan een fysiek boek. 

Films kijken in het vliegtuig

2. Kijk films en series 

Download van tevoren een aantal films of afleveringen van je favoriete serie op Netflix en je kunt uren vooruit. Fijner is misschien nog wel – zeker voor je nek – om gebruik te maken van het inflight entertainment op het beeldscherm in de stoel voor je. Ook bij Turkish Airlines heb je een breed aanbod aan films en series om uit te kiezen tijdens je vlucht. Kijk voor vertrek alvast of er iets leuks voor jou tussen zit op hun website.  

3. Speel spelletjes 

Reis je samen met iemand of wil je je groepsgenoten tijdens de vlucht alvast wat beter leren kennen? Dan zijn spelletjes altijd een leuk idee. Van heel veel bekende gezelschapsspelletjes bestaan ook kleine reisvarianten, ideaal voor in je handbagage. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze miniatuur versie van Regenwormen? Of neem een pakje kaarten mee en speel allerlei verschillende kaartspelletjes, zoals pesten, jokeren of ezelen. Maar je kunt natuurlijk ook spelletjes spelen op je mobiele telefoon, keuze genoeg! 

Muziek luisteren in het vliegtuig

4. Luister muziek of podcasts 

Een goede manier om tijdens het vliegen te ontspannen is door te luisteren naar muziek. Op Spotify kun je heel gemakkelijk afspeellijsten en albums downloaden, zodat je ze ook tot je beschikking hebt wanneer je telefoon in vliegtuigstand staat. Maak voor vertrek bijvoorbeeld een speciale vakantielijst, met al je favoriete nummers om in de vakantiestemming te komen. Meer fan van podcasts? Check in dan geval onze lijst met de 15 leukste podcasts over reizen. Voor nog meer luistergenot kun je overwegen om een noise cancelling koptelefoon mee te nemen, waarmee je het geluid van het vliegtuig wat meer onderdrukt. 

Tip: Wil je gebruik maken van tip 2, 3 of 4? Neem dan een opgeladen powerbank mee, zodat je telefoon niet halverwege vlucht al leeg is en je ook bij aankomst nog stroom hebt. Let er bij het aanschaffen van een powerbank op dat deze een capaciteit van maximaal 27.000 mAh (100Wh) heeft, anders mag je deze niet meenemen in het vliegtuig. 

5. Werk je reisverslag bij 

Heb je de heenvlucht doorstaan en ben je nu op zoek naar vermaak voor de terugvlucht? Werk dan je reisverslag bij en zoek alvast je foto’s uit. Ook als je geen fervent schrijver bent is het leuk om in ieder geval een aantal highlights en bijzondere momenten voor jezelf op te schrijven. Voor wie liever geen reisdagboek mee wilt nemen is Polarsteps een leuk alternatief. In deze app kun je elke dag een verhaaltje schrijven en foto’s toevoegen, zodat je vrienden en familie (alleen als jij dat wilt) live mee kunnen kijken. Aan het eind van je reis kun je jouw foto’s en verhalen heel makkelijk omzetten in een prachtig Travel Book

Tips voor een comfortabele vlucht 

1. Strek je benen 

Maak af en toe een wandeling door het gangpad, ook als je niet naar het toilet hoeft. Urenlang in dezelfde houding zitten is namelijk niet optimaal voor de bloesomloop. Beweeg regelmatig je benen, draai af en toe je enkels en rek je uit om de bloedsomloop te stimuleren. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je last krijgt van opgezwollen enkels en kom je niet helemaal stijf aan op je bestemming. 

Benen strekken in het vliegtuig

2. Draag comfortabele kleding 

Je gaat een flink aantal uur doorbrengen in een vliegtuigstoel, dus kies voor een outfit waar je lekker in kunt zitten, ook als deze misschien wat minder fashionable is. Comfort voorop! De temperaturen kunnen in het vliegtuig aardig wisselen, dus werk met laagjes die je makkelijk aan en uit kan doen. Daarnaast kun je overwegen om in je handbagage nog een extra setje kleding te stoppen. Mocht je ruimbagage onverhoopt niet aankomen, dan kun je bij aankomst toch lekker wat anders aandoen.  

