Recept: Quinoasalade
Recept: Quinoasalade
In Europa is quinoa de laatste jaren immens populair geworden als zogenaamd superfood. In Zuid-Amerika (met name Peru) wordt quinoa, het zaad uit de Andes, echter al eeuwenlang gebruikt. In het rijk van de Inca’s was quinoa al een belangrijk gewas en de voornaamste voedselbron. De reden dat quinoa ook nu wereldwijd zo populair is, is omdat het een veelzijdig product is met hoge voedingswaarden. Het is namelijk glutenvrij, vezelrijk en een prima alternatief voor bijvoorbeeld rijst. Gezondheidsvoordelen zijn verder dat je langer een verzadigd gevoel hebt en dat er veel antioxidanten en magnesium in zitten. En dat is dan weer goed je immuunsysteem en het ontspannen van je spieren. Iets wat we in deze gekke coronatijd best kunnen gebruiken!
Quinoa salade recept voor 2-3 personen:
- 150 gram quinoa naar keuze (Lola van AH is een aanrader!)
- 1/2 courgette
- 1/2 avocado
- 1/4 komkommer
- 1 (rode) paprika
- 250 gram cherrytomaatjes
- 125 gr spekblokjes (of gerookte kip. Vega variatie: gezouten amandelen of cashewnoten)
- Handje pijnboompitten
- Zakje veldsla (75 gram)
Hoe maak je het?
- Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Rooster ondertussen in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en houd apart.
- Maak de groenten schoon en snijd de courgette, paprika, avocado en komkommer in blokjes en de tomaatjes in vieren.
- Bak de courgette zacht en gaar en breng op smaak met zout en peper. Voeg hier eventueel even de paprika naar smaak aan toe.
- Laat de quinoa afkoelen en bak ondertussen de spekjes goudbruin en knapperig. Laat deze even uitlekken in een keukenpapiertje.
- Nu is het een kwestie van alles (behalve de pijnboompitjes) samenvoegen en goed mengen. Breng eventueel op smaak met wat olijfolie en zout en peper en strooi de pijnboompitjes erover heen op je bord.
Quinoa proeven in Peru?
Check hier ons aanbod Peru reizen.