Serengeti National Park

< Terug naar resultaten

Serengeti is het beroemdste natuurreservaat van Afrika. Het ligt in het noorden van Tanzania en is 15.000 km2 groot (de helft van België). De Serengeti-vlakte beslaat 1,5 miljoen hectare savanne en herbergt de grootste migratie van dieren ter wereld.

Giraffen in Serengeti National Park

Over Serengeti National Park 

Serengeti ligt in het noorden van Tanzania en is 15.000 km2 groot (de helft van België). De westgrens van het park ligt een paar honderd meter van Lake Victoria. In het noordoosten grenst Serengeti aan de Masai Mara (Kenia), in het zuiden aan Maswa Game Reserve en in het oosten aan de Ngorongoro Conservation Area. De vier reservaten vormen samen en aaneengesloten natuurgebied met een oppervlakte van 32.000 km?, iets groter dan België. 

Het beroemdste fenomeen in dit gebied is de massale trek van gnoes en zebra's tussen Masai Mara en Serengeti, de grootste verplaatsing van zoogdieren ter wereld. In Serengeti vind je ook het karakteristieke Afrika landschap': eindeloze vlakten (de letterlijke betekenis van 'serengeti') met paraplubomen. De meeste mensen komen het Serengetipark binnen via de Naabi Hill gate en arriveren in de loop van de dag uit de richting van de Ngorongoro-krater.

Landschap

Grote delen van de Serengeti voldoen aan het traditionele beeld van de Afrikaanse savanne: grasland met hier en daar een acacia en zeer veel wild. Dit geldt vooral voor het centrale deel. Het zuidoosten bestaat wit eindeloze grasvlakten met hier en daar een kopje waarop een enkele boom staat. In de zogenaamde western corridor worden grasvlaktes afgewisseld met stukken bos, gedomineerd door de whistling thorn. Regenval is niet gelijk over het park verdeeld. Het zuiden kent met 500 mm per jaar de minste neerslag.

Noordwaarts loopt die op tot 1200 mm per jaar. Door het park stromen enkele rivieren richting Lake Victoria; de belangrijkste zijn de Grumeti en de Mbalageti. In de droge tijd trekken talrijke dieren naar deze rivieren, op zoek naar voedsel en water.

Dieren 

Vrijwel alle dieren van de Oost-Afrikaanse savanne komen in Serengeti voor. Naast klassiekers als olifant, buffel, giraffe, leeuw en luipaard leven in Serengeti zeldzame diersoorten als Bohor rietbok, gestreepte hyena, goudjakhals, huzarenaap en franje-aap. Het opvallendst echter zin de enorme aantallen dieren in Serengeti. Het talrijkst is de gnoe, waarvan er in het regenseizoen maar liefst 1,5 miljoen in het park leven. Andere grootmachten zijn de Thomsongazelle (250.000) en de zebra (200.000). Het aantal leeuwen lijkt met 1500 bescheiden, maar de leeuwenpopulatie van Serengeti behoort tot de grootste van Afrika. 

Door het ontbreken van uitgestrekte bossen, is het aantal bladeters echter beperkt. Zo telt Serengeti slechts 800 olifanten. Ze houden zich overwegend diep in het park op.

Wat is er te doen in het Serengeti National Park? 

Op safari gaan naar de Serengeti is voor de meeste mensen een once in  a lifetime experience. Volledig terecht natuurlijk, het is misschien wel het beroemdste natuurreservaat ter wereld. Na (in sommige gevallen) jaren sparen, gaat het dan uiteindelijk gebeuren. Eindelijk oog in oog met de dieren die je tot dan toe alleen kende van de documentaires van National Geographic en Discovery Channel. 

Voor anderen komt een droom uit om eindelijk in het land te komen van Jane Goodall en Dian Fossey, Hugo van Lawick, en even, al is het maar een paar weken, van dat avontuurlijke leven te proeven.  

Wat moet je regelen voor je safari? 

De verwachtingen van een safari zijn hooggespannen, dus je wilt niet dat het mis gaat. Een goede voorbereiding is aan te raden. Maar waar te beginnen aan je avontuur? 

