< Terug naar overzicht
De 10 mooiste plekken van Marokko

De 10 mooiste plekken van Marokko

Heb je even? Want aan schoonheid in Marokko is absoluut geen gebrek. Als fervente reiziger bezoek ik dit land dan ook maar al te graag. Van de dwalende steegjes in de soukh, het overvloed aan sierlijke details, de levendige kleuren, het komt rechtstreeks uit een 1001-nacht sprookje. In dit blog reizen we langs de 10 mooiste plekken van Marokko, elk met hun eigen unieke charme en onmisbare bezienswaardigheden. 

Marokko is een prachtig land om te bezoeken, met zijn warme gastvrijheid en verrukkelijke Mediterrane keuken. Gelegen in Noord-Afrika, grenst Marokko aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, met de Saharawoestijn in het zuiden. Het land wordt gekenmerkt door zijn diverse landschappen, variërend van de besneeuwde toppen van het Atlasgebergte tot de uitgestrekte duinen van de Sahara. De steden van Marokko vormen de belichaming van zijn rijke geschiedenis en culturele diversiteit. Of je nu verlangt naar de zonovergoten stranden, de mystieke woestijnlandschappen of de levendige steden, Marokko is the place to be! 

1. Marrakech

Misschien wel de meest bekende stad uit ons lijstje van mooiste plekken in Marokko: Marrakech! Deze kleurrijke en levendige stad is een absolute must-see. De okerkleurige gevels weerspiegelen haar turbulente geschiedenis en rijke erfgoed. Sinds de jaren zestig is Marrakech een favoriete bestemming geworden voor de jetset, met zijn prachtige riads binnen de medina, golfbanen en universiteiten. Vandaag de dag organiseert de stad internationale filmfestivals en hedendaagse kunst festivals. Marrakech staat altijd bekend om haar hoogwaardige ambachtskunst, kleuren, muziek en betoverende aroma's. 

  • Hoogtepunten: Het bruisende Djemaa el Fna-plein, betoverende paleizen zoals het Bahia Paleis en de weelderige Jardin Majorelle. 
  • Activiteiten: Geniet van een hammam, verken de souks en ontdek de geheimen van de medina. 

2. Chefchaouen  

Chefchaouen Marokko

Verscholen in het Rifgebergte in het noordwesten van Marokko ligt het pittoreske stadje Chefchaouen verscholen. Beter bekend als de "Blauwe Parel", biedt dit plaatsje een betoverend decor van blauwgekalkte gebouwen en kronkelende steegjes. Hier, in de rustige sfeer van de stad, lijkt de tijd stil te staan terwijl je door de smalle straten slentert die de zonnestralen reflecteren. Gesticht in de 15e eeuw, is Chefchaouen beroemd om zijn architectuur en rustige sfeer, versterkt door de Joodse invloeden uit die tijd. Een populaire bestemming voor reizigers, vooral vanwege haar unieke landschap en culturele charme. 

  • Hoogtepunten: Plaza Uta el-Hammam, het Kasbah Museum en de Ras Elma Waterfall. 
  • Activiteiten: Maak een wandeling door de medina, ontdek lokale ambachten en geniet van het panoramische uitzicht. 

3. Fez  

Fez Marokko

Fez, de spirituele hoofdstad van Marokko, herbergt de oudste medina ter wereld. De kronkelende steegjes en historische bezienswaardigheden nemen je mee terug in de tijd. Als een van de vier koningssteden, straalt Fez een unieke mix van geschiedenis en cultuur uit, met zijn beroemde universiteit Al-Qarawiyyin en de prachtige Bou Inania Medersa. 

  • Hoogtepunten: Verken de oude medina, bewonder de leerlooierijen en bezoek historische riads. 
  • Activiteiten: Leer over traditionele ambachten, proef lokale gerechten en dompel jezelf onder in de mystieke sfeer van Fez. 

4. Aït-Ben-Haddou  

Aït-Ben-Haddou Marokko

Aït-Ben-Haddou, een versterkte kasbah die als een oase van geschiedenis en architecturale pracht in de uitgestrekte woestijn ligt, neemt je mee terug naar een tijdperk van karavanen en handel. Dit versterkte dorp, vaak gebruikt als filmlocatie, biedt adembenemende uitzichten en een glimp van het historische Marokko. 

  • Hoogtepunten: Ontdek de versterkte kasbah en geniet van panoramische uitzichten over de omliggende landschappen. Wandel door de smalle straatjes van dit UNESCO-werelderfgoed en bewonder traditionele lemen architectuur die de tand des tijds heeft doorstaan. 
  • Activiteiten: Maak een wandeling door het dorp en verken de nabijgelegen stad Ouarzazate, bekend als de poort naar de Sahara. 

5. Sahara bij Merzouga  

Erg Chebbi Marokko

Een onvergetelijke woestijnervaring wacht in Merzouga, thuis van de prachtige Erg Chebbi-duinen. Ervaar de serene stilte van de woestijn terwijl de zon langzaam ondergaat en de hemel in vuur en vlam zet. 's Nachts, onder een fonkelende sterrenhemel, ervaar je de rust en de schoonheid van het leven in de woestijn in een traditioneel Berberkamp. 

  • Hoogtepunten: Verken de Erg Chebbi-duinen en bewonder de serene schoonheid van de Sahara. 
  • Activiteiten: Geniet van een kamelentocht bij zonsondergang, luister naar Berbermuziek en ervaar de gastvrijheid van de woestijnbewoners. 

6. Atlasgebergte  

Atlasgebergte Marokko

Het Atlasgebergte, met zijn majestueuze pieken en slaperige Berberdorpen, biedt een ontsnapping aan de drukte van het dagelijks leven. Adem de frisse berglucht in terwijl je langs kabbelende beekjes en groene valleien wandelt, omringd door de stilte van de natuur. Avontuurlijke reizigers kunnen hier genieten van trektochten door schilderachtige Berberdorpen en zelfs skiën in de winter. 

  • Hoogtepunten: Beklim de Jebel Toubkal, verken de pittoreske Ourika Vallei en ontdek de verborgen Azzaden Vallei.
  • Activiteiten: Trektochten door de bergen, ontmoet lokale Berbergemeenschappen en geniet van de natuurlijke schoonheid van het Atlasgebergte. 

7. Essaouira  

Essaouira Marokko

Essaouira, een charmant stadje aan de Atlantische kust, omarmt je met haar relaxte sfeer en artistieke ziel. Doordrenkt van geschiedenis, is de medina een oude, versterkte stad gelegen aan de Atlantische kust van Marokko, gebouwd door de Portugezen in de 16e eeuw. De stad werd in de 19e eeuw bezet door de Fransen en werd in 2001 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. De stad herbergt verschillende kunstgalerijen die de cultuur en kunst van Marokko benadrukken. Op ongeveer 200 km ten zuidwesten van Marrakech is het vooral populair vanwege zijn prachtige stranden, aangename klimaat en typische architectuur. 

  • Hoogtepunten: Verken de historische medina, beklim de Skala de la Ville en bewonder het uitzicht vanaf het Moulay Hassan-plein. 
  • Activiteiten: Kitesurfen op de prachtige stranden, winkelen in lokale ambachtelijke winkels en genieten van verse zeevruchten in de vissershaven. Bekijk de arganboom terwijl je hier bent, een typische Marokkaanse boom die vooral in deze regio voorkomt. 

8. Casablanca  

Hassan II moskee Marokko

Modern, levendig en feestelijk, Casablanca is de economische hoofdstad én grootste stad van Marokko. Haar dynamiek, Art Deco-architectuur en gematigd klimaat maken het een favoriete bestemming. De stad loopt langs de kust, met prachtige privé- en openbare stranden, trendy restaurants en bars in de volle zon. De terrassen zijn rijkelijk gevuld bij zonsondergang en de inwoners van Casablanca komen daar graag samen aan het einde van elke week. Later op de avond nemen nachtclubs het over omdat deze stad nooit slaapt. 

  • Hoogtepunten: Bezoek de indrukwekkende Hassan II-moskee, maak een wandeling langs de Corniche en verken de levendige wijk Quartier Habous. 
  • Activiteiten: Geniet van het uitzicht op de oceaan, ontdek de lokale markten en proef van de culinaire hoogstandjes van Casablanca. 

9. Meknès  

Volubilis Marokko

Meknès, een van de vier koningssteden, straalt een rustige grandeur uit te midden van zijn oude stadsmuren en historische monumenten. Het biedt een rustiger alternatief voor het drukke Fez. 

  • Hoogtepunten: Bezoek historische monumenten, verken de oude medina en bewonder de mix van Arabische en Europese architectuur. 
  • Activiteiten: Maak een wandeling door de tuinen van het mausoleum, ontdek de lokale keuken en leer meer over de geschiedenis van Meknès. Ontdek de prachtige Bab Mansour-poort, bewonder het Mausoleum van Moulay Ismail en verken de nabijgelegen Romeinse ruïnes van Volubilis. 

10. Todra Kloof  

Todrakloof Marokko

De Todra Kloof, een natuurlijk wonder in het Atlasgebergte, verwelkomt avonturiers met zijn steile rotswanden en kristalheldere rivieren. Trek door de kloof terwijl de zon haar licht over de rotsen werpt en ontdek de verborgen oases die de vallei sieren. De steile rotswanden zijn een paradijs voor klimmers en natuurliefhebbers. 

  • Hoogtepunten: Verken de Todra Kloof, ontspan in de rustige omgeving van de Tinghir Oasis en geniet van de prachtige landschappen van het Atlasgebergte.
  • Activiteiten: Maak een wandeling door de kloof, probeer rotsklimmen en geniet van een picknick langs de rivieroever. 

Wil je meer weten over de mooiste plekken in Marokko? Bekijk dan onze andere blogs en reisverhalen voor meer inspiratie en tips. Zoals het blog over de Marokkaanse cultuur.