< Terug naar overzicht
Noord-Peru: ongerepte natuur en archeologische schatten

Noord-Peru: ongerepte natuur en archeologische schatten

Het noorden van Peru is puur en authentiek. De vele prachtige landschappen en fascinerende overblijfselen uit de pre-Inca en Spaanse koloniale tijd zijn misschien nog wel indrukwekkender dan het zuiden. Hier kom je nog maar weinig andere toeristen tegen en word je met open armen door de gastvrije Peruanen ontvangen. Wij willen meer weten over dit stukje ongerept Peru en vragen reisbegeleider Ruben naar zijn favoriete plekken.

Kuélap

''Wat een wonder is het toch dat er -buiten de bekende Inca’s- nog zo veel andere verfijnde beschavingen waren in dit deel van de wereld! De stukken in het goudmuseum van Lima zijn vaak van volkeren uit Noord-Peru. Daar leefde een volk, de Chachapoyas, dat niet veroverde maar handelsbetrekkingen gebruikte om invloed te krijgen. Kuélap, hun stad, heeft allemaal ronde vormen: golvende, huizenhoge muren, en immense, ronde wigwams.'' 


Karajia sarcofagen

''De geest van de overledenen hebben mooi uitzicht vanaf de onbereikbare rotswand, honderden meters hoog. Hoe hebben ze die sarcofagen ooit daar gekregen? Slingerapen, ja, die kunnen er komen, die laten zich soms vallen, tientallen meters diep, om zich met hun staart vast te grijpen aan een boom die uit de rotswand groeit. Daar zijn ze veilig voor roofdieren als jaguars.'' 


Graf van Sipán

"Het graf van de Heer van Sipan is overweldigend mooi, misschien door de eenvoud. Wat moet deze man rijk zijn geweest, het goud en de edelstenen blinken je tegemoet!" 


Cajamarca

"Op de markt van Cajamarca kopen we fruit, guanabana en chirimoya; vruchten die wij in Europa helemaal niet kennen. De verkoopster heeft zo’n rode rok aan die, typisch voor deze streek, zo opbolt. Hoe kan dat zo? Daar ben ik nieuwsgierig naar, maar ja, onder d’r rok kijken is niet echt netjes, hè? De Indigenas, lokalen van Indiaanse afkomst, zien er hier toch fantastisch uit, met hun hoge hoeden. Deze stad laat zien hoe Peru was voordat het een magneet voor toeristen werd. Zo steekt in de kerk een vrouw een kaarsje op terwijl ze gebeden prevelt voor het wel-en-wee van haar familie, en in het plaatselijke restaurant roddelt men en een vrouw schatert het uit."


Trujillo

"De stad Trujillo is vernoemd naar de geboortegrond van de Conquistadores, de ontdekkingsreizigers en veroveraars uit de Extremadura. Ook al hadden ze soms niet zo’n goede reputatie, rijk waren ze zeker! Kijk maar eens naar de imposante huizen met hun mooie kleuren en het marmer van het Plaza de Armas. Men flaneert er met de hele familie, knikkend naar anderen, de mooiste kleren aan. Wij -in onze korte broeken en t-shirts- steken er wat schril bij af. Voordat we uit eten gaan kleden we ons dus maar even om." 


Caraz

"Op de markt van Caraz bestellen we linaza; warme kruidendrank op basis van lijnzaad. In z’n karretje staan allemaal flessen met extracten in allerlei bonte kleuren: felgroen, rood, oranje, goudgeel. Dit kleine stadje ligt weer in de bergen, en met de toppen als Huascaran in de buurt lijkt het hoger dan het is. In ieder geval is het er weer frisser. Goed wandelweer! Morgen dus heerlijk met de bergschoenen op stap, maar vandaag eerst eens kijken op de markt voor zo’n hoge hoed, die ik in Cajamarca niet meer kon kopen, te weinig tijd!"


Ook zo nieuwsgierig naar de reisroute in Noord-Peru? Bekijk deze dan hier