< Terug naar overzicht
De ultieme gids voor met een backpack reizen: tips, tricks & adviezen

De ultieme gids voor met een backpack reizen: tips, tricks & adviezen

Met een backpack reizen is een unieke manier om de wereld te verkennen. Het is niet alleen een praktische keuze, maar het geeft ook een gevoel van vrijheid en flexibiliteit dat moeilijk te evenaren is. Voor het eerst op pad gaan met een backpack kan echter ook best spannend zijn. Hoe kies je bijvoorbeeld de juiste backpack, hoe pak je je backpack efficiënt in en hoe stel je je backpack goed af? Samen met buitenspecialist Bever beantwoorden we deze en nog meer vragen speciaal voor iedereen die voor het eerst met een backpack op pad wil.

Wat zijn de voordelen van met een backpack reizen?

Laten we bij het begin beginnen: waarom zou je kiezen voor een backpack in plaats van een koffer? Met een backpack reizen biedt diverse voordelen ten opzichte van met een koffer reizen, waaronder:

1. Je bent flexibeler 

Tijdens een avontuurlijke reis kom je vaak op plekken zonder verharde straten, denk bijvoorbeeld aan natuurgebieden. Met een backpack kun je je ook op dit soort plekken makkelijk van A naar B verplaatsen, zonder je zorgen te maken over het rollen van je bagage. Ook handig bij steile straatjes en accommodaties zonder lift. 

2. Je hebt je handen vrij 

Met je backpack op je rug heb je beide handen vrij om andere dingen te kunnen doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van snel even een foto maken, op de kaart kijken waar je je bevindt of je balans vinden op een glibberig paadje? Met je handen vrij is dit allemaal een stuk makkelijker. 

3. Makkelijker op te bergen

Op reis maakt het vervoer deel uit van het avontuur. Bus, trein, boot of truck: je kunt het allemaal tegenkomen. In dit soort (openbare) vervoersmiddelen is de opbergruimte vaak beperkt. Een rugzak beweegt meer mee en is daardoor makkelijker op te bergen in kleine ruimtes dan een koffer.

4. Het is duurzamer

Door te kiezen voor een backpack dwing je jezelf om kritischer keuzes te maken over wat je echt nodig hebt en wat je dus wel en niet meeneemt. Dit zorgt ervoor dat je met een backpack over het algemeen minder meeneemt en dus minder CO2 uitstoot. Bijkomend voordeel is natuurlijk dat je minder gewicht met je mee hoeft te dragen

5. Voel je op en top reiziger

Laten we eerlijk zijn, met een backpack reizen voelt nu eenmaal een stuk avontuurlijker dan reizen met een koffer. Met een backpack op je rug voel je je minder toerist en meer reiziger, klaar om op ontdekking te gaan en buiten de gebaande paden te treden.

Reizen met een backpack

Hoe kies je de juiste backpack? 

Oké, je hebt besloten om met een backpack op reis te gaan. Maar welke backpack is nu precies de juiste voor jou? Dit zijn 10 handige dingen om op te letten bij het vinden en aanschaffen van een backpack voor op reis: 

1. Volume 

Kies een backpack met voldoende capaciteit, passend bij de duur en de bestemming van je reis. Ga je 2 tot 3 weken op reis, dan is een backpack met een inhoud tussen de 35 en 55 liter voor de meeste reizigers voldoende. Ga je langer op pad, dan kun je kijken naar backpacks met een volume tussen de 55 en 70 liter. Houd bij je keuze echter ook rekening met jouw persoonlijke voorkeur; neem jij doorgaans veel op weinig mee op reis? Een goede leidraad is in ieder geval dat het totale gewicht van je gevulde rugzak niet meer mag zijn dan 25 procent van je lichaamsgewicht. Ga je hier overheen, dan wordt je rugzak oncomfortabel om te dragen en meer belastend voor je knieën. Ga je met het vliegtuig op reis, houd er dan ook rekening mee dat je backpack eenmaal gevuld niet zwaarder is dan toegestaan. 

2. Pasvorm 

Een goede pasvorm is essentieel voor het draagcomfort van je rugzak. Het is belangrijk dat je backpack goed aansluit bij jouw lichaamsvorm. Sommige rugzakken zijn bijvoorbeeld speciaal gemaakt voor mannen of vrouwen. Zo is een backpack voor vrouwen doorgaans wat korter en breder en lopen de schouderbanden meer naar buiten in plaats van naar beneden. Iedereen is echter uniek, dus het kan zomaar zijn dat een vrouwenrugzak de juiste keuze is voor een man of andersom. Het belangrijkst is om goed te testen wat voor jou prettig aanvoelt. In de winkels van Bever kun je verschillende modellen uitproberen en kan je terecht voor een persoonlijk advies.

