< Terug naar overzicht
Feestdagen in Thailand: culturele vieringen door het jaar heen

Feestdagen in Thailand: culturele vieringen door het jaar heen

Thailand is een land dat rijk is in cultuur en traditie, wat je kunt terugzien in de vele Thaise feestdagen gedurende het jaar. De feestdagen bieden een kijkje in de levendige geschiedenis, tradities en gewoonten die de Thaise samenleving vormgeven. In dit blog kom je meer te weten over de verschillende Thaise feestdagen en lees je alle details over waar, wanneer en waarom ze gevierd worden. 

Er zijn 16 officiële nationale feestdagen in Thailand, maar in werkelijkheid zijn het er meer. Sommige van deze feestdagen worden gevierd op vaste data, terwijl andere variëren volgens de maankalender en daardoor elk jaar op een andere datum vallen Als je de mogelijkheid hebt om één van de Thaise feestdagen mee te maken moet je dat zeker doen. Op deze feestdagen zijn er vaak bijzondere activiteiten te ondernemen, die het zeker waard zijn om tijd voor vrij te maken. 

Januari

Chinees Nieuwjaar in Thailand

Nieuwjaarsdag

Datum: 1 januari
Locatie: Grote steden
Wat wordt gevierd?   
Op 1 januari wordt het westerse nieuwjaar gevierd. Ondanks dat dit geen officiële feestdag voor de Thai is, wordt het wel gevierd in de grote steden. Op oudjaarsavond vinden er verschillende festiviteiten plaats. Thaise mensen hebben de traditie om zich met het nieuwe jaar te verkleden, omdat ze geloven dat dit hen geluk zal brengen voor het komende jaar.

Nationale dag van het kind

Datum: 2e zaterdag van januari
Locatie: hele land
Wat wordt gevierd?
Op de tweede zaterdag van januari wordt de nationale dag van het kind gevierd. Deze speciale dag wordt op grote schaal gevierd door middel van speciale activiteiten in het hele land. Daarnaast zijn er ook veel voorzieningen gratis voor kinderen, zoals kaartjes voor het openbaar vervoer en entreegelden voor dierentuinen en pretparken.

Elephant Duel Day

Datum: 18 januari
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Op 18 januari is de nationale feestdag ‘Elephant Duel Day’, die ook wel bekend staat als ‘King Naresuan The Great Day’. Op deze Thaise feestdag wordt het duel herdacht waarbij Koning Naresuan de Grote (1555 – 1605) de Birmese kroonprins, de Maha Uparaja, in een duel op olifanten versloeg. Veel Thaise mensen verzamelen zich rondom de altaren en standbeelden ter ere van Koning Naresuan de Grote, brengen offers en zingen gebeden.

Chinees Nieuwjaar

Datum: In januari of februari (maankalander)
Locatie: In alle Chinatown’s
Wat wordt gevierd?

Ondanks dat het Chinees nieuwjaar geen nationale feestdag in Thailand is, wordt het net als het westers nieuwjaar wel gevierd. Het Chinese maanjaar wordt jaarlijks groots gevierd in alle Chinatown’s, ofwel Chinese stadswijken in Thailand. Er zijn deze dag vele optochten en vuurwerkshows te bewonderen. 

Februari

Bloemenfestival Chiang Mai

Bloemenfestival Chiang Mai

Datum: 1e weekend van februari
Locatie: Chiang Mai

Wat wordt gevierd?
Ieder jaar wordt in de stad Chiang Mai het ‘Chiang Mai Flower Festival’ gevierd in het eerste weekend van februari. Dit bloemenfestival bestaat al meer dan 40 jaar en viert de prachtige bloemen die in deze periode in de bloei staan. Het festival duurt drie dagen en trekt duizenden bezoekers. Tijdens dit festival zijn er vele bloemencorso’s en parades te zien, een levendige weergave van oude en moderne bloemsierkunst.

Magha Puja

Datum: Volle maan op de derde maanmaand (meestal februari)
Locatie: Alle tempels

Wat wordt gevierd?
Magha Puja, ook geschreven als Makha Bucha, is een boeddhistische feestdag die in Cambodja, Loas, Sri Lanka en Thailand gevierd wordt tijdens de volle maan op de derde maanmaand. In Thailand is dit een nationale feestdag en is het een dag van verering. Op deze feestdag wordt de dag herdacht waarop 1.250 van Boeddha’s discipelen spontaan bijeenkwamen om hem te horen preken. Het is een dag van bezinning en het maken van verdiensten, waarbij veel Thai tempels bezoeken, voedsel offeren en bloemen en kaarsen worden gebracht bij monniken. 

