< Terug naar overzicht
Kooktips uit de heerlijke keuken van het Midden-Oosten

Kooktips uit de heerlijke keuken van het Midden-Oosten

Collega Laura is dol op reizen, vormgeving van de Sawadee-website, taalspelletjes en op bakken en koken. De ideale combinatie dus voor het schrijven van een kookblog. In dit blog geeft zij de recepten van een aantal heerlijke en simpel te bereiden gerechten uit de keuken van het Midden-Oosten.

1. Shakshuka


In Nederland worden we graag rustig wakker met een boterham met kaas en een goede kop koffie. In het Midden-Oosten komen er ’s ochtends echter hele andere gerechten op tafel. Shakshuka, het wordt in de gehele regio Noord-Afrika en Midden-Oosten als ontbijt of lunch wel gegeten. Over de oorsprong lijkt de regio het niet helemaal eens, maar naar zeggen werd dit voor het eerst gegeten in Tunesië. Shakshuka is een pittige tomatensaus met pepers, paprika, komijn en gepocheerde eieren. Tegenwoordig zijn er echter allerlei variaties met meer groente, kaas of vlees.

Een tweetal recepten:

2. Hummus


Hummus is een gezonde romige dipsaus die veel in het Midden-Oosten wordt gegeten. Zoveel schrijfwijzes als dat hummus lijkt kennen… want is het nu hummus, humus, hoemoes, hoummous of toch goemoes.. zo weinig ingrediënten heeft het product en zo makkelijk is het om zelf te maken. De hoofdingrediënten van die Noord-Afrikaanse smeersel zijn namelijk kikkererwten en sesampasta, oftewel tahin. Wat olie en kruiden erbij en het staat zo op tafel! Onderstaand is een basisrecept, je kunt hier natuurlijk allerlei eigen variaties op bedenken. Lekker met pita- of platbrood of om groente als wortel of komkommer in te dippen. Of smeer het eens op een cracker of boterham. Genoeg mogelijkheden dus!

Ingrediënten

  • 350 gram kikkererwten (zelf geweld en gekookt of uit blik)
  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 teentje knoflook
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • olijfolie
  • snuf peper en zout
  • optioneel: paprikapoeder
  • optioneel voor bietenhummus: gekookte biet, fijn geraspt
  • optioneel voor pompoenhummus: zachtgekookte, gepureerde pompoen
  • optioneel voor pikantere hummus: chilipeper/vlokken

Bereidingswijze

  • Spoel de kikkererwten af onder stromend water en laat deze uitlekken. Doe deze in de kom van je blender of keukenmachine.
  • Voeg het sap van een halve citroen en het knoflookteentje toe. Voeg ook de peper, zout, tahin en komijnpoeder toe. Maal dit tot een glad geheel.
  • Variëren met de smaak? Voeg dan nu je eventuele extra’s toe en maal tot het een egale massa wordt.
  • Vind je de hummus wat te droog? Voeg dan wat water of kikkererwtenvocht toe. Doe dit echter beetje bij beetje, anders loop je de kans dat het weer te dun wordt.

Recept van: Allerhande

3. Kikkererwten


Oké, dit is geen echte tip, maar meer een leuk weetje. Net als de hummus hiervoor, wordt namelijk ook falafel gemaakt van kikkererwten. Deze erwt komt oorspronkelijk uit een gebied ten zuidoosten van Turkije, en is een veel geziene peulvrucht in de gehele Noord-Afrikaanse en Midden-Oosterse keuken. Inmiddels wint deze kleine beigekleurige erwt ook aan populariteit in andere delen van de wereld. Maar waar komt die benaming kikkererwt toch vandaan? Het heeft namelijk niks met kikkers (of kippen, zoals je bij chickpeas in het Engels zou kunnen denken), te maken! Na wat neuzen naar de betekenis van de naam, weet Onzetaal te vertellen: “Deze peulvrucht heet eigenlijk keker(erwt). We hebben dit woord – in het Middelnederlands – ontleend aan het Latijnse cicer(a), dat 'grauwe erwt' betekent. Een kikkererwt is dus eigenlijk een 'erwterwt'. Door verkorting van de klinker is keker als kikker gaan klinken.” Weer wat geleerd!

4. Falafel


In tijden voor de coronapandemie, was het op vrijdagmiddag bij ons op kantoor vaak gewoonte om ergens buiten de deur te lunchen. Ons kantoor bevindt zich om de hoek bij de Dappermarkt en aan de rand van de Indische buurt, dus veel variatie in eettentjes en keuze genoeg. Favoriet onder de dames op de marketingcommunicatie-afdeling werd na de vondst van een Syrische supermarkt in de Javastraat, met stip de verse falafel die ze daar serveren. Als ik hier nu over schrijf, loopt het water me al direct weer in de mond. Een flatbread met falafel, huisgemaakte hummus en o.a. komkommer, tomaat, ijsbergsla, ingelegde koolraap en augurk. Woon je in de buurt? Probeer deze dan zeker eens bij Tigris en Eufraat (mogelijk vernoemd naar 2 rivieren die door het Midden-Oosten stromen)! Heb je die mazzel niet? Dan vind je hier een makkelijk recept om zelf te maken:


Zelf maken teveel gedoe? Je vindt falafel tegenwoordig ook gewoon in het vegaschap van de supermarkt. Maar eerlijk? Vers is toch het lekkerst!

5. Ghriba koekjes

Met het einde van de Ramadan en dus het Suikerfeest (23-24 mei) in zicht, mag een lekker zoet recept natuurlijk ook niet ontbreken op deze pagina. Een lekkernij die veel gegeten wordt tijdens dit islamitische feest is het ghriba koekje. Net als alle andere gerechten in dit artikel, wordt ook dit koekje in de hele regio gegeten, maar kent het in ieder land zo zijn variaties. Het basiskoekje lijkt een beetje op een zandkoekje. Voeg hier bijvoorbeeld pistachenoten, amandelen, sesamzaadjes, pinda’s of andere kruiden en noten aan toe en je hebt een heerlijk koekje met een bite.

Probeer het uit en geniet!