  1. Bepaal ruim van te voren wat je wilt en waarom je het wilt. Even safari naar de Serengeti maakt meestal deel uit van een langere reis waarbij je ook andere parken aandoet. Bepaal wat je wilt zien: alleen de bekende plaatsen of ook wat onbekende pareltjes? Enkele van de populairste activiteiten zijn game drives, bush walks, ballonvaarten en culturele ervaringen. 
  2. Een volgende vraag is of je een privé-safari wilt doen of dat je met een groep wilt? 

Als je weet wat je wilt zien en of je alleen gaat of met een groep, is het tijd om een partner te vinden die je reis gaat organiseren. 

Ook hier geldt: een beetje research betaalt zich uiteindelijk wel terug.

Hier zijn enkele dingen die je in gedachten moet houden bij het kiezen van een safaribedrijf:

  • Reputatie: Doe wat onderzoek om er zeker van te zijn dat het bedrijf een goede reputatie heeft. De beoordelingen van eerdere klanten zijn vaak veelzeggend. Deze zijn te zien op de verschillende reisforums zoals Tripadvisor. 
  • Ervaring: Kies een bedrijf dat ervaring heeft met het organiseren van safari's in Tanzania/Oost Afrika.
  • Flexibiliteit: Zorg ervoor dat het bedrijf bereid is met jou samen te werken om een reisschema op te stellen dat aan jouw wensen voldoet.
  • Prijs: Vergelijk de prijzen van verschillende bedrijven om de beste deal te krijgen. 

Kortom: Met een beetje onderzoek kun je een betrouwbaar klein safaribedrijf vinden dat je een onvergetelijke ervaring in Tanzania zal bieden. 

En als je er dan uiteindelijk uit bent en je hebt de keuze gemaakt, dan begint de voorpret, minstens zo leuk natuurlijk! 

Safaridag met giraffe in Serengeti National Park

Hoe ziet een safaridag in et Serengeti National Park er uit? 

De gemiddelde safari begint al ruim voordat de zon opkomt.

5.00-5.30 uur: De wekker gaat, opstaan en eventueel een eenvoudig ontbijt met biscuits, koffie, thee en mogelijk wat fruit. Vergeet niet een print-out van deze pagina en een verrekijker in je rugzak te stoppen.

6.15-10.30 uur: De gamedrive. Bij terugkomst wordt vaak een laat ontbijt of een brunch aangeboden. Soms wordt een full day game drive aangeboden of kom je terug rond 12.00 ur zodat je op het heetst van de dag kunt rusten. Nuttig trouwens om een boek mee te nemen voor die uurtjes tussen de gamedrives.

15.00-16.00 uur: Vertrek voor een afternoon gamedrive. Voor vertrek krijg je vaak koffie of thee met koekjes en/of fruit.

18.00 uur: Sundowner, safarigidsentaal voor een drankje op een mooie plaats bij ondergaande zon.

18.30-18.45 uur: Terugkomst, afhankelijk van de sluitingstijden van het park. Sommige parken hebben vaste openingstijden. In de Serengeti mag je niet op pad als het nog donker is en je niet voor het donker weer terug zijn bij je kamp (of bij de gate als je camping of lodge buiten het park ligt).

Wat is er te doen en zien tijdens de safari in Serengeti National Park? 

Big Five 

De meeste mensen gaan tijdens een safari op zoek naar de big five. Oorspronkelijk waren dat de dieren die jagers het liefst meenamen als jachttrofee: de buffel, de olifant, de leeuw, de luipaard en de zwarte neushoorn. Tegenwoordig bestaat de trofee van een safari natuurlijk wit de meest spectaculaire foto van een dier en dan willen we meer zien dan de big five. Daarom spreken we ook wel van de ‘Big Nine’: de zebra, de giraffe, het nijlpaard en de cheeta komen erbij.

Gamedrive 

Een belangrijk onderdeel van een safari in de Serengeti is de game drive, in gewoon Nederlands: met de auto op zoek naar dieren, onder safarigangers populair aangeduid als 'game'.

Het leukst en meest avontuurlijk is natuurlijk om met je eigen 4WD op zoek te gaan naar dieren. Dit is vaak ook een van de duurdere manieren om op safari te gaan. Voordeel is dat je kunt gaan en staan waar je wilt. Nadeel is dat degene die rijdt vaak meer bezig is met rijden dan met van de natuur genieten. Ook kennen veel mensen de weg net in de nationale parken en zijn ze niet op de hoogte van lokale regelgeving en de beste plaatsen om dieren te observeren.

