Voor op de bucketlist: Reizen over de Zijderoute
Eeuwenoude steden, fascinerende landschappen, prachtige architectuur en vriendelijke mensen; tijdens een rondreis over de Zijderoute kijk je je ogen uit. Een unieke ervaring. Én een zeer afwisselende. Zo bevind je je het ene moment midden in de Karakumwoestijn van Turkmenistan en slechts een paar dagen later sta je alweer oog in oog met het Pamirgebergte van Kirgistan.
Wat is de Zijderoute?
De Zijderoute is een wegennetwerk dat dwars door Centraal-Azië loopt. China handelde eeuwen lang via deze route met Oost-Azië, het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. De route stond hier dan ook lange tijd bekend als de belangrijkste verbinding tussen oost en west. Hoewel de Zijderoute al lange tijd bestond, werd de huidige naam ‘pas’ in 1877 voor het eerst gebruikt. En wel door Ferdinand von Richthoven; een Duitse ontdekkingsreiziger. De naam is te danken aan het transport van zijde dat vanuit het oosten naar het westen werd vervoerd. Circa 2.000 jaar geleden bereikte zijde Europa voor het eerst; het werd een populaire stof dat lange tijd zelfs waardevoller was dan goud. Sinds de bouw van de Chinese Muur en het moment dat Europese landen de zeeroutes ontdekte, wordt de Zijderoute minder gebruikt.
De Zijderoute is voor avonturiers
Het volgen van deze bekende handelsroute is tot op de dag van vandaag nog een gewilde ervaring. Vele reizigers en avonturiers hebben dit dan ook hoog op hun wensenlijstje staan. Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en Kazachstan in één trip; daar zeg je niet snel ‘nee’ tegen. De bruisende grote steden worden afgewisseld met prachtige monumenten en spectaculaire natuur. Juist die diversiteit maakt het volgen van de Zijderoute voor vrijwel iedereen interessant.
Ontdekkingsreiziger Marco Polo
Noem je de naam ‘Marco Polo’ in het bijzijn van jonge kinderen, dan is de kans groot dat ze direct het dichtstbijzijnde zwembad inspringen. Hoewel Marco Polo tegenwoordig een zeer populair spel is, stond de naam vroeger heel ergens anders om bekend. De
Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo vertrok in de 13e eeuw, op 17-jarige leeftijd, uit zijn geboortestad Venetië naar het verre oosten. Pas 25 jaar later keerde hij terug in Venetië. In zijn boeken beweert Marco dat hij de volledige Zijderoute
heeft afgelegd, toch trekken experts hun twijfels; is hij überhaupt ooit in China geweest?
Bijzondere steden
Besluit je de Zijderoute te volgen, verdiep je dan ook zeker even in de zijderoutesteden die je hier kunt bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan Khiva, Buchara en Samarkand. Stuk voor stuk prachtige steden waar je ongetwijfeld een bijzondere tijd beleeft.
Zo is Khiva één van de oudste steden van Centraal Azië, de stad bestaat tegenwoordig uit een historisch én een modern deel. Tip: het oude, ommuurde deel (de Ichan Qala) moet je écht eens zien in het vroege ochtendlicht. Buchara was vroeger één van de belangrijkste karavaansteden langs de Zijderoute. Vandaag de dag staat de stad bekend als ‘de meest authentieke stad van heel Oezbekistan’. En tot slot: Samarkand. Deze stad staat vol bouwwerken, monumenten en pleinen, waaronder bijvoorbeeld het grote plein in het historische hart ‘Registan’. Waar wacht je nog op? De Zijderoute loopt niet weg, maar wordt wel met de dag populairder.