< Terug naar overzicht
IJsland in de winter of zomer… de verschillen!

IJsland in de winter of zomer… de verschillen!

Van indrukwekkende watervallen en gletsjers, tot grote vulkanen en het knusse, hippe Reykjavik. Winter of zomer; een reis naar het fascinerende IJsland is sowieso een goed plan. Is de keuze voor je volgende reis gevallen op dit noordelijke eiland? Dan vraag je je mogelijk af wanneer je het beste je koffer kunt pakken. Het korte antwoord hierop: het hele jaar door! Er zijn echter absoluut verschillen tussen een bezoek in de winter en een reis in de zomer.

Collega Laura heeft het eiland in beide seizoenen mogen ervaren. Zij neemt je dan ook graag mee op reis en legt je de verschillen uit.

IJsland kent eigenlijk maar 2 seizoenen: winter (van oktober t/m maart) en zomer (van april t/m september). In het kort komt het erop neer dat je in de winter kans hebt om het noorderlicht te zien, maar ook de weidse winterse sneeuwlandschappen en de deels bevroren watervallen maken je bezoek dan magisch. Door de zeer lange, lichte dagen in de zomer kun je dan het noorderlicht vergeten, maar zijn de landschappen groen, zijn sommige delen van het land (beter) begaanbaar en heb je meer kans op het zien van walvissen en papegaaiduikers.

De zuidkust is hoe dan ook een must-visit. Hier vind je namelijk de meeste bekende bezienswaardigheden, zoals de Gouden Driehoek, het unieke gletsjermeer Jökulsarlon, de grote Sólheimajökull-gletsjer en het Nationaal Park Skaftafell. Het zuiden van het eiland is hierdoor ook het meest bezocht in zowel winter als zomer.

Voordelen van IJsland als Winter Wonderland

1. Kans op het noorderlicht

Noorderlicht in IJsland

In de wintermaanden heeft IJsland een stuk minder lichturen dan in de zomer. In december en januari is het namelijk slechts licht van (ongeveer) 11.00 tot 15.30 uur. Hierdoor heb je een korter tijdbestek om de bezienswaardigheden bij daglicht te bezoeken, maar het voordeel hiervan is dat de zonsopkomst en zonsondergang een stuk langer duren. In combinatie met de witte sneeuw levert dit de mooiste plaatjes op. Daarnaast biedt het je de kans om het magische noorderlicht te zien. IJsland is zeer noordelijk gelegen, net onder de poolcirkel. Samen met de dunbevolktheid en de bijna nihile lichtvervuiling buiten de bewoonde gebieden, maakt dat het een ideale plek voor het spotten van de aurora borealis. Met name in Noord-IJsland is de kans aanwezig dat je het fenomeen kunt aanschouwen. Noord-Noorwegen en Zweeds- en Fins Lapland zijn zeer populaire bestemmingen vanwege het dansende groene natuurspektakel, maar IJsland heeft diversere en dramatischere landschappen. Dit maakt het plaatje nog mooier wat mij betreft.

Tip: 2024 en 2025 zijn uitgeroepen tot topjaren voor het spotten van het noorderlicht. Dit heeft te maken met het einde en een nieuwe start van een zonnecyclus. Tijdens deze overgang komen er meer zonnevlekken en -uitbarstingen voor, waardoor het noorderlicht in een groter gebied te aanschouwen is. Soms zelfs in Nederland! Dit fenomeen komt maar eens in de 11 jaar voor, dus ga nog snel, voordat het te laat is!

Tip voor fotografieliefhebbers: Neem een stevig statief en een lampje mee en stel de scherpstelling op je camera in op 'Handmatig'. Hierdoor kun je makkelijker scherpstellen op het noorderlicht. Als je het lampje kort in beeld brengt terwijl je scherpstelt, wordt dat gebruikt als scherpstelpunt.

2. Minder druk

Hverfjall-krater

Kies je voor IJsland in de winter, dan is een van de voordelen dat het aantal bezoekers lager ligt dan in de zomermaanden. IJsland is de laatste jaren een stuk drukker geworden, dus je hebt de bezienswaardigheden - zeker in de zomer - vaak niet meer voor jezelf. Daarom is IJsland in de winter ook goedkoper dan in de zomer. Dit kan je vaak honderden euro’s schelen. En dat is fijn, want eerlijk is eerlijk: IJsland is duur!

Ben je op zoek naar wat meer rust en waan je je graag even alleen op de wereld? Dan is het minder bereisde noorden absoluut your place to go. De regio van Lake Myvatn, de Hverfjell-krater, Dettifoss en het knusse Akureyri zijn ook absoluut een bezoek waard, en een stuk minder druk dan het zuiden. Tijdens de diverse excursies die wij hebben ondernomen kwamen we vrijwel geen andere toeristen tegen.

3. Alternatieve wintersport

Sneewschoenwandeling Myvatn

Wist je dat je in IJsland ook prima kunt wintersporten? Een leuk alternatief voor het populaire Frankrijk, Oostenrijk of Zwitserland! Naast skiën en snowboarden met uitzicht op de oceaan in het noorden, kun je je in IJsland op veel verschillende manieren vermaken in de sneeuw. Wat dacht je van een spectaculaire sneeuwscootertocht, waarbij je over bevroren meren en door desolaat vulkanisch landschap scheurt? Doe je het liever wat rustiger aan, dan is een sneeuwschoenwandeling een leuke manier om de omgeving te ontdekken. Sneeuwschoenen zijn een soort tennisrackets voor onder je schoenen, waardoor je minder wegzakt in de diepe sneeuw. Wandelen in de sneeuw vond ik sowieso fysiek zwaarder dan wandelen in een niet-besneeuwd gebied. Vergelijk het met lopen door mul zand op het strand.

