8 tips voor het kopen van zonnebrand voor op reis
Wanneer je op reis gaat is zonnebrandcrème bijna even onmisbaar als je paspoort. Zonnebrand beschermt je huid tegen de schadelijke gevolgen van de zon, maar kan helaas ook een nadelig effect hebben op je omgeving. Zomaar de eerste de beste zonnebrand uit het schap pakken, levert dus niet altijd de beste keuze op. Maar hoe vind je de zonnebrandcrème die het beste is voor jou én het milieu? In dit blog delen we 8 tips om de juiste zonnebrand te vinden en tijdens je reis op een verantwoorde manier van de zon te genieten.
Reis geboekt? Tijd om al je reisbenodigdheden in huis te halen! En daar hoort onder andere een goede zonnebrand bij. Ook ik stond tijdens de voorbereiding van mijn reis al snel in de drogist voor het zonnebrandschap. Ik besefte me dat ik doorgaans enkel kijk naar de factor en de prijs, zonder uitgebreid stil te staan bij wat nu écht de beste zonnebrand is voor mij en mijn omgeving.
Een goede bescherming heeft natuurlijk de hoogste prioriteit. De uv-straling in zonlicht helpt je namelijk om vitamine D aan te maken, maar het veroorzaakt helaas ook huidbeschadiging, verbranding, vroegtijdige huidveroudering én verhoogt het risico op
huidkanker. Zonnebrand beschermt je door middel van uv-filters tegen de negatieve gevolgen van uv-straling.
Tegelijkertijd wil je niet dat je zonbescherming een negatief effect heeft op het milieu. Zonder dat je het doorhebt komt een deel van je zonnebrand tijdens het zwemmen of douchen in de zee en in rivieren terecht. De beste optie is natuurlijk om dit te voorkomen, maar zeker op vakantie draag je constant zonnebrand en ontkom je er bijna niet aan. Het beste wat je kunt doen is dus op zoek gaan naar een zonnebrandcrème met zo min mogelijk schadelijke gevolgen voor het milieu.
Maar hoe vind je dan die ene zonnebrand die zowel goed beschermt als goed is voor het milieu? Ik ging op onderzoek uit en verzamelde 8 tips die je zullen helpen bij het vinden van de juiste zonnebrand, zodat je op een verantwoorde manier kan genieten van de zon.
Tip 1: Let op het type uv-filter
Zonnebrand beschermt je huid tegen de negatieve effecten van uv-straling door middel van uv-filters. Het soort uv-filter dat een zonnebrand bevat, verschilt per merk en per zonnebrand. Er kan onderscheid worden gemaakt tussen twee soorten uv-filters:
- Chemische filters trekken in je huid en maken zonlicht onschadelijk door het te absorberen.
- Minerale filters creëren een beschermend laagje op je huid en weerkaatsen de zonnestralen.
Hoewel zonnebrand met chemische filters en zonnebrand met minerale filters even effectief zijn, gaan ze dus verschillend te werk. Beide uv-filters hebben hierdoor elk hun eigen voor- en nadelen:
Zonnebrand met chemische filters | Zonnebrand met minerale filters |
- Moet 15-30 minuten intrekken voordat het werkt. | - Werkt direct na het aanbrengen. |
- Kan door de vele (vaak complexe) ingrediënten klachten als eczeem en jeuk veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid. | - Geschikt voor een gevoelige huid. |
- Is makkelijk smeerbaar en trekt in je huid. | - Blijft op je huid liggen en kan daardoor een vettig gevoel en een witte waas opleveren. |
Daarnaast is er ook veel discussie over de verschillende voor- en nadelen van typen uv-filters voor het milieu. Hoewel minerale uv-filters de reputatie hebben dat ze natuurlijker zijn, kunnen ze net zo schadelijk zijn voor het milieu als chemische
filters. Zo kunnen chemische filters een voedingsbodem vormen voor virussen die koraal aantasten, maar veranderen de stoffen in minerale filters in reactie op uv-straling deels in waterstofperoxide, wat giftig is voor fytoplankton en veel vissoorten.
Het is dus niet zo dat het ene soort filter per definitie goed is en het andere soort filter per definitie slecht.
Wil je precies weten wat de effecten van bepaalde uv-filters zijn op het milieu? De Consumentenbond deed onderzoek en deelde de meest voorkomende
uv-filters in drie categorieën op. Wil je de negatieve impact van jouw zonnebrandcrème op het milieu zo klein mogelijk maken? Kies dan voor een zonnebrand met een filter uit de groene categorie.
Tip 2: Kies de juiste factor
De factor, oftewel de SPF (Sun Protection Factor), vertelt iets over de sterkte van het uv B-filter in een zonnebrand. Uv B-straling bereikt alleen de opperhuid (de huidlaag die aan de buitenkant zichtbaar is), helpt je om vitamine D aan te maken en veroorzaakt huidbeschadiging en verbranding. Hoe hoger de factor, hoe langer de zonnebrand je huid beschermt tegen de negatieve effecten van dit type uv-straling en hoe langer het dus ook duurt voordat je huid verbrandt. Welke factor je nodig hebt is afhankelijk van jouw huidtype én de sterkte van de zon. Wil je een hoge bescherming, dan is een zonnebrand met SPF 30 of een zonnebrand met SPF 50 de beste keuze.
Tip 3: Check of jouw zonnebrand ook beschermt tegen uv A-straling
De factor is dus belangrijk, maar zegt niks over de bescherming tegen uv A-straling. Uv A-straling dringt door tot diep in de huid, draagt bij aan vroegtijdige huidveroudering en kan het risico op huidkanker vergroten. Aangezien uv A-straling even schadelijk is voor de huid als uv B-straling, zou een goede zonnebrand ook tegen deze vorm van uv-straling moeten beschermen. Kijk dus altijd goed op de verpakking van een zonnebrand of je een cirkelvorming uv A-logo, een uv A-ratingsysteem of een PA-waardering ziet.
Tip 4: Check de houdbaarheidsdatum van je zonnebrand
Net als de meeste huidverzorgingsproducten heeft zonnebrand een houdbaarheidsdatum. Dit betekent echter niet dat je jouw zonnebrand van vorig jaar direct moet weggooien. Gesloten zonbescherming is vaak minstens 30 maanden houdbaar en na opening is zonnebrand, mits koel en droog bewaard, vaak tot 12 maanden houdbaar. Hierna vermindert de SPF en neemt de bescherming van een zonnebrandcrème dus af. Onthoud daarom goed wanneer je je zonnebrand hebt gekocht of plak een label met de openingsdatum op de tube of het flesje. Zo heb je er bij je volgende vakantie wellicht ook nog plezier van.
Tip 5: Bescherm jezelf ook op andere manieren én op bewolkte dagen
Vertrouw niet enkel en alleen op zonnebrand ter bescherming van de zon, maar bescherm jezelf ook met kleding, een zonnebril en een hoed of pet. Daarnaast is het verstandig om, als het programma van jouw reis het toelaat, naar binnen te gaan of de schaduw op te zoeken tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is. Wees je er bovendien van bewust dat uv A-straling en uv B-straling ook aanwezig zijn en jouw huid kunnen beschadigen wanneer de zon niet schijnt. Goede zonbescherming is dus ook belangrijk op bewolkte dagen én als je naar een land reist waar het minder zonnig is.
Tip 6: Controleer de aanwezigheid van microplastics
Net als andere huidverzorgingsproducten kunnen zonnebrandmiddelen microplastics bevatten. Wanneer deze piepkleine vezeltjes en stukjes plastic in de natuur terecht komen, blijven ze daar eeuwig aanwezig en komen ze in de voedselketen terecht. Om zeker te weten dat je een zonnebrand zonder microplastics koopt, kun je op verpakkingen zoeken naar het ‘zero plastic inside’ certificaat van de Plastic Soup Foundation. Deze staat bijvoorbeeld vermeldt op alle tubes Naïf zonnebrand. Met behulp van de Beat the Microbead app van de Plastic Soup Foundation kun je ook de verpakking van producten zonder certificaat bekijken om te zien of er microplastics in zitten.
Tip 7: Check de regels rondom zonnebrand in jouw land van bestemming
In sommige landen bestaat er een verbod op bepaalde ingrediënten die vaak in zonnebrand voorkomen. Zo is in Thailand zonnebrand met de veelgebruikte chemische filters oxybenzone, ocinoxate, 4-methylbenzylid camphor en butylparaben verboden en zal je in Mexico soms borden zien staan dat je met zonnebrand het water van een cenote (een grot gevuld met water) niet mag betreden. Check dus voor je reis of er op jouw bestemming dit soort beperkingen gelden, zodat je je hier op kunt voorbereiden.
Tip 8: Gebruik niet één en dezelfde zonnebrand voor alle doeleinden
De huid in je gezicht is over het algemeen dunner en gevoeliger dan op de rest van je lichaam. Het beschermen van je gezicht is daarom extra belangrijk. Zonnebrand die bedoeld is voor je lichaam kan op je gezicht bovendien wat onprettig aanvoelen. Daarom is er ook zonnebrand speciaal voor het gezicht. Deze bevat meer verzorgende ingrediënten én voelt minder vettig aan op je huid. Ook baby- en kinderhuidjes zijn extra gevoelig; niet alleen voor de zon, maar ook voor sommige ingrediënten die in zonnebrand zitten. Ga je met je gezin op reis, overweeg dan speciale zonnebrand voor baby’s en kinderen aan te schaffen, met daarin zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen zoals kleurstoffen en parfum.
Het kiezen van een zonnebrand is erg persoonlijk. Er is dan ook niet één zonnebrand die voor iedereen de beste keuze is. Voor een persoonlijk advies ben je in de winkels van Holland & Barrett aan het juiste adres.