< Terug naar overzicht
Thuiskomen van een mooie reis: hoe pak je dat aan?

Thuiskomen van een mooie reis: hoe pak je dat aan?

Je herkent het vast: je hebt een fantastische reis achter de rug, allerlei avonturen beleefd, fantastische dingen gezien, nieuwe dingen gegeten, nieuwe mensen leren kennen, bijzondere situaties ervaren… en opeens zit je weer in het vliegtuig richting Nederland. Zin om iedereen te vertellen over de reis, foto’s te laten zien, misschien te pronken met je bruine kleur en leuke souvenirs. Maar ook al een klein beetje heimwee naar de plek die je hebt achtergelaten. Want wat was het een leuke reis. Terug in Nederland moet je dan vaak weer even omschakelen.  Zelf heb ik net een lange reis achter de rug, en hoefde gelukkig niet lang te wennen in Nederland. In deze blog een paar tips over hoe je die omschakeling het beste kunt aanpakken.


Verwen jezelf weer met Nederlands voedsel en gemakken

Want hagelslag, kroketten en een broodje kaas heb je misschien een tijdje niet meer kunnen eten. Ook je eigen auto, gevulde koelkast en eigen bed zijn weer zeer welkom! En mocht je nou na de reis het plan hebben om op rantsoen te gaan: stel dat nog even een weekje uit.  

Hoe was je reis?

Die vraag vliegt je om de oren. Hartstikke leuk natuurlijk, al die interesse in de reis. In het begin probeer je nog van alles te vertellen, maar na 10 van dit soort gesprekken wordt het al snel een zeer beknopte versie. Iets met mooie cultuur, natuur en leuke mensen. Toch is het leuker om wat variatie in je verhalen te gooien. Probeer niet alleen te vertellen wat je allemaal hebt gedaan, maar ook vooral hoe bepaalde dingen gaan in landen. Heb je iets bizars meegemaakt? Een bijzonder persoon ontmoet? Dat is veel leuker om te vertellen en voor anderen leuk om naar te luisteren!

Kunnen we wat foto’s zien?

Tuurlijk, je hebt er misschien wel een paar duizend! Maar daar zitten niet veel mensen op te wachten. Na mijn reis heb ik van ieder land een klein foto-albumpje gemaakt. Gewoon op de laptop, een kleine selectie van de leukste foto’s. Zo hoefde ik niet als een bezetene door de foto’s te scrollen als ik deze liet zien aan mensen. En zo bleef er ook iets meer tijd over om verhalen bij de foto’s te vertellen.  


Notities van gebeurtenissen

Zelf merk ik dat ik best veel gebeurtenissen en situaties van de reis al snel weer ben vergeten. In mijn geval is het wel wat lastiger om van 10 maanden lang reizen alles te onthouden, maar het zijn juist vaak de kleine dingen of situaties die een bestemming speciaal maken. Zonde om te vergeten. Tijdens mijn reis heb ik blogs geschreven, waar ik weer veel dingen uit teruglees. Doe je dit niet, zou ik aanraden om wat korte notities te maken van gebeurtenissen en anekdotes nu het nog vers in je geheugen zit. Zo kun je jaren later ook juist die dingen weer herinneren. 

Nieuwe mensen, nieuwe contacten

Ongetwijfeld heb je kennis gemaakt met nieuwe vrienden, of mensen die je beloofd hebt om ooit nog eens op bezoek te komen, of zij bij jou. Misschien heb je afgesproken om nog wat foto’s uit te wisselen. Ik vind het zelf lastig om die contacten goed warm te houden, maar het kan altijd weer van pas komen als je mensen kent in andere landen. Daarom een tip om deze contacten ergens te bewaren. Met simpelweg een vriendenverzoek op Facebook of een mailtje, kun je ze altijd weer terugvinden. 

En hoe nu verder?

Reizen geeft je vaak voldoende tijd om eens na te denken over dingen waar je in het dagelijks leven niet zo bij stilstaat. Bij thuiskomst na een mooie reis voelt het voor mij als een soort 1 januari. Ik kom vaak met een hoop plannen en goede voornemens terug. Nieuw ronde, nieuwe energie, nieuwe kansen. Mocht je nou niet willen wachten tot het nieuwe jaar met goede voornemens, dan is dit ook een uitstekend moment!