< Terug naar overzicht
Lokale keuken van Nieuw-Zeeland | De traditionele gerechten

Lokale keuken van Nieuw-Zeeland | De traditionele gerechten

Een van de leukste dingen aan reizen is toch wel het ontdekken van een nieuwe keuken. Bij Nieuw-Zeeland denk je waarschijnlijk vooral aan de prachtige natuur en niet zo snel aan een bijzondere keuken met authentieke gerechten die het proberen waard zijn!

De keuken van Nieuw-Zeeland

Nog niet zo lang geleden overheerste de Britse keuken nog in Nieuw-Zeeland. Het 'Edmond's Cookery Book' was jarenlang het belangrijkste kookboek voor de Nieuw-Zeelanders met daarin typisch Britse gerechten. De laatste tijd heeft de Kiwi-keuken zich ontwikkeld tot een keuken met veel culinaire gerechten en verse ingrediënten. Deze wordt ook wel de ‘Pacific Rim’ genoemd vanwege de invloeden uit Azië, Europa en de Pacific. Omdat het land is omgeven door water, bestaan de ingrediënten voornamelijk uit vis. Snapper, tarahiki, hoki, forel en schelpdieren zoals mosselen en oesters worden veel gegeten. Toch staat niet alleen vis op het menu. Nieuw-Zeelanders zijn echte vleeseters met lam als hun specialiteit. Niet gek, gezien er in het land meer schapen dan mensen leven. 

De lekkerste wijnen van Nieuw-Zeeland

Qua wijnland is Nieuw-Zeeland nog piepjong. Pas geleden geleden is het land gestart met de productie van wijnen. Echter zegt dit niks over de kwaliteit. Sterker nog, in korte tijd is het land bekend geworden om haar unieke wijnen met als beroemdste de frisse Sauvignon Blanc. Zowel op het Noordereiland als het Zuidereiland zijn wijngaarden te vinden. De regio Marlborough, in het uiterste noorden van het Zuidereiland, is de grootste en bekendste wijnregio en is het mekka van de Sauvignon Blanc. Maar ook voor een goede Pinot Noir of Chardonnay kan je in Nieuw-Zeeland terecht. Voor de wijnliefhebbers is een bezoekje aan een van de honderden wijngaarden die het land telt, zeker de moeite waard. 


Hangi

De oorspronkelijke bewoners aan Nieuw-Zeeland, de Maori, kennen veel rituelen en tradities. Hangi is hun traditionele methode om voedsel te bereiden. Er wordt een grote kuil gegraven en deze wordt gevuld met brandhout en kleine stenen die worden verwarmd. Wanneer de stenen rood van de hitte zijn, wordt het hout uit de kuil gehaald en kunnen de aardovens gebruikt worden om eten in te bereiden. Het eten wordt in aluminiumfolie gewikkeld en vervolgens in hittebestendige manden op de hete stenen gezet. Daarna worden er natte jutte zakken en aarde overheen gelegd om het eten lekker te laten stomen. Enkele uren later heb je een heerlijk stoofmaal! De Hangi wordt tegenwoordig vaak alleen nog tijdens speciale gelegenheden gebruikt, maar is enorm leuk, leerzaam én lekker om bij te wonen.

Kumara skins

Thuis een Hangi maken is misschien wat overdreven. Een ander typisch gerecht dat je wel makkelijk zelf kan maken is Kumara Skins. Kumara's zijn Nieuw-Zeelandse zoete aardappelen en zijn een zeer geliefd product onder de Nieuw-Zeelanders. 

Bereidingswijze en Ingrediënten

  • Paar grote of meerdere kleine zoete aardappelen (kumara's)
  • Stevige groente zoals bijvoorbeeld sperziebonen
  • Geraspte cheddar
  • Eventueel zure room 

Boen de kumara's schoon onder de kraan. Snij ze in gelijke stukken en kook ze met een beetje zout gaar. Hetzelfde voor de groente: kook ze met een beetje zout beetgaar. Ovenschaal invetten. Giet de kumara's en groente af. Spoel de kumara's met koud water af en snijdt ze in plakken met de schil er nog aan. Leg de groente onderin de ovenschaal en leg de kumara-stukken er pansgewijs bovenop. Rasp vervolgens de cheddar erover raspen. Zet de ovenschaal even in de oven of onder de grill tot de kaas gesmolten is. Een beetje zure room eroverheen maakt het gerecht af. Je proeft het echte Nieuw-Zeeland

Eet smakelijk!