3. Opbergruimte 

Denk na over wat je allemaal mee wilt nemen en hoeveel compartimenten je nodig denkt te hebben om dat op een handige manier op te bergen. Zo kan het fijn zijn om een apart vak te hebben voor je vuile was. Neem je accessoires mee die je aan de buitenkant van je backpack moet bevestigen, zoals wandelstokken of een tent? Let dan ook goed op of de backpack die jij op het oog hebt hier genoeg mogelijkheden voor biedt.

4. Weerbestendigheid

Zorg ervoor dat je backpack bestand is tegen de elementen, vooral als je naar regenachtige of vochtige gebieden reist. Kies voor een backpack met waterafstotende of waterdichte materialen om je spullen te beschermen tegen regen en vocht. Sommige backpacks hebben een ingebouwde regenhoes die je snel en makkelijk over je backpack heen kunt trekken als het begint te regenen. Ga je voor een backpack zonder regenhoes, dan is het aan te raden om er een losse regenhoes bij te kopen. 

5. Rugpaneel met ventilatie 

Als je op reis gaat naar een warm land of van jezelf weet dat je veel transpireert, dan kan het fijn zijn om een backpack te kiezen met een geventileerd rugpaneel. Een rugpand met ventilatie zorgt dat er lucht tussen je rugzak en je rug kan komen, waardoor warmte en vocht makkelijker afgevoerd kunnen worden en je rug koeler en droger blijft. 

Backpack

6. Drinksysteem

Ben je van plan om lange wandelingen te gaan maken met je backpack op je rug? Dan is het natuurlijk fijn als je niet elke keer wanneer je dorst hebt je rugzak helemaal af hoeft te doen. Er bestaan daarom ook speciale drinksystemen voor backpacks, ideaal om tijdens het wandelen gehydrateerd te blijven, zeker in warme gebieden. Check dus of jouw backpack geschikt is voor het gebruik hiervan. 

7. Openingen 

Tijdens een rondreis zal je je rugzak om de paar dagen uitpakken en weer inpakken, maar zal je ook geregeld even snel iets uit je backpack willen halen. Wel zo handig als je dan makkelijk bij je spullen kunt. Een backpack met een ritsopening aan de voorkant is in dit geval erg handig. Zo vind je snel wat je zoekt, zonder dat je je hele rugzak overhoop hoeft te halen en opnieuw moet organiseren.

8. Gewicht en materiaal 

Het gewicht van je backpack heeft aanzienlijke impact op je totale draaglast. Het gewicht wordt bepaald door het ontwerp van de rugzak, maar ook door het materiaalgebruik. Voor langere reizen en hikes telt elke gram en is een lichte backpack dus extra belangrijk. Stoffen die dikker en steviger zijn kunnen het gewicht verhogen, maar verlengen wel de levensduur van je rugzak. Probeer een balans te vinden tussen gewicht en duurzaamheid, rekening houdend met hoe jij je rugzak verwacht te gebruiken. 

9. Verstelbaarheid 

De mogelijkheid om de schouder-, borst- en heupbanden van je backpack te kunnen verstellen is cruciaal voor een goede pasvorm en draagcomfort. Kies dus een rugzak die op een fijne manier afgesteld kan worden op jouw lichaam. Wil je je backpack nog beter kunnen aanpassen of wil je je backpack kunnen uitlenen aan vrienden of familie, kies dan voor een rugzak met een verstelbaar rugpand. 

10. Prijs 

Ook niet onbelangrijk: hoeveel ben je bereid aan je backpack uit te geven? Bovenstaande factoren zijn allemaal van invloed op de prijs van een backpack en je zult dus keuze hebben uit een grote range aan prijzen. Als je een fervent reiziger bent en regelmatig met je backpack op avontuur zult gaan, is het zeker de moeite waard om te investeren in een kwalitatief hoogwaardige backpack.  

Backpack kopen

Twijfel je over welke backpack de juiste keuze is voor jou? Bekijk de top 10 backpacks van Bever of lees hun tips voor het kiezen van een backpack. Ook advies van andere reizigers kan handig zijn bij het kiezen van een backpack. In onze Sawadee Reizigers voor Reizigers community op Facebook kun je vragen stellen aan ervaren Sawadee reizigers. 