Maart

Phra Phutthabat tempel in Saraburi

Phra Phutthabat

Datum: 1e of 2e week van maart
Locatie: Saraburi

Wat wordt gevierd?
In de eerste of tweede week van maart vindt er jaarlijks een bedevaart plaats naar de Wat Phra Phutthabat. Dit is een tempel in Saraburi, een plaats gelegen ten noorden van Bangkok. Vanwege de oorspronkelijke Heilige Voetafdruk van de Boeddha die hier te zien is, is dit een van de meest heilige tempels van Thailand.

Poi Sang Long

Datum: Eind maart/begin april
Locatie: Omgeving van Mae Hong Son

Wat wordt gevierd?
Ieder jaar vindt in de omgeving van Mae Hong Son, in het noorden van Thailand vlak bij de grens van Myanmar, een grote ceremonie plaats waar jongens tussen de 7 en 14 jaar worden ingewijd tot priester. Ze verkleden zich als prinsen, ter nagedachtenis aan de afkomst van de Boeddha. 

April

Boeddha beeld tijdens het Songkran Festival

Chakri-dag

Datum: 6 april
Locatie: Bangkok

Wat wordt gevierd?
Op 6 april is de nationale feestdag genaamd Chakri-dag, waarbij de oprichting van de huidige Chakri-dynastie en de stichting van Bangkok worden herdacht. Tijdens deze feestdag vinden traditionele ceremonies plaats, waaronder het plaatsen van bloemen en kransen bij standbeelden van het Koninklijk Paleis in Bangkok.

Pattaya-festival

Datum: Half april
Locatie: Pattaya

Wat wordt gevierd?
Ieder jaar wordt er half april het Pattaya-festival gevierd in de kustplaats Pattaya, ten zuiden van Bangkok. Dit festival is een dag vol sportieve activiteiten, bloemen- en praalwagens, schoonheidswedstrijden en culturele optredens. De dag wordt afgesloten met een spectaculaire vuurwerkshow op het strand. 

Songkran (Thais Nieuwjaar)

Datum: 13-15 april
Locatie: Hele land

Wat wordt gevierd?
Van 13 tot en met 15 april wordt in heel Thailand het driedaagse festival Songkran gevierd. Songkran staat bekend als het Thaise Nieuwjaar en is een van de belangrijkste en meest gevierde feestdagen in Thailand. Deze Thaise feestdag luidt het nieuwe boeddhistische jaar in en gaat terug tot de Siamese tijd. Oorspronkelijk draaide Songkran om waterzegeningen en reinigingsrituelen, waarbij mensen water gebruikten om fouten en zonden van het afgelopen jaar weg te wassen. Tegenwoordig is het echter geëvolueerd tot een uitbundig waterfeest. Tijdens deze drie dagen wordt er volop met water gegooid met behulp van emmers, waterballonnen en waterpistolen. Naast het waterfestijn zijn er ook een aantal culturele vieringen, zoals parades, dansen, traditionele kunsten en optredens. 

Mei

Rijstveld in Thailand

Dag van de Arbeid

Datum: 1 mei
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Op 1 mei is de Internationale Dag van de Arbeid. Dit is een nationale feestdag in Thailand om de bijdragen van arbeiders aan het land te eren.

Koninklijke Ploegceremonie

Datum: 2e maand mei
Locatie: Bangkok
Wat wordt gevierd?
Ieder jaar vindt in de tweede maand van mei de Koninklijke Ploegceremonie plaats. Deze ceremonie markeert het begin van het regenseizoen en de rijstoogst. Met een versierde ploeg, getrokken door buffels, wordt het land geploegd en ingezaaid met door Brahmaanse priesters gezegende rijstkorrels. Vervolgens observeren de priesters zorgvuldig welke voorkeuren de dieren hebben en hoe de rijstkorrels in de voor (een geploegde rij) vallen. Deze observaties leiden tot voorspellingen over de oogst en bieden boeren waardevolle inzichten voor het komende seizoen.