3. Kies je stoel 

Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je tijdens het inchecken zelf je stoel kiezen. Ga jij voor het gangpad of voor het raam? Een stoel bij het raam kan fijn zijn als je ergens tegenaan wilt leunen om in slaap te vallen. Een stoel aan het gangpad kan juist wat meer bewegingsvrijheid bieden. Ook is het bij veel luchtvaartmaatschappijen mogelijk om tijdens het inchecken extra beenruimte bij te boeken. Vind je dit belangrijk, zoek dan even op hoe ver van tevoren je bij jouw maatschappij kunt inchecken. Bij Turkish Airlines kan dit bijvoorbeeld vanaf 24 uur voor vertrek. 

Water drinken in het vliegtuig

4. Hydrateer 

De lucht aan boord van een vliegtuig is vrij droog, dus drink vooral voldoende water. Als je een lege hervulbare drinkfles meeneemt, kun je deze na douane weer vullen met water en hoef je geen duur flesje water te kopen op de luchthaven. Let trouwens niet alleen op hoeveel je drinkt, maar ook op wat je drinkt. Alcohol en cafeïne versterken uitdroging en kun je dus beter laten staan. Snel last van een droge huid? Dan kan een vochtinbrengende crème misschien ook fijn zijn om mee te nemen.

5. Bescherm je oren 

Tijdens het opstijgen en landen verandert de luchtdruk in het vliegtuig, waardoor je last kan krijgen van je oren. Slikken, gapen en kauwen kunnen hier onder andere tegen helpen. Probeer dus te sabbelen op een snoepje, te kauwen op kauwgom of iets te drinken wanneer je last begint te krijgen. Mocht dit bij jou weinig effect hebben, dan kun je ook proberen om je oren te “klaren” door je mond en neus dicht te houden en kort door je neus uit te ademen. Ook bestaan er speciale oordoppen voor in het vliegtuig. 

Slapen in het vliegtuig

6. Probeer te slapen 

Wie uitgerust aan wil komen, doet er goed aan om tijdens de vlucht te slapen of in ieder geval de ogen dicht te doen. Zeg nou zelf, wat is er fijner dan tijdens het opstijgen al in slaap vallen en bij het dalen pas weer wakker worden? Waar sommige mensen overal in slaap kunnen vallen, kan het voor anderen echter een flinke opgave zijn. Een nekkussen, slaapmasker en oordoppen kunnen je kans op een goede nachtrust vergroten. Er bestaan ook opblaasbare nekkussens die minder ruimte innemen in je bagage. 

7. Fris jezelf op 

Neem in je handbagage een klein toilettasje mee met een tandenborstel, tandpasta, vochtige doekjes en een kleine deodorant. Zo kun je jezelf tijdens de vlucht of tijdens een overstap een beetje opfrissen. Als je tegen het einde van de vlucht eventjes je gezicht wast en je tanden poetst, zul je merken dat je veel energieker het vliegtuig uitstapt. Ook een miniatuur versie van je favoriete parfum kan wonderen doen en om fris en fruitig aan je vakantie te beginnen. 

Extra tip: vlieg met Turkish Airlines 

Wil je extra garantie op een comfortabele vliegreis? Kies dan voor een vlucht met Turkish Airlines. Deze luchtvaartmaatschappij staat bekend om de uitstekende service en comfort aan boord en ontving in 2024 de Skytrax Award voor beste luchtvaartmaatschappij in Europa. Onderweg naar je bestemming kun je genieten van ruime stoelen, een breed aanbod aan inflight entertainment en heerlijke maaltijden die zijn geïnspireerd op de Turkse keuken. Met geen enkele andere luchtvaartmaatschappij kun je naar zoveel landen op de wereld vliegen als met Turkish Airlines. Sawadee maakt gebruik van vluchten van Turkish Airlines naar 17 bestemming wereldwijd, waaronder Vietnam, Oezbekistan, Indonesië, Georgië en uiteraard Turkije.