15 bruikbare tips om duurzamer te reizen
Bij Sawadee zien we het als onze plicht en ambitie om samen met onze partners duurzame reizen aan te bieden waarin mens, milieu, cultuur en natuur centraal staan. Bij het samenstellen van onze reizen doen we er alles aan om de positieve impact zo groot mogelijk en de negatieve impact zo klein mogelijk te maken. Maar ook als reiziger zijn er veel, vaak simpele dingen die je kunt doen (of laten) om jouw reis te verduurzamen. Lees er meer over in dit blog.
1. Gebruik een hervulbare waterfles en verminder plastic
Tijdens een reis gebruik je ongemerkt veel plastic; een rietje in je drankje, een plastic tasje voor je net gekochte souvenir, bronwater uit een flesje. Je kunt plasticverbruik verminderen door de volgende zaken vanaf huis mee te nemen: een waterfles om in de bus water te tappen, bamboe bestek, een broodtrommel voor een picknick onderweg en een opvouwbaar linnen / katoenen tasje voor als je iets koopt. Weiger op plaats van bestemming ook rietjes en plastic tasjes. Zo kun je tijdens de reis een hoop onnodig plastic voorkomen. Helaas kun je in de meeste landen niet uit de kraan drinken. Daarom hebben we op de meeste reizen een watertank in de bus, zodat je makkelijk je (herbruikbare) waterfles kunt bijvullen. Met de gratis RefillMyBottle applicatie kan je voor een groot aantal bestemmingen zien waar je je fles nog meer kunt bijvullen. Een andere optie is om een fles mee te nemen die kraanwater zuivert.
2. Ga bewust om met energie en water
Op de meeste bestemmingen is het warmer dan in Nederland en beschikken de kamers over een ventilator of airconditioning. De ventilator is echter veel zuiniger dan een airco, dus probeer voornamelijk de ventilator te gebruiken als je beiden in je kamer
hebt. Een ventilator verbruikt namelijk slechts 15 kWh en een airco tussen de 160 en 430 kWh.
Is het ‘s nachts te warm om te slapen? Koel dan, voordat je gaat slapen, de kamer en zet de airco daarna op 27 graden (80 Fahrenheit). Een andere
simpele tip om energie te besparen is om licht, airco en andere elektrische apparaten uit te zetten als je de kamer verlaat. En last, but not least: douche niet langer dan nodig om waterverspilling tegen te gaan.
3. Hergebruik je handdoek
In veel hotels worden handdoeken en soms ook lakens elke dag verschoond en gewassen. Hierdoor worden vele liters water verspild, wat je dus makkelijk kan voorkomen. Gelukkig hebben sommige hotels het beleid om handdoeken niet te verschonen, tenzij ze op de grond liggen. De ervaring leert echter dat handdoeken ook vaak verschoond worden wanneer ze aan het rek hangen. Geef in dat geval aan de reisbegeleider of hotelreceptie door dat je handdoeken niet verschoond hoeven te worden.
4. Vraag toestemming voor het fotograferen van lokale bevolking
Leer een paar woordjes in de taal van het land dat je gaat bezoeken, dat maakt het contact veel makkelijker én leuker. Vraag wel eerst toestemming als je de lokale bevolking wilt fotograferen; niet iedereen is ervan gediend om vast gelegd te worden. Ook wordt het ontzettend gewaardeerd als je de moeite neemt om de foto's op te sturen. Beloof je een local om foto's die je van hem of haar hebt genomen op te sturen? Kom deze belofte dan ook altijd na.
5. Respecteer lokale cultuur en tradities
Informeer jezelf over het land dat je gaat bezoeken met betrekking tot de actuele situatie, geschiedenis, cultuur, taal en gebruiken. Bedenk dat je te gast bent in een land en respecteer daarom de lokale cultuur en tradities. Op veel bestemmingen worden blote schouders, korte rokken en broeken voor vrouwen als ongepast ervaren. Bij twijfel kun je altijd om advies vragen bij de reisbegeleider.
6. Koop lokale producten tegen een eerlijke prijs
Stimuleer de lokale economie door in lokale restaurants te eten of lokaal geproduceerde souvenirs te kopen. Let op: sommige souvenirs worden gemaakt van beschermde planten of dieren. De aankoop hiervan draagt bij aan het uitsterven van deze soorten. Zorg
dus dat je hier alert op bent.
Onderhandelen over de prijs is in veel landen een onderdeel van de cultuur. Let er wel op dat je tijdens de onderhandeling niet tot de bodemprijs gaat. Bepaal wat je er zelf voor over hebt en streef naar een
prijs die voor beide partijen acceptabel is.
7. Laat geen afval achter
In veel landen vormt zwerfvuil een groot probleem. Neem daarom altijd je eigen afval mee en gooi het weg in de daarvoor bestemde prullenbak. Bewaar ook lege batterijen, neem deze mee terug naar huis en lever ze daar in.
Ga je back to basic zonder
enige sanitaire faciliteiten? Begraaf dan in de natuur je uitwerpselen zo ver mogelijk van open water. En aangezien er in de wildernis geen prullenbakken te vinden zijn, zou je zeggen dat het geen kwaad kan om een bananenschil in de natuur achter
te laten. Toch breekt organisch materiaal minder snel af dan je denkt; een bananenschil kan wel tot twee jaar blijven liggen! Neem dus je organische afval mee terug naar huis, dat is wel zo netjes.
Het spreekt voor zich om niets op straat
te gooien, ook al lijkt het soms helaas wel de gewoonte van de lokale bevolking. Een nieuwe trend onder reizigers is trashpacking; het opruimen van zwerfafval om iets terug te geven aan de lokale
gemeenschap. Draag ook een steentje bij en ruim tijdens je reis (of thuis) minstens één stuk zwerfafval per dag op.
8. Deel geen spullen uit aan kinderen
Geef geen pennen, ballonnen en snoepjes weg. Zo voorkom je dat kinderen leren dat bedelen loont. Als je toch iets wilt geven, doneer het dan aan een project waar de hele gemeenschap baat bij heeft. Ook is het goed om ter plekke iets te kopen dat je wilt doneren, zo steun je de lokale economie.
9. Kom niet te dicht bij de dieren
Bij safari's ga je op zoek naar olifanten, leeuwen en ander groot wild. Veelal doen gidsen en chauffeurs hun best om de dieren voorzichtig te benaderen. Om verstoring tegen te gaan is het belangrijk om niet te dichtbij te komen, ook niet voor foto's. Verder is het niet toegestaan om dieren te voeren, zelfs geen vogels of eekhoorns. Let er daarnaast bij zee-excursies op dat de boot op een minimale afstand van 150 meter van zoogdieren blijft. Zwemmen met dolfijnen in gevangenschap is per definitie af te raden en hetzelfde geldt voor olifantenritjes.
10. Ga zorgvuldig om met zeeleven en koraal
Als je gaat snorkelen of duiken, raak dan geen koraal aan en breek het zeker niet af. Helaas is niet iedere lokale gids even voorzichtig; spreek mensen er daarom gerust op aan als ze koraal aanraken of oppakken en/of vissen lokken met voedsel. Heb op het land ook respect voor de natuur en blijf tijdens wandelingen op de paden.
Gebruik milieuvriendelijke zonnebrandcrème
Wij raden je aan om tijdens het snorkelen een T-shirt te dragen. Bepaalde stoffen in zonnebrandcrème zijn namelijk giftig voor het koraal, de plankton en vissen. Het is vriendelijker voor het milieu om crèmes op mineraalbasis te gebruiken, bestaande uit zink- of titaniumoxide. Maar het beste is natuurlijk om de zon zoveel mogelijk te mijden.
11. Eet lokaal én bewust
Eén van de manieren om letterlijk de cultuur van een land te proeven, is met mes en vork of eetstokjes. Neem plaats in lokale restaurants, bestel de lokale specialiteit(en) en vergeet niet om een vers sapje van lokaal fruit te proberen. Bestel niet meteen een overdadige hoeveelheid aan eten; het zou zonde zijn om eten te moeten weggooien, dus bestel alleen wat je op kunt. En kies vaker bewust voor de vegetarische of veganistische optie; dat heeft minder impact op het milieu dan vlees. In de Happy Cow app kun je bijna overal ter wereld restaurants vinden met vegetarische en veganistische opties.
12. Doe een vrijwillige bijdrage aan duurzame projecten
Bij Sawadee vinden we verduurzaming van ons product zeer belangrijk. Daarom is het onze ambitie, om samen met onze partners, duurzame reizen aan te bieden waarin mens, milieu, cultuur en natuur centraal staan. Als jij duurzaam reizen ook een warm hart toedraagt, kun je kiezen voor een vrijwillige bijdrage. Met deze bijdrage steunen wij diverse projecten, die zorgen voor een gezondere aarde, betere leefomgeving en een goede toekomst voor velen.
13. Zet je telefoon in vliegtuigstand
Tijdens veel van onze reizen komt het voor dat je gebieden bezoekt waar er geen of zeer slecht mobiel bereik is. Zet daarom, wanneer je in een afgelegen gebied bent, je telefoon in vliegtuigstand (of zelfs uit). Hiermee bespaar je stroom en gaat de batterij van je telefoon langer mee.
14. Neem zo weinig mogelijk spullen mee op reis
We zeggen het regelmatig, maar dat doen we niet voor niets: neem zo weinig mogelijk spullen mee op reis. Bekijk kritisch alles wat je in je koffer stopt en laat thuis wat je denkt niet nodig te hebben. Dit scheelt een hoop gesjouw, maar ook CO2-uitstoot
voor het vliegtuig en het vervoer ter plaatse. Er hoeven immers minder kilo's verplaatst te worden.
15. Gebruik lokaal vervoer of de benenwagen
Als we tijdens de reis lange afstanden moeten overbruggen, gebruiken we uiteraard onze eigen bus. Zo komen we makkelijker op afgelegen plekken. Maar bevindt je je ergens in een stad? Neem dan ook eens de lokale bus in plaats van de taxi of ontdek
de plek per voet of met de fiets. Ook dit scheelt CO2-uitstoot.