Iets anders dat je in de meeste gevallen enkel in de winter kunt bezoeken zijn de enkele ijsgrotten die IJsland rijk is. Met wat klimmen en klauteren, kun je de vele tinten blauw van deze gletsjertunnels aanschouwen.

Bezoek je zowel het noorden als zuiden van IJsland in een reis? Dan zul je merken dat er in het noorden meer sneeuw ligt dan in het zuiden. Tijdens mijn winterreis was het in het noorden zo’n 5-8 graden kouder dan aan de zuidkust. Dit vergroot uiteraard de kans op winterse neerslag. Maar zonder wind en met een zonnetje, is -11 prima toeven en voelt het een stuk minder koud aan dan de soms koude dagen in Nederland. Steekt de wind op? Dan kun je wel een goede thermolaag, muts en handschoenen gebruiken. Neem deze dus ook zeker mee.

Tip: Neem in de winter zeker spikes mee voor onder je schoenen. Wegen en wandelpaden naar de bezienswaardigheden zijn ijzig en hierdoor vaak spiegelglad. Om een ziekenhuisbezoek te voorkomen en nóg meer te kunnen genieten is dit zeker een must.

4. Bevroren watervallen & blauwe luchten

Geysir geiser

Tijdens mijn bezoek in de zomer was ik al zeer onder de indruk van de Gullfoss-waterval in het zuiden. Het was de eerste waterval die we bezochten en wow, wat een watergeweld! Maar om zo’n immens grote waterval half bevroren te zien, met de schitterende ijspegels, was een waar kippenvelmoment. Wat is de natuur toch mooi! Een ander voordeel van de winterperiode is dat op koude dagen de kans op een blauwe lucht wat groter is. Waar ik in de zomer de Golden Circle bezocht met bewolking, was nu de lucht af en toe blauw met slechts wat lichte sluiterbewolking. Dan is het spuiten van Geysir een stuk indrukwekkender!

Voordelen van those long summer nights

1. Eindeloos lange dagen

Ga in je in de zomer naar IJsland? Dan is het tussen de 16 en 21 uur per dag licht. Hoewel je hierdoor het noorderlicht niet zult zien, betekent dit wel dat je extra lang kunt genieten van al het moois dat IJsland je te bieden heeft. Je kunt ’s avonds nog heerlijk wandelen in de prachtige natuur en het bezoeken van de trekpleisters is geen race tegen het donker. Ook worden er in de zomerperiode veel festivals gehouden. Leuk om mee te pakken als je er toch bent!

2. Groene landschappen

Kerid-krater

Hoewel de winterse landschappen erg mooi zijn, zorgt de sneeuw er wel voor dat je bijzondere fenomenen als het Kerid kratermeertje niet in al hun kleurrijke glorie kunt zien. Zie hierboven het verschil. De zomervariant is een stuk aantrekkelijker, nietwaar?

Thingvellir Nationaal Park

Ditzelfde geldt voor vulkanische rotsformaties die bedekt onder een laagje sneeuw toch minder dramatisch zijn.

Als je houdt van een groen en in bloeiende bloemen en planten, dan is de zomer jouw seizoen! Tijdens mijn reis in juni was het landschap op veel plekken prachtig paars door de in bloei staande lupines. Dit is maar een korte periode van zo'n 3 weken, maar het gaf het landschap zeker iets extra's!

Lupines met Skogafoss

3. Betere bereikbaarheid

Jokulsarlon en Landmannalaugar

Sommige gebieden in het binnenland zijn in de winter een stuk minder goed, of zelfs helemaal niet, bereikbaar. IJsland heeft een rondweg die het hele eiland rondloopt. Deze weg probeert men jaarrond begaanbaar te houden, maar de onverharde F-wegen die meer de hooglanden ingaan hebben geen of zeer beperkte winterservice. Vandaar dat het prachtige Landmannalaugar bijvoorbeeld enkel van eind juni tot en met begin september te bezoeken is. En zo kun je ook alleen in de zomer een boottocht maken op het Jökulsarlon-meer. Tussen de ijsschotsen varen geeft wat mij betreft toch het beste beeld van hoe groots het meer is.

4. Wildlife spotten

Walvissen en papegaaiduikers

Hoewel je in de winter ook de mooie IJslandse paarden en diverse vogels kunt tegenkomen, is de zomer de betere periode om wildlife te spotten in IJsland. Schapen en koeien staan ’s zomers in de wei en de schattig ogende papegaaiduikers (puffins) kun je aan de kust spotten. IJsland is daarnaast een van de weinige landen waar je walvissen kunt spotten. De kans op het zien van deze zeereuzen is in de zomer het grootst. Ook in de winter worden ze wel eens gespot, maar dan moet je naar Hauganes of Husavik in het noorden van het land.

Kort overzicht van de verschillen tussen IJsland in de winter versus IJsland in de zomer

Voordeel van IJsland in de winter Voordeel van IJsland in de zomer
Kans op het zien van het noorderlicht Lange dagen met veel daglicht
Mogelijkheden voor alternatieve wintersportactiviteiten Minder koud (gemiddeld zo’n 10-15 graden t.o.v. zo’n 0 tot -5 in de winter)
Minder drukbezocht (noorden nog minder dan het zuiden) Meer kans op het zien van wildlife zoals walvissen en papegaaiduikers
Bevroren watervallen & sneeuwlandschappen Groenere landschappen en in juni kans op lupines
Bezoek unieke ijsgrotten mogelijk Wegen buiten de rondweg beter begaanbaar (en daarmee andere/meer bezienswaardigheden zoals Landmannalaugar)


Overtuigd dat een reis naar IJsland op jouw bucketlist thuishoort? Bekijk dan onze groepsreizen naar IJsland.