Visakha Bucha / Vesak 

Datum: Volle maan in Mei
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Op deze belangrijke boeddhistische feestdag wordt de geboorte, de verlichting en het overlijden van de Boeddha herdacht. Dit is de heiligste nationale feestdag van Thailand. Op deze dag gaan toegewijde Boeddhisten naar tempels om verdiensten te maken, te mediteren en rituelen uit te voeren met gebeden, wierook, lotusbloemen en kaarsen. Overheidsgebouwen hijsen op deze dag een gele vlag, die eerbied voor de Boeddha en zijn leer symboliseert en oproept tot reflectie op het pad naar verlichting.

Juni

Phi Ta Khon, Geestenfeest in Dan Sai

Phi Ta Khon 

Datum: Half juni / eind juni
Locatie: Dan Sai
Wat wordt gevierd?
Ieder jaar in het regenseizoen in juni wordt Phi Ta Khon, ook wel het Geestenfeest genoemd, gevierd in Dan Sai, in de noordelijke provincie Loei. Het doel is het vergaren van boeddhistische verdiensten en het verwelkomen van de regen. Iedereen is welkom om deel te nemen aan de Phi Ta Khon optocht door simpelweg een griezelig uitziend masker en een jurk van afgedankte stof te dragen. Mensen verkleed als Phi Ta Khon vermaken de menigte met dansen en gebaren. 

Juli

Asanha Bucha Dag en boeddhistische vastendag

Asanha Bucha 

Datum: Volle maan in juli
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Asanha Bucha is een van de belangrijkste boeddhistische feestdagen in Thailand. Deze nationale dag herdenkt de eerste preek van de Boeddha aan zijn vijf discipelen en de boeddhistische Sangha (de heilige gemeenschap) oprichtte. De dag staat in het teken van het brengen van offers in tempels, het luisteren naar preken, mediteren en het maken van verdiensten. 

Khao Phansa / Vassa

Datum: Volle maan in juli
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Khao Phansa, de start van de boeddhistische vastentijd, is een nationale feestdag in Thailand. Deze dag wordt ook wel Vassa genoemd. Monniken blijven drie maanden in hun tempels voor meditatie en contemplatie. De dag wordt gevierd met ceremonies en processies, waarbij metershoge, gele kaarsen worden gedragen.

Augustus

Moederdag in Thailand

Verjaardag Hare Majesteit Koningin Sirikit (en Moederdag) 

Datum: 12 augustus
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Op 12 augustus wordt Hare Majesteit Koningin Sirikit, de Koningin-Moeder, geëerd, en deze dag wordt tevens gevierd als Moederdag in Thailand. Het is een tijd om moeders te eren en dankbaarheid te tonen voor hun zorg en liefde. Verder worden gebouwen en straten feestelijk versierd.

September

Vegetarisch festival in Phuket

Pichit bootraces 

Datum: September of oktober
Locatie: Pichit
Wat wordt gevierd?
Elk jaar vindt in de provincie Pichit een roeiwedstrijd plaats op de rivier Nan, waarbij traditionele boten worden gebruikt. Deze kleurrijke en levendige competitie trekt zowel lokale bewoners als buitenlandse bezoekers aan, en benadrukt de culturele rijkdom en het erfgoed van de regio.   

Vegetarisch Festival Phuket

Datum: Eind september/begin oktober
Locatie: Phuket
Wat wordt gevierd?
Het Vegetarische Festival, dat aan het begin van de negende Chinese maanmaand in Phuket-stad plaatsvindt, staat bekend om zijn intense rituelen en tradities ter bevordering van spirituele reiniging en gezondheid. Een opvallend onderdeel is de processie van naga's, waarbij deelnemers in witte gewaden, in trance extreme lichaamsmodificaties vertonen. Ze doorboren hun lichaam met zwaarden, geweren en groenten, als een manier om boze geesten af te weren en de goden te eren.

Oktober

Verlichte boot tijdens Wan Ok Phansa in Thailand

Chulalongkorn-dag

Datum: 23 oktober
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Op deze nationale feestdag wordt het overlijden van Koning Chulalongkorn, Rama V, één van Thailands meest vereerde koningen, herdacht. Overal in het land worden herdenkingsceremonies gehouden. 