Hoe kun je zo efficiënt mogelijk je backpack inpakken? 

Zodra je je backpack in huis hebt, is de volgende stap natuurlijk je backpack inpakken. Maar hoe pak je dat eigenlijk slim aan, een backpack inpakken? Een backpack inpakken is nog lang niet zo makkelijk als het lijkt, maar met deze 8 tips komt het helemaal goed.  

1. Packing cubes 

Packing cubes zijn ideaal om je bagage te organiseren. Met deze kleine, lichtgewicht tasjes kun je items van elkaar scheiden en snel vinden wat je nodig hebt. Bovendien helpen packing cubes bij het comprimeren van je kleding, waardoor je tijdens je backpack inpakken veel ruimte bespaart. 

2. Zware spullen onderin 

Plaats zware items zoals schoenen onder in je rugzak en zo dicht mogelijk tegen je rug aan. Op deze manier leg je het zwaartepunt laag en dicht bij je lichaam, waardoor de belasting op je schouders en rug minder wordt. Dit verhoogt je stabiliteit en je draagcomfort. 

3. Meest gebruikte spullen bovenin 

Je hebt natuurlijk ook items waar je snel bij wilt kunnen, zoals water, snacks, je regenjas of een EHBO-kit. Stop deze spullen boven in je rugzak of op een andere snel toegankelijke plek, zodat je er snel bij kunt zonder eerst je hele backpack door te moeten spitten. 

4. Rol je kleding op 

Kies ervoor om je kleding op te rollen in plaats van op te vouwen. Hiermee bespaar je niet alleen ruimte, maar krijg je ook minder snel kreukels in je kleding. Een goede methode is de zogeheten army roll, die op allerlei verschillende kledingstukken toepasbaar is. 

5. Gebruik alle vakken 

Het ligt misschien voor de hand, maar maak gebruik van alle compartimenten van je rugzak. Zo benut je de capaciteit van je backpack optimaal en maak je je rugzak ook nog eens een stuk stabieler.  

6. Verdeel gewicht evenredig 

Een gelijkmatige gewichtsverdeling is essentieel om balans te behouden en de belasting van je rug te verminderen. Plaats zwaardere spullen onderin en dicht bij je rug, lichte spullen bovenin en pak de linker- en rechter kant van de rugzak gelijkmatig in, zodat je backpack niet scheef gaat hangen.  

7. Maak kritische keuzes 

Met een backpack reizen betekent dat je alles wat je meeneemt op je rug draagt. Wees dus kritisch en slim in het maken van keuzes over wat je wel en niet inpakt. Kies bijvoorbeeld kleding die met veel andere kledingstukken gecombineerd kan worden en laat alles waar je tijdens je backpack inpakken over twijfelt lekker thuis. 

8. Wees flexibel & oefen 

Tijdens je reis zul je erachter komen dat sommige items toch handiger zijn op een andere plek in je rugzak. Wees niet bang om je inpakstrategie tijdens je reis te wijzigen en je backpack opnieuw in te delen. Hoe vaker je je backpack inpakt en weer uitpakt, hoe sneller en efficiënter je wordt. Oefening baart kunst, óók bij een backpack inpakken. 

Backpack inpakken

Hoe stel je je backpack goed af? 

Ingepakt en klaar om te gaan? Niet voordat je je backpack goed hebt afgesteld! Niets is namelijk vervelender dan snijdende schouderbanden en een pijnlijke rug. Door je backpack juist af te stellen verhoog je het draagcomfort. Volg deze 8 stappen om jouw backpack goed af te stellen: 

1. Bereid je backpack voor 

Wanneer je je backpack gaat afstellen moet deze nog niet helemaal geladen zijn. Haal dus wat items uit je rugzak tot er nog ongeveer acht kilo in zit. 

2. Stel zo nodig de ruglengte in 

Heeft jouw backpack een verstelbaar rugpand? Meet dan eerst je ruglengte en stel je rugzak hierop af. Je ruglengte is de afstand van de C7 nekwervel tot aan de bekkenkam.  

3. Doe je rugzak om 

Plaats je backpack nu op je rug en maak alle banden wat losser. Vervolgens kun je alle banden van beneden naar boven gaan afstellen. 

4. Stel de heupband af 

Buig licht naar voren en trek de heupband strak aan op bekkenhoogte. Het is de bedoeling dat je zo’n 80 procent van het gewicht op je heupen draagt en de rest op je schouders en rug. 

5. Stel de schouderbanden af 

Ga weer rechtop staan en trek de schouderbanden aan tot deze netjes aansluiten op je schouders. Let hierbij op dat de heupband op z’n plek blijft en niet omhooggaat.  

6. Stel de loadlifters af 

De loadlifters zijn de bandjes die vanaf je schouderband naar de rugzak lopen. Door deze strak te trekken wordt de rugzak dichter naar je rug gelift en hel je minder naar achter. Zorg ervoor dat de loadlifters in een hoek van ongeveer 45 graden staan. 

7. Stel de borstband af 

Sluit nu de borstband. Zorg ervoor dat deze niet te strak zit en gaat knellen, deze dient je backpack enkel stabieler te maken. 

8. Test & pas aan 

Maak een proefwandelingetje en ervaar hoe de backpack op je rug zit. Let op eventuele ongemakken en maak aanpassingen waar nodig. Vergeet tot slot niet om de compressieriemen aan de zijkant van je backpack aan te spannen, hierdoor wordt je backpack nog wat compacter. 

Backpack afstellen

Hoe kun je je backpack het beste onderhouden? 

Door je backpack goed te onderhouden verleng je de levensduur van je nieuwe reisvriend. Dit is beter voor het milieu en beter voor je portemonnee. Win-win! Tijdens het reizen is je backpack aan best wat regen, stof, modder en zweet onderhevig. Met deze 6 tips zorg je ervoor dat je backpack zo lang mogelijk meegaat: 

1. Voorkom overbelasting 

Zorg dat je de aanbevolen maximale belasting van je backpack niet overschrijdt. Zo voorkom je mogelijke beschadiging en blijft de rugzak bovendien comfortabel om te dragen. 

2. Gebruik een flightbag 

In het bagageruim van een vliegtuig kan je backpack soms vrij vies worden. Stop je backpack in een flightbag om je backpack tegen vuil te beschermen. Gebruik van een flightbag voorkomt ook dat de bandjes van je rugzak ergens tussen komen en mogelijk beschadigd raken. 

3. Gebruik een regenhoes 

Ook op je bestemming kan het nodig zijn om je backpack te beschermen tegen regen, modder of stof. Een regenhoes kan je snel om je backpack doen en er weer af halen en zorgt ervoor dat je tas schoon en droog blijft. 

4. Maak je backpack schoon 

Reinig je backpack na elk gebruik volgens de instructies op het waslabel aan de binnenkant. Gebruik ook deze tips van Bever om te voorkomen dat vuil ophoopt en te zorgen dat je rugzak schoon kan worden opgeborgen. 

5. Bewaar op de juiste manier 

Laat je backpack na het schoonmaken niet in de directe zon te drogen, want dit kan het materiaal aantasten. Berg je backpack vervolgens op een droge plek op en bewaar deze het liefst rechtop, zonder ‘m op te vouwen.  

6. Controleer & onderhoud 

Haal je je backpack weer tevoorschijn voor een nieuw avontuur? Controleer de rugzak dan altijd even op slijtage en beschadigingen. Eventuele beschadigingen kunnen vaak gewoon gemaakt worden, bijvoorbeeld door de reparatieservice van Bever.  

Reizen met een backpack

Overige tips voor met een backpack reizen

  • Weet je niet zeker of met een backpack reizen iets voor jou is, maar wil je het graag proberen? Kies er dan voor om eerst een backpack bij Bever te huren, in plaats van er direct een te kopen. Ook handig als je verwacht maar heel sporadisch met een backpack op pad te gaan. 
  • Sluit je backpack veilig af met speciale reisslotjes, bijvoorbeeld tijdens het slapen op slaapzalen, tijdens vervoer of wanneer je je backpack opslaat in een bagageruimte.
  • Let op je houding tijdens het dragen van je backpack. Merk je bijvoorbeeld dat je te veel voorover of achterover gaat hangen? Stel je backpack dan opnieuw met aandacht af.
  • Ga je met je backpack op je rug lopen in het donker, bijvoorbeeld omdat je laat aankomt op je bestemming? Dan kun je overwegen om reflecterende strips op je backpack te plakken. 

Dit was onze ultieme gids voor met een backpack reizen. Met deze tips, tricks en adviezen begin je goed voorbereid aan jouw eerste backpackavontuur. Dus waar wacht je nog op? Doe je backpack om en ga op pad!