6 Tips voor betere portretfotografie op reis
Veel reizigers leggen hun reisherinneringen graag vast op de gevoelige plaat. Reisfotografie bestaat uit vele facetten en in dit blog geven we je graag wat tips voor het maken van mooie portretten tijdens jouw reis.
1. Vraag altijd toestemming voordat je een foto maakt
Het eerste en belangrijkste waar je altijd rekening mee moet houden als je een foto van iemand wilt maken is dat je hiervoor toestemming hebt. Vraag voordat je je camera pakt altijd of het oké is om een foto te maken. Dit is een simpel blijk van respect voor de persoon die je vast wilt leggen. Dit geldt ook voor kinderen. Jij zou het immers waarschijnlijk ook niet prettig vinden als iemand ongevraagd opeens foto’s van jou of je kinderen begint te maken. Vraag in dat geval dus altijd toestemming aan de ouder of verzorger van het kind. Spreek je de taal niet? Dan is een grote glimlach en even wijzen naar je camera waarschijnlijk ook al genoeg om aan te geven wat je wil. Krijg je een glimlach of een knikje terug? Dan zal het geen probleem zijn.
2. Maak een praatje
Om iemand wat meer op zijn of haar gemak te stellen is het slim om eerst even een praatje te maken met de persoon die je wilt fotograferen. Daardoor breek je het ijs en zal iemand relaxter op de camera reageren. Geef iemand bijvoorbeeld een complimentje over zijn mooie marktkraam of haar mooie jurk. Toon in ieder geval interesse in de persoon. Zo heb je niet alleen een mooie foto voor in je fotoboek, maar krijgt de foto ook een eigen verhaal en herinnering. En zeg nou zelf, dat maakt het moment toch velen malen waardevoller?
3. Stuur foto’s op, maar geef nooit geld
In sommige landen loopt men qua technologie en ontwikkeling achter op het welvarende Westen. Het kan dus voorkomen dat iemand die jij wilt fotograferen, nog nooit van zijn leven een fotocamera heeft gezien. Laat als je een foto hebt gemaakt, die foto dan ook zeker aan de geportretteerde zien. Dit zullen ze erg leuk vinden. Nog leuker is het om je foto’s ergens lokaal af te laten drukken en ze langs te brengen. Wellicht is het de eerste foto die iemand van zichzelf heeft! Ga echter niet in op mensen of kinderen die bedelen voor een fooitje. Dit houdt het bedelen in stand en zo leert men niet dat naar school gaan of werken een beter alternatief is.
4. Let op de achtergrond
Bij portretten is het altijd van belang om te letten op de achtergrond. Groeien er geen takken uit iemands hoofd? Zitten er geen afleidende elementen in de achtergrond? Het wazig maken van de achtergrond (laag diafragmagetal) zorgt ervoor dat de persoon die je fotografeert meer naar voren komt. Maar soms is het juist wel interessant om de achtergrond mee te laten werken in de foto. Zo kom je bijvoorbeeld meer te weten over iemands woon- of werksituatie. Speel hier dus zeker mee.
5. Scherpte
Bij een portret is het belangrijk dat de ogen scherp zijn. Dat is meestal het eerste waar je naar kijkt als je een portretfoto bekijkt. En iemands blik zegt veel over de persoon zelf. Stel dus altijd scherp op de ogen. Wil je een portret maken waarbij iemand in beweging is, bijvoorbeeld iemand die springt, ook dan is het belangrijk dat er ergens in de foto een element van scherpte is. In het geval van springen zou je het gezicht scherp kunnen hebben en de armen of benen iets wazig om de beweging weer te geven. Speel hiervoor met het element sluitertijd. Bij een korte sluitertijd van bijv. 1/200 seconde, is het gehele beeld scherm, bij een sluitertijd van 1/2 seconde of langer, zul je meer beweging in het beeld terugzien.
6. Heb geduld
Sommige mensen zijn niet direct comfortabel voor de camera, daarom lukt het maken van een goed portret je over het algemeen niet in een paar seconden. De juiste lichtinstellingen, de juiste compositie, het juiste moment.. Het kost allemaal tijd. Tijd die je bereid moet zijn te nemen om dé foto te maken.
Fotografietips voor kinderen
Vind jouw kind fotograferen ook leuk? Check dan ook het blog Fotografietips voor kinderen.