Wan Ok Phansa 

Datum: Volle maan in oktober
Locatie: Nakhon Phanon en Ubon Ratchathani
Wat wordt gevierd?
Deze dag markeert het einde van de drie maanden durende boeddhistische vastentijd waarin monniken zich terugtrekken in hun tempels om te mediteren en hun spirituele praktijk te verdiepen, bekend als Khao Phansa of Vassa. De viering omvat optochten met verlichte boten, vooral in Nakhon Phanom op de Mekong-rivier en in Ubon Ratchathani op de Mun-rivier.

November

Duizenden lantaarns in de lucht tijdens Yi Peng in Chian Mai

Loy Krathong 

Datum: Eerste volle maan in november
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Loy Krathong is een nationale feestdag en is een van de grootste feestdagen van Thailand. De godin van het water, Mae Phra Khongkha, wordt geëerd door ‘krathongs’ in rivieren, meren en vijvers te laten drijven. Dit zijn vaartuigen in de vorm van een lotusbloem met kaarsen, bloemen en wierrook. In het hele land wordt Loy Krathong gevierd, maar dit feest wordt vooral uitbundig gevierd in Sukhothai, Ayutthaya, Chiang Mai en in Bangkok.

Yi Peng 

Datum: Volle maan in november
Locatie: Chiang Mai
Wat wordt gevierd?
Tijdens de Yi Peng-viering worden duizenden lantaarns de lucht in gelaten, wat een adembenemend gezicht oplevert. Dit bijzondere lichtfestival vindt plaats in de 12e maand van de maankalender, meestal in november, ter gelegenheid van de volle maan. Mocht je geïnteresseerd zijn hoe dit eruit ziet, bekijk dan deze video van National Geographic. 

Onze content marketeer Fleur was in Thailand tijdens deze feestdag: “Het Yi Peng-festival viel precies in mijn 22-35ers reis door Thailand, alleen waren wij op de bewuste dag helaas niet in Chiang Mai. Om deze feestdag toch een beetje te beleven had onze lokale reisbegeleidster Sasha twee grote wensballonnen, waxinelichtjes en sterretjes voor ons geregeld. Op het strand van Sam Roi Yot staken we alles aan en lieten we de wensballonnen wegzweven in het donker. Een compleet andere beleving dan de duizenden lichtjes in Chiang Mai, maar door de intieme setting minstens even bijzonder!

December

Eindejaarsviering in Bangkok

Verjaardag Zijne Majesteit de Koning Bhumibol (en Vaderdag)

Datum: 5 december
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
Op 5 december is de nationale herdenkingsdag van de geboortedag van Koning Bhumibol adulyadej. Hij was een van de langst regerende monarchen van Thailand. Ter gelegenheid van deze speciale dag worden er in het hele land verschillende herdenkingsactiviteiten georganiseerd, waaronder bloemoffers en ceremonies in tempels. Deze dag wordt ook beschouwd als Vaderdag. Veel Thai eren hun vaders en mannelijke rolmodellen door geschenken te geven. 

Dag van de grondwet 

Datum: 10 december
Locatie: Hele land
Wat wordt gevierd?
De Dag van de Grondwet markeert de goedkeuring van de eerste grondwet van Thailand in 1932. Elk jaar op 10 december wordt er jaarlijks stil bij gestaan, dit is een nationale feestdag voor de Thai. In heel Thailand worden verschillende evenementen georganiseerd, zoals parades, herdenkingen en culturele programma’s (Thaise muziek, dans en theater). 

Jaarwisseling

Datum: 31 december
Locatie: Toeristische steden
Wat wordt gevierd?
Op 31 december wordt de laatste dag van het westerse jaar gevierd met een mix van traditionele Thaise en westerse gebruiken, zoals aftellen, vuurwerkshows, muziekconcerten en bijeenkomsten in het hele land. De meeste festiviteiten vind je in de zeven belangrijkste toeristische bestemmingen: Bangkok, Chiang Mai, Pattaya, Songkhla, Phuket, Khon Kaen en Chiang Rai. Ondanks dat het niet het ‘boeddhistisch nieuwjaar’ is bezoeken veel religieuze Thai op deze dag tempels om verdiensten te maken, geld of geschenken aan de monniken te geven of toespraken van monniken bij te wonen.

Welke Thaise feestdag zou jij graag willen meemaken? Onze avontuurlijke groepsreizen naar Thailand bieden de perfecte gelegenheid om samen met andere reisliefhebbers het land te verkennen! Bekijk hier onze groepsreizen naar Thailand.