De meeste mensen zullen kiezen om met een chauffeur op zoek te gaan naar wild. Voertuigen kunnen busjes zijn of al dan niet aangepaste Landrovers of Landcruisers - beide zin zeer gebruikelijk in de Serengeti. Als je met een Nederlandse reisorganisatie zoals Sawadee op safari gaat, bestaat de kans dat je in een overland truck op gamedrive gaat, hoewel de luxere reizen gebruikmaken van Landcruisers. 

Voordeel van zo'n truck is dat je heerlijk hoog zit en daardoor ver kunt kijken; bovendien blijft de safari relatief voordelig. Echt goedkoop zal het echter nooit zijn, een vakantie in Afrika is gewoon duur. In sommige landen zin de afgelopen jaren de toegangsprijzen voor natuurreservaten verdubbeld. In zuidelijk Afrika zin gamedrives vaak in een special hiervoor omgebouwd halfopen voertuig: een Landrover of een Landcruiser, vaak met plats voor 10 of 13 personen, inclusief de chauffeur.

Verwachtingen 

Sommige brochures en natuurfilms geven en te optimistisch beeld van het zien van wild tijdens een safari. Alsof je je door de rijen wild heen moet wringen. Dat zal niet gebeuren, behalve als je in de Serengeti of Masai Mara in een kudde trekkende gnoes verzeild raakt. En daarvoor moet je dan wel in het juiste seizen op de juiste plats zijn. Al te hoog gespannen verwachtingen komen het vakantieplezier niet ten goede. Gewoonlijk zie je kilometerslang niets dan een enkele impala of Thomsongazelle. Niettemin blijft het ervaren van eindeloze ruimte en ongerepte natuur, die in Nederland steeds schaarser wordt, de safari meer dan waard.

Geduld

Maar de gamedrive vraagt niet zoveel geduld als het zoeken naar een korhoen op de Drentse heide in augustus. Safarigeduld wordt bovendien vaak beloond. Met die korhoenders moet je nog maar zien of ze tevoorschijn komen. Doorgaans heb je grote kans een zebra, giraffe, olifant, nijlpaard, buffel, baviaan, groene meerkat, knobbelzwijn, gnoe, hartenbeest, gazelle en impala te zien. 

Tot de categorie waar wat meer geluk en soms geduld voor nodig is, behoren leeuw, gevlekte hyena, jachtluipaard (cheeta), zadeljakhals, zwarte en witte neushoorn, sabelantilope, elandantilope en koedoe. De groep dieren die je maar zelden krijgt te zien, is heel groot. Het gaat onder meer om luipaard, serval, caracal, bruine en gestreepte hyena, gestreepte jakhals, grootoorvos, nyala, roanantilope, sitatoenga en wilde hond.

Om zo veel mogelijk wild te zien, hebben safarigangers weleens de neiging steeds sneller te gaan rijden en zo veel mogelijk kilometers te maken. Maar naarmate je sneller gaat rijden, word het waarnemen alleen maar moeilijker. Zet de auto af en toe ens stil en speur met een verrekijker de omgeving af, luister naar geluiden en star naar de grond naast je voertuig.

Jachtluipaard in Serengeti National Park

Hoe kom je bij Serengeti National Park? 

Internationaal: Het Serengeti National Park ligt in het noorden van Tanzania, en de dichtstbijzijnde internationale luchthaven is Kilimanjaro International Airport (JRO). JRO ligt op ongeveer 120 kilometer van de ingang van het park, en de rit duurt ongeveer 7 uur. Er zijn ook een aantal kleinere luchthavens in de buurt van het park, waaronder Mwanza Airport (MWZ) en Arusha Airport (ARK).

Vliegen (lokaal): Er zijn ook een aantal binnenlandse vluchten naar het Serengeti National Park. Deze vluchten vertrekken meestal vanaf Kilimanjaro International Airport of Arusha Airport. Het Serengeti National Park heeft een aantal landingsbanen in het park. Deze airstrips worden gebruikt door touroperators en privévliegtuigen.

Over de weg: De meest gebruikelijke manier om naar het Serengeti National Park te reizen is over de weg. Er zijn een aantal touroperators die safari's naar het park aanbieden, en zij zorgen meestal voor vervoer. Je kunt ook een auto huren en zelf naar het park rijden. De meeste bezoekers komen Serengeti binnen vanaf Arusha, via de Ngorongoro-krater. Vanuit het westen kun je het park bereiken vanaf de weg die langs Lake Victoria loopt. Ook is toegang mogelijk vanuit Masai Mara. 

De hoofdwegen zijn buiten de regentijd meestal goed begaanbaar voor gewone auto's. Voor de meer afgelegen routes en rijden in de regentijd is een 4WD-wagen vereist. In Serengeti mag je alleen safari houden per auto. Mits je het wild niet opjaagt, is het toegestaan van de wegen af te gaan. Een uitzondering hierop vormt het gebied dat binnen een straal van 20 km van Seronera ligt.

Beste tijd

Om te beginnen: welke tijd van het jaar je ook gaat: je hebt gegarandeerd een geweldige tijd in de Serengeti. Maar… Je maakt het allemaal nog mooier als je het geluk hebt om de Grote Trek van de gnoes mee te maken en als je de kans op dieren zien weet te vergroten door in de juiste periode te boeken. 

Dat gezegd: die dieren zijn er natuurlijk gewoon het hele jaar. 

Voor de Serengeti geldt: tijdens de regentijd heb je minder kans om dieren te zien. In de droge periode die daaraan voorafgaat, is een bezoek aan te raden omdat de grasvlakten en de struiken in het leefgebied dan kaal zin waardoor je goed zicht hebt op de dieren. Ook zijn dieren dan gemakkelijk te vinden omdat ze zich concentreren rond de schaarse plaatsen waar nog water is.

Kort na de regentijd staat het gras op de savanne op sommige plekken wel erg hoog. Het spreekt voor zich dat het dan lastiger is om dieren te spotten.

In principe duurt de lange droge tijd in de Serengeti van juni tot en met oktober. De korte natte tijd, met bescheiden regenval, valt in november en december en de lange regentijd met hevige regens loopt van maart tot en met mei.

De beste tijd om de Grote Trek te zien in verschillende gebieden van de Serengeti hangt af van het specifieke gebied dat je wilt bezoeken. Hier is een algemeen overzicht van de beste tijden om de migratie te zien in verschillende delen van het park:

  • Western Corridor: De beste tijd om de migratie in de westelijke corridor te zien is van mei tot juli. Dit is wanneer de kuddes noordwaarts trekken van de Ngorongoro krater naar het Maasai Mara National Reserve.
  • Centrale Serengeti: De beste tijd om de migratie in de centrale Serengeti te zien is van juli tot september. Dan zijn de kuddes geconcentreerd in de Seronera Valley, waar ze grazen, drinken en paren.
  • Noordelijke Serengeti: De beste tijd om de migratie in de noordelijke Serengeti te zien is van augustus tot oktober. Dit is wanneer de kuddes de Mara rivier oversteken naar Kenia.

Nog even dit: de timing van de migratie kan van jaar tot jaar kan verschillen, dus het is altijd het beste om dit na te vragen bij een touroperator of safaribedrijf voordat je je reis boekt.

Locatie


Interesse gekregen in onze Tanzania reizen?

Bekijk alle rondreizen naar Tanzania

Bekijk deze bezienswaardigheden in Tanzania

Wij hebben de top 2 bezienswaardigheden voor u geselecteerd


 

Ngorongoro krater

Het Ngorongoro Game Reserve (8300 km2) is feitelijk onderdeel van de Serengeti vlakte waartoe ook Masai Mara behoort. Als je van Arusha naar de Serengeti rijdt, kom je door Ngorongoro Game Reserve. De eigenlijke Ngorongoro krater beslaat met een oppervlak van 265 km2 maar 3% van het park.

 

Lake Victoria

Het Victoriameer is wat betreft oppervlakte het grootste Afrikaanse grote meer, het grootste tropische meer ter wereld en het op één na grootste zoetwaterlichaam ter wereld.

Alle bezienswaardigheden